30 September 2008

Swing-a-long

Uppdatering:


Dagens elektorsröst-spådom från 538.com. Close enough (till min gissning, alltså)! Undrar hur en 40%-ig elektor ser ut.

Just nu känns det som att det skulle kunna bli än mer av en jordskredsseger för Obama, i alla fall om alla trender just nu extrapoleras lite. Om Florida röstar demokratiskt blir det t ex – räknat från mitt scenario nedan – 359–179. Och 538.com bedömer chansen/risken för att Obama får minst 375 elektorsröster till minst 26 procent – rätt hög sannolikhet.
Men det hoppas jag verkligen inte, eftersom det skulle innebära att Andreas Henriksson ror hem segern i tippningstävlingen. (Vart tog han vägen, förresten? Hans blogg har inte uppdaterats på väldans länge.)

NEW YORK I Johan Ingerös tävling i juni gissade jag att Obama vinner valet den 4 november genom att kamma hem 331 elektorsröster, och att John McCain därmed får 207.
Men, som jag förklarat i några kommentarer på Ingerös blogg (hittar inte rätt inlägg där; men detta kommer relativt nära): Jag fördelade delstaterna på ett vilt spekulativt och inte helt seriöst vis, delvis en lek med kartan.
Här är ett mer realistiskt försök att komma fram till det slutresultat jag tippat:

Jag har försökt komma så nära min tippning som möjligt. Men tyvärr blev det inte exakt, utan ovanstående karta ger 332–206.
Ändå var jag tvungen att ändra några gissningar för att få ihop siffrorna. Egentligen skulle jag tro att Nevada röstar demokratiskt (blått) och Missouri republikanskt (rött), samt att Nebraska – som i likhet med Maine kan dela upp elektorskollektivet – låter en av sina fem röster gå till Obama. Men då skulle de ha blivit 327–211, alltså lite väl långt ifrån det jag tippat... Och Missouri vill väl hålla på sin tradition, att (nästan) alltid rösta på totalvinnaren.

Det stora för Obama i min gissning är alltså att han i detta scenario skulle vinna Virginia och North Carolina, vilket känns fullt realistiskt trots att de två röstat rött så länge någon kan minnas. Men detta blir nog den enda "sydstatsinbrytningen".

Mest svårtippat just nu, tycker jag: Ohio. Och Florida, förstås. Hm, man skulle lika gärna kunna byta plats på dem i kartan ovan (fast då skulle siffran stämma ännu sämre).

Så här ser en karta med tretton just nu aktuella swing states ut:


De är alltså: Nevada, Colorado, Wisconsin, Missouri, Minnesota, Michigan, Indiana, Ohio, Florida, Pennsylvania, Virginia, North Carolina och New Hampshire.

För den som vill göra en egen karta rekommenderar jag denna sajt.

Senare idag kommer troligen en mängd nya undersökningar, och definitivt senare i veckan, som visar effekten av den senaste tidens händelser (finanskrispaketet, fredagskvällens TV-debatt etc). Jag är förstås mest intresserad av Palin-effekten.

/Gunilla

29 September 2008

FRApperande

NEW YORK Detta måste ni läsa: Mark Klamberg går pedagogiskt igenom hur medier såsom SVT gått på regeringens spinn i FRA-frågan (i kontrast till bloggvärlden).

/Gunilla

Fördel: Obama

NEW YORK Breaking news: Dick Erixon har trots allt, med sina utgångspunkter, börjat hoppas på en Barack Obama-vinst.

Tur för honom då att Obama just nu har ungefär 80 % chans att vinna presidentvalet, enligt 538.com (se cirkeldiagrammen till vänster på sajten , rubriken "Win percentage", samt denna postning).

/Gunilla

Jag hoppas på Tekserve

NEW YORK OK, min hårddisk är skadad. Ingen överraskning, precis, men idag fick jag det bekräftat. Så nu ska jag först hämta den på Apple Store Soho, sedan lämna in den på en av mina favoritbutiker alla kategorier: Tekserve, där de möjligen kan återskapa mina filer.

Det kan de även göra på Drive Savers i Kalifornien, som verkar vara superproffs i sammanhanget – men det känns bättre att åka till en butik i Chelsea som jag känner till väl och gått till i minst tio år än att posta datorn till västkusten. Dessutom uppskattade Drive Savers att kostnaden skulle bli $1 600–2 400, och det kan möjligen bli lite billigare på Tekserve?!

Enligt detta tre år gamla reportage i New York Times har Drive Savers en kvinna anställd för att lugna sina kunder. Hon jobbade tidigare med självmordsförebyggande.

Av reportaget framgår också att inte ens Drive Savers egen VD brukar göra regelbundna backup-körningar...så jag är väl i gott sällskap.

Tekserve – där jag för övrigt var på ett seminarium om hur man ordnar med sin backup på bästa vis häromåret, uppenbarligen utan att det gick in i skallen fullt ut – har en "data recovery"-supportsida där det står viktiga och intressanta saker om hårddiskar och skador på desamma. Till exempel om varför hårddiskar kraschar:internalhd.jpg

Hard drives are incredible feats of engineering. Inside every hard drive are one or more platters (usually glass) coated with magnetic material. The platter is spinning at 4,200 to 10,000 rotations per minute. Just like a miniature record player sped up a hundred times. There are tiny read/write "heads" floating over the platter on delicate arms. The distance from head to platter is less than the breadth of a human hair. If the head accidentally touches the platter, it acts like a snowplow, scraping the magnetic material and your data off the platter. Forever. That's just one way they can fail.

Men detta låter betryggande: "We have all the resources to get you back up and running again as quickly as possible."

/Gunilla


28 September 2008

Momssajt för företagare

NEW YORK Jag har fått tips om denna sajt med redovisnings-/bokförings- och deklarationstips för småföretagare. Ännu har jag inte utforskat den, än mindre utvärderat den – men av det lilla jag sett hittills att döma verkar den mycket bra!

/Gunilla

Miss Palin

NEW YORK Nu hamnar jag väl i helvetet eller blir kallad sexistisk, men de här två YouTube-videorna är för elakt roliga för att inte visas. (Det är alltså Katie Courics intervju tillsammans med den här videon med Miss Teen South Carolina 2007 som bakats ihop.)

och, som bakgrund:

Sjukt roligt och elakt, tycker jag. Men jag tänker också på hur South Carolina-tjejen som gjorde bort sig om kartorna gjorde en strålande insats och gav ett begåvat intryck i ett soffprogram några dagar senare. Att det nästan bara är Ryssland-Alaska-delen av Courics intervju som visas på nätet visar väl ändå på att resten av samtalet gick tämligen väl (jag har inte sett hela, bara den som handlade om McCain-lobbyister.)
Framför allt är jag imponerad över med vilken energi amerikanska aktivister sätter ihop satiriska videor som de ovan och annat kampanjmaterial på nätet – att de orkar hålla på!

För en mer substantiell analys av Palin som tillgång/belastning för republikanerna just nu, se Mathias Sundin här. Och för ett mer självsäkert Palin-svar om utrikespolitik, se här.

Uppdatering: i den del av intervjun som finns utlagd hos Real Clear Politics, särskilt den undre av de två videosnuttarna, klarar sig Sarah Palin ganska väl.

/Gunilla

Ännu mer om debatten (eller: lördagsdagbok)...

NEW YORK Igår var jag på Ikea inte bara en utan rentav två gånger. Faktiskt inte av någon annan anledning än att jag råkade vara i närheten för att göra research till en viss artikel – mer om vad den ska handla om någon annan gång (kanske) – och för att jag behövde en slags glödlampor som finns på Ikea.
Men jag tycker nästan alltid att det är kul att gå omkring och kolla på Ikea, även en lördag då det är fullt av folk i butiken – och visst, jag köpte en massa livsmedel (grevéost, fläderblomssaft, grönländska räkor, Marabou mintchoklad, laxfilébitar, skaldjurssoppa och lite annat smått och gott).

I ett av vardagsrummen fanns minsann en TV-skärm där CNN stod på. Jag slog ner mig på en Ikea Stockholm-puff och kollade på efterdebattsnacket ett tag – och insåg att Joe Biden kanske inte är så dum trots allt.
Han talade om hur medelklassfamiljer kommer att drabbas av att deras arbetsgivarbetalda sjukförsäkringar, ifall de har någon, kommer att förmånsbeskattas, enligt McCain/Palins valplattform, det vill säga i praktiken en skattehöjning.
Biden var väldigt bra på att kommunicera med publiken, i detta fall i Greenboro i North Carolina – så gissa om det kommer att bli spännande att se hur det går på torsdag, då han ska debattera med Sarah Palin. Just nu känns det som århundradets av alla politiknördar mest emotsedda debatt...

Efter Ikea (kom hem vid midnatt..) kollade jag återigen på vissa avsnitt av debatten, och insåg att jag – exempelvis i min text – hade underskattat deltagarnas insatser vad gäller ekonomi. Barack Obama sade faktiskt en hel del tydliga och väljarvänliga saker i början. Mitt intryck (jag skrev "Få bedömare blev dock imponerade av kandidaterna under den tredjedel av debatten som gällde USA:s akuta finanskris") byggde mycket på det som sades i andra delen av ekonomisnacket, då Obama pladdrade på vad han skulle vilja satsa på (som svar på frågan om vad han skulle offra först som besparing) och McCain tjatade om slöseri med skattemedel. I början var det bättre, i alla för Obamas del, insåg jag när jag kollade igen. Och det är i början som tittarsiffrorna är som högst.

Här kan ni läsa hur statistikexperten Nate Silver förklarar varför väljarna/publiken/folket så övertygande tyckte Barack Obama vann fredagskvällens debatt.

Här kan ni se ett exempel på den ambitiösa faktagranskning som omedelbart görs av oberoende institut.

Hm, jag funderar på om jag ska lägga upp någon av alla elaka Sarah Palin-video som fluktuerar på You Tube... Nä, jag har inte tänkt på den med baddräkten, det vill säga när hon deltar i Miss Alaska-tävlingen – men det är intressant att det klippet hela tiden plockas ner från You Tube (och sedan kommer upp igen).

Och den republikanska Sarah Palin-bashing som tagit fart på sistone (inte minst efter Katie Courics intervju med henne) är ju intressant. Men det får vi gå in på någon mer gång – nu ska jag skruva ihop Ikea-prylar.

/Gunilla

McCain som hiphoppare (och andra valaffischer)

NEW YORK Här finns en massa mer eller mindre skojiga förslag på hur Obama och McCains kampanjmaterial skulle kunna se ut med sänkt rösträttsålder. (Via Khab.)

/Gunilla

I betraktarens ögon

NEW YORK Här är ett av triljoner möjliga exempel på hur amerikansk, politisk spinning (snurrmästeri) kan se ut – såhär efter den första TV-sända presidentvalsdebatten mellan John McCain och Barack Obama:
At the end, McCain came right out and said Obama doesn't have the experience and judgment to be president. Obama weirdly responded with a riff about his dad being from Kenya and the need for more education spending. This could well be interpreted as weakness.
Så skrev den konservative kolumnisten Rich Lowry i gårdagens New York Post. (Rubriken handlade för övrigt om att John McCain "comes out victorious" efter debatten, det vill säga "segerrik" – i sig ett grovt mått av spinning, förstås.)

Obamas "riff" handlade förvisso om hans kenyanske far. Men sammanhanget var att han som president skulle vilja återupprätta det goda anseende och den lyskraft som USA hade för många i världen på 60-talet, när hans pappa sökte sig till amerikanska universitet för att studera. Med Lowrys konservativa spinning låter det ju istället som att Obama stod och svamlade om varifrån hans pappa kommer.

Här finns hela stycket:
Well, let me just make a closing point. You know, my father came from Kenya. That's where I get my name.
And in the '60s, he wrote letter after letter to come to college here in the United States because the notion was that there was no other country on Earth where you could make it if you tried. The ideals and the values of the United States inspired the entire world.
I don't think any of us can say that our standing in the world now, the way children around the world look at the United States, is the same.
And part of what we need to do, what the next president has to do -- and this is part of our judgment, this is part of how we're going to keep America safe -- is to -- to send a message to the world that we are going to invest in issues like education, we are going to invest in issues that -- that relate to how ordinary people are able to live out their dreams.
And that is something that I'm going to be committed to as president of the United States.
Visst blir det lite missvisande att påstå att Obama yrat om att hans far är från Kenya, när hans poäng var att han vill återupprätta USA:s anseende i världen?

Jag har hämtat detta utdrag från Washington Posts transkript, på undersajten "Debate Decoder". Rekommenderas starkt för alla som är specialintresserade av amerikansk politik! Här finns hela debatten, dels som video, dels transkriberad med kommentarer och faktagranskning i marginalen. Mycket bra!

Uppdatering: Kanske hade herr Lowry bara knäck i lurarna. Det tycks i alla fall New York Times' kolumnist Maureen Dowd – knappast en republikansk snurrmästare – ha haft. Hon skrev idag:
Even when McCain sneered, “I don’t need any on-the-job training, I’m ready to go at it right now,” Obama didn’t directly respond, but veered off into a story about his father being from Kenya and how he got his name. (Thanks, Barack, we got that from your book. It’s great for a memoir, but not a debate.)
/Gunilla

Fikasnack runt vattenkylaren

NEW YORK En översättare slits alltid mellan kravet på exakthet och begriplighet. Ska man översätta ordagrant, eller transformera till mottagarens kulturella kontext? När jag studerat översättningsproblematik (främst kring ryska och italienska, på Stockholms universitet) har detta dilemma varit ett av de mest fascinerande, och svårlösta, inslagen.

I gårdagens text om den amerikanska valdebatten fanns ett enkelt, men tydligt, sådant exempel. Jag citerade Joe Klein, som i Time hade skrivit:
"This was a big event in this campaign—the beginning of the end. It will need to be digested, discussed around the water cooler and the dinner table. But the race has not been decided yet."
Jag refererade så här:
Magasinet Time skrev att debatten var "en stor händelse i valrörelsen – början på slutet. Den behöver smältas och diskuteras i fikarummen och runt köksborden. Men loppet är ännu inte avgjort."
Det amerikanska begreppet "around the water cooler" har alltså fått bli "i fikarummen" på svenska. Syftet var att slippa en klumpig översättning som "runt vattenautomaten" och att istället använda den metafor som på svenska står för samma sak, alltså för hur snacket går på folks arbetsplatser. Men det blir ju samtidigt lite lustigt för alla som vet att amerikaner inte precis – som svenskar – sitter och fikar tillsammans på jobbet.

Förresten, jag gillar för övrigt inte alls ordet "fika" (utom i denna konkreta bemärkelse). Jag tycker bara att det låter ganska fult. Men det finns ju inget att ersätta det med.

/Gunilla

CNN på Nectar Bar

NEW YORK Jag såg fredagskvällens debatt på Nectar, en ny vinbar på min gata i Harlem. Gissa vem gästerna hejade på?!
Det var ganska häftigt att se alla människorna därinne följa hela debatten under relativ tystnad. Samlades folk i Stockholm på barer för att se partiledardiskussionerna på storbildsskärm i september 2006? Inte vad jag minns.
Ännu bättre hade det förstås varit om det också hade varit tyst också under eftersnacket, med alla förståsigpåare i studion – men då började barsorlet igen, så det var bara att glömma.

Jag skrev en nyhetstext om/uppföljning av debatten. Den kan ni läsa här! (Det är för övrigt min första nyhetsartikel på knappt tre månader, sedan denna – lite ringrostig blir man allt.)

/Gunilla

26 September 2008

Fredagseftermiddag på Manhattan

NEW YORK Mötet med Carl Bildt var av mer *exklusiv* karaktär (se slutet av föregående inlägg) på så vis att det bara var jag, utrikesministern och Sveriges Radios New York-korrespondent på plats (och så förstås några UD-hang arounds).
Det var inte så dumt, att med Manhattans dimhöljda skyskrapelandskap i blickfånget (och Queens och Brooklyn och East River och allt vad man ser ifrån 46:e våningen) få höra utläggningar om finanskrisen, Bildts hågkomster från den svenska dito 1992, FN-mötena i veckan och annat smått och gott.

Jag kunde förstås inte låta bli att fråga om Sarah Palin (som utrikespolitiker) men man kan väl säga att Carl Bildt duckade en smula i frågan. Han tyckte att hon hade fått rätt konstiga och irrelevanta frågor i TV-intervjuerna, som när hon förhördes om vilka regleringar John McCain hade och inte medverkat till under sina 26 år i senaten, och det kan man väl hålla med om. Annars verkade han rätt fascinerad av henne, och *vem är inte det*.

Eftersom Bildt hade sitt traditionsenliga möte hos Henry Kissinger alldeles efter det att Palin hade varit där så hade han även fått ta del av Kissingers intryck av henne. Men vad denne sade har jag bara fått veta som bakgrund, så ni får hålla koll på Bildts blogg ifall han vill utveckla det hela. (Nä, jag undanhåller allmänheten inget supersmaskigt genom att inte citera. Temat är ungefär detsamma som det jag nog skrivit om här tidigare – att det är ganska få presidenter och vicepresidenter som har någon särskilt tung utrikespolitisk erfarenhet innan de tillträder.)

Sedan knallade vi in en sväng på Svenska kyrkan, som är en trevlig anomali alldeles intill Fifth Avenue. Och nu sitter jag på mitt midtown officeAlgonquin Hotel! Alltid lika trevligt. Efter ett möte med ett par besökande svenskar här blir det transport upp till Harlem och en vinbar på min gata där jag ska spana på kvällens (utrikespolitiska?) debatt.

/Gunilla

Grönt toppmöte

NEW YORK Dagboksanteckningar: Igår var jag med på andra halvan av Handelskammarens New York Green Summit, där en rad näringslivsherrar (och ja, en och annan kvinna – men tyvärr väldigt få) och professor Christian Azar talade om vikten av aktion i miljöfrågor, och om vilken roll svenska företag kan spela. Massor av svenska börsbolag var representerade, såsom Ericsson, SAS, Scania, Saab, Volvo, Skanska och SCA, men även en och annan clean tech-entreprenör: t ex Angelica Hull från Swedish Biofuels.

En och annan insikt och en hel del kontakter och uppslag gav det – alltid bra när man skriver om miljöfrågor, vilket jag faktiskt gjort på senare år.

Det gröna toppmötet avrundades med en pressträff med kung Carl XVI Gustaf, som förstås gärna talade om svensk miljöteknik som exportvara med stort engagemang. Mindre pigg var han på att tala om sina döttrar, trots att Expressens utsände försökte leda samtalet dit. De mest kritiska frågorna kom från fotografen och Svensk Damtidning-medarbetaren Catharina Lundgren Åström, som bland annat undrade om kungens bilinnehav.

Själv frågade jag inte särskilt mycket alls, utom en rätt mesig fråga om hur man kan sprida miljöinsikt till världens utvecklingsländer. Jag är dålig på att ställa frågor i grupp, och ännu sämre när jag inte har något särskilt uppdrag att rapportera/någon särskild beställning (hehe, jag hade ju kunnat be er bloggläsare komma med frågor). Ni kan läsa om både New York Green Summit och kungens pressträff hos Expressen respektive Veckans affärer. (Men vi var nog ett dussin journalister på plats under kungens möte, så ta det där med "exklusiv pratstund" i den sistnämnda texten med en smula salt! Så många är vi sällan på de svenska pressträffarna här i sta'n.)

Nu ska jag strax iväg på Carl Bildts pressträff på svenska FN-missionen (flyttat till idag; skulle ha varit igår). Likadant där – inget uppdrag och inte många frågor, för min del. Men han kan säkert hålla låda ändå! Tyvärr är hans blogg för närvarande nere, det kan jag ju alltid fråga om.

Uppdatering: Nä, nu funkar Bildts blogg som vanligt igen.

/Gunilla

Domedagarna

NEW YORK Det är inte lätt att hänga med i turerna kring Wall Street i Washington nu, men Martin Ådahl förklarar pedagogiskt i Fokus – och har dessutom börjat blogga!

/Gunilla

Dålig timing för McCain och Obama

NEW YORK Ingen bra tidpunkt att bli USA:s president...skriver brittiska Times.

/Gunilla

"It's Alaska, it's just right over the border"



Någon som inte får flashbacks till muntliga tentamina när man inte hade gjort läxan ordentligt (eller alls läst boken man skulle bli förhörd på) men ändå försökte?
Andrew Sullivan skriver: "All you can say is: unbelievable. Except it's true. She is the vice-presidential candidate of a national political party. Seriously."
/Gunilla

25 September 2008

"Ställer in tillfälligt", inte "avbryter"

NEW YORK De flesta svenska medier har skrivit att "John McCain avbryter sin kampanj" (för att finnas i Washington under den tid då finanskrisen, förhoppningsvis, löses.
Jag hajade till första gången jag såg den rubriken på nättidningarna i eftermiddags, och undrade rentav ifall McCain avbröt alltsammans på grund av plötsliga hälsoproblem som jag isåfall skulle ha missat, eller på grund av att han funnit för gott att lämpa över alltsammans på Sarah Palin med en gång (fast det var lite mystiskt, för nog skulle rubrikerna ha varit betydligt större isåfall...).

Ordet "suspend" är helt enkelt dubbeltydigt, och "avbryta" kan ju i och för sig stå för både "avbryta tillfälligt" och "avbryta helt och hållet". I ryska och andra slaviska språk är det förmodligen inga problem, eftersom den så kallade aspekten som finns inbyggd i slaviska verb uttrycker vad som avses tämligen exakt (i likhet med de nämnda svenska tilläggen "tillfälligt" och "helt och hållet").

Men Dick Erixon använder en mer korrekt rubrik än de flesta svenska medier: "John McCain ställer tillfälligt in valrörelsen". ("Valrörelse" är också ofta en bättre översättning än "kampanj" för "campaign".) Fast ordet "avbryter" är onekligen mer rubrikvänligt – det vill säga kortare.

/Gunilla

Hänt i Bryssel

NEW YORK Jag har tyvärr knappt följt frågan om telekompaketet i EU-parlamentet, men detta verkar vara ett härligt exempel på "på plats i Bryssel"-aktivism och nätaktivism i skön förening. Det finns inte många frågor som vandrar från en ung moderat (Christoffer Fjellner) till en trettio år äldre socialist (Eva-Britt Svensson)?!
Se'n vet jag inte riktigt vilken makt EU-parlamentet egentligen har i sammanhanget. Den är ju inte alltid särskilt betydande. Men i alla fall.
Om de komplicerade procedurerna, trixandet och rävspelet inför EU-omröstningar kan man läsa här, och för sakfrågan kan man även läsa min Brysselkollegas artikel. Se även Mark Klambergs texter.

/Gunilla

24 September 2008

Mitt eviga Home away from home: The Apple Store

NEW YORK Just precis nu skulle jag egentligen ha varit på en pressträff med biståndsministern. Men, det är helt omöjligt för mig att ta mig ända till Upper East Side och FN-ambassadörens stiliga residens där detta evenemang går av stapeln, eftersom jag blivit kvar mycket, mycket längre än planerat på Apple Stores Genius Bar
Synd, eftersom jag verkligen skulle vilja hålla mig så à jour som möjligt på området rent allmänt – och det kändes som om Gunilla Carlsson var lite av one stop shopping för information om fattigdomsbekämpning, FN-systemet och finanskris denna vecka. (Eller jag hade kunnat vara ett sådant, om jag hade lyckats sälja in en artikel om detta. Hade jag gjort det hade jag givetvis kastat mig iväg till pressträffen för länge sedan, påläst och allt!)

Men, jag är fortfarande kvar på Apple Store. Jag tänkte att de borde kunna lösa mitt senaste datorproblem medelst blott lite enkel handpåläggning när jag kom hit för flera timmar sedan, men så enkelt var det förstås inte. 
Till att börja med hade de slarvat bort min bokning. Sedan fick jag en tid ändå, och så blev jag rådd att göra en enkel ominstallation (fast på ett annat sätt än jag provat själv tidigare); sedan kom vi på att det inte funkade och "mitt" geni konstaterade att hårddisken troligen är utsliten. 
"Tja, du vet, ungefär som gummidäck på en bil – de räcker inte i evighet utan har en viss livslängd!", sade han glatt. Visst, men den här datorn har jag inte haft ens ett år... Hm, nu har jag i alla fall lämnat in den för en lite mer ingående granskning och diagnos – det kändes som att lämna ifrån sig en febrig bebis till en barnläkare som man bara nästan litar på, och sedan själv tvingas åka hem (fast jag håller mig kvar här...).

Apple Store har förresten en ny grej som heter "Quick Drop", vilket innebär att man kan lämna ifrån sig datorn för diagnos och snabbåtgärd. Vet inte exakt hur det skiljer sig från den avlämning de haft tidigare. Men jag hoppas verkligen att min dator går att rädda, även om jag inte längre vågar hoppas att det sker med några filer i behåll... Dessutom hoppas jag att det går på garantin! Vilket det ju borde.

Tur i oturen: samtidigt som jag väntade kunde jag lyssna på City of God-regissören Fernando Meirelles, som talade om sin nya film! Inte illa att kunna spana på Gael Garcia Bernal (nåja, bara på duken intill Meirelles, förvisso) medan man väntar på datorhjälp. City of God är en av de filmer jag blivit allra mest berörd av, och förutom att jag spelat skivan med filmmusiken hur många gånger som helst så har jag för Arbetarens räkning träffat och intervjuat Paolo Lins som skrev boken Guds stad (inte i Rio de Janeiro, som jag ursprungligen hade tänkt mig, utan av alla absurda platser man kan göra en kåkstadsintervju på i lobbyn på Sergel Plaza Hotel i Stockholm!).
Och på fredag skulle egentligen Guy Ritchie ha framträtt här i butiken – visserligen är just det evenemanget inställt, men Apple Store är uppenbarligen en bra plats för kändisspaningar.

Nu är jag allmänt missmodig av allt datorstrul, men ändå uppiggad över att för första gången på länge vara downtown Manhattan. Det bör firas med ett litet Café Gitane-besök. Eller om jag fastnar redan på Mercer Kitchen som ligger närmast i kvarteret. Jag behöver omedelbart comfort food!

/Gunilla

P S Ja, jag vet – engelskan i mitt felmeddelande nedan är riktigt vedervärdig, med dubbla -ingformer och allt. Men jag skrev det på tio sekunder, och utan att kunna se mer än en rad i taget på skärmen, och med en skrällande högtalare med Fernando Meirelles-frågor i bakgrunden, så då blir det tydligen så där (plus att jag just hade förklarat hela problemet för geniet och inte hade lust att göra det igen skriftligen).


/Gunilla

23 September 2008

Jetlag = tortyr

NEW YORK Jag lider för närvarande av jet lag och andra slags svåra sömnrubbningar, orsakade av att jag försöker skriva och få iväg en viss text på underliga tidpunkter. Jag vet inte om det är sömnstörningar som förorsakar skrivkramp, eller skrivkramp som förorsakar sömnstörningar – men i kombination med jetlag blir resultatet i alla fall att min stackars kropp är ur balans och att jag är helt zonkad. En slags självförvållad tortyr. Inte helt effektivt.

Om några dagar blir det bättre bloggande (och mailande, för er som väntar på så'nt) så håll ut!

/Gunilla

22 September 2008

Manhattan-hotell i SvD Resor


/Gunilla

Inte bara Bildt och Rice...

NEW YORK ...och de gamla vanliga stats- och regeringscheferna som Manmohan Singh, Alvaro Uribe, Hamid Karzai och Micheil Saakasjvili, utan storheter som Bono och Sarah Palin dyker också upp här på FN-mötet i veckan!

/Gunilla

Harlem och hetluft

NEW YORK Japp, jag är tillbaka på Manhattan. Lite konstigt är det att plötsligt dimpa ner i det livliga ghettolivet, med skottlossningar och allt – eller vad det nu var som hände idag i gatukorsningen, så att det plötsligt var fullt av polisbilar, ambulanser och folkhopar – efter att ha levt en eremittillvaro i en mycket tyst och välordnad Stockholmsförort (Frösunda) ett tag.

Fast skönt är det att vara *hemma* igen! Jag har inte gjort särskilt många knop sedan jag kom hit, utan mest vistats och vankat fram och tillbaka i lägenheten. Titt som tätt har jag tittat ut genom alla fönstren (åtta stycken! åt tre håll! vilket i och för sig är några fönster färre än i Frösunda, men lika många håll – jag har vid det här laget utvecklat ett beroende av gavellägenheter, vilket slår hörnlägenheter med hästlängder) och, inte minst, njutit av att ligga och drälla i min egen säng under ett rejält duntäcke. Och än har jag väl inte ens kommit halvvägs genom jetlaggen.

Lägenheten har blivit mycket väl omhändertagen av sommarens hyresgäster, vilket gläder mig. Men tyvärr hade jag förträngt alla jobbiga grejer som jag inte hann med i juli och som staplats på högar i arbetsrummet: förutom alla gamla tidningsartiklar som måste sorteras, och som liksom alltid funnits där, tillkom det en del bråte efter alla Ikeabesök före sommarlovet. Nu måste jag ta itu med att flytta bokhyllor, montera lampor och hänga upp tavlor. Med mera. Hm, vi får se när det blir av... 

I veckan blir det möjligen lite sporadiskt bloggat, eftersom jag ska försöka fokusera på att göra Riktiga Saker. Dessutom blir det bråda dagar i New York, eftersom FN:s generalförsamling drar igång och svenska handelskammaren ordnar miljösymposium i samma veva. Utrikesminister Bildt och statschef Bernadotte är på ingång, och jag tror visst att jag anmält intresse för ett evenemang med ingen mindre än Ukrainas president Viktor Jusjtjenko. Direkt in i hetluften, alltså – det kan förstås bli chockartat för mig, som mest umgåtts med mina kvitton, hålslaget och häftapparaten på sistone.

/Gunilla

18 September 2008

Världsekonomisk härdsmälta

SOLNA Av tidigare nämnda Newsweek-artikel framgår att världsekonomin är rätt illa ute...
As chairman of the Budget Committee (and ranking member on Finance as well), [Senator Kent] Conrad is plugged into the socket of the credit crisis. When I saw him he'd just been briefed—and shocked—by Fed Chairman Ben Bernanke and Treasury Secretary Hank Paulson.
The two men had told him that, if the government had not taken over AIG Insurance, the entire economy of the United States, and much of the rest of the world, could have fallen into deep panic. Like an aggressive tumor, AIG's unsustainable insurance guarantees were spread like poisonous filigree not just in hedge funds, brokerage houses and banks, but also on the books of blue-chip corporations atop the Fortune 500. "Some very big names were in danger," he said.
"They had to do what they did," Conrad explained to me. "No choice."

/Gunilla


P S Jag struntar i mitt löfte om att översätta mer till svenska just nu. Håller på och packar och grejar och hinner absolut inte blogga, egentligen.

Three strikes and you're out

SOLNA Som jag skrev häromdagen var jag på baseball i söndags, ska visa några bilder när jag laddat ner dem (det vill säga om något Apple Store-geni kan rädda datorn). Jag förstod så gott som ingenting av regelverket, trots att jag fick det förklarat för mig nu (av en svensk-kuban i Skarpnäck) och trots att jag fått det mycket ingående förklarat för mig tidigare (av en amerikan i Havanna). It's an aquired taste, som de säger.

Men jag inser att jag måste lära mig bättre! För oj, vad många baseball-metaforer det vimlar av i amerikansk engelska.
Ett exempel, från en färsk Newsweek-artikel om varför det är bra att komma från Hawaii (Barack Obama) när man ska tampas med världsekonomin (då gäller det att ha koll på läskiga vågor som sveper in mot land):
In politics as in baseball, fans—voters—focus on what happens in the ninth inning, not the first. The Democrats whiffed on the credit crisis in the early years, but now they aren't at bat. It was President George W. Bush who nominated Paulson and Bernanke. If they strike out, it's the GOP that will lose the game.
/Gunilla

17 September 2008

FRA-haiku och nya blommor till Camilla Lindberg

SOLNA Oj, FRA-kritik levereras nu även i haikuform! (Via Johan Norberg.)

FRA-protesterna i mitten av juni fick jag följa från New York, men igår stod jag under sisådär en dryg timme minsann på Sergels Torg.

Det var en del överlappning mellan manifestationen där och min lilla gårdsfest för ett par veckor sedan, vad gäller närvarande personer. Tyvärr missade jag några vänner som fanns med bland talarna tidigare under dagen.

Jag hade också velat höra Camilla Lindberg tala
, men eftersom körschemat frångicks kom jag för sent för det. En viss initierad person kunde dock berätta att hon fått en ny våg av blomstersändningar till sitt rum på riksdagen, hehe.
Missade alltså också folkpartikvinnornas manifestation där de deklarerade att de tänker rösta mot FRA-propositionen. Talen och appellerna kan man å andra sidan ta del av hos SVT24 imorgon och inte minst hos Mark Klamberg.

Uppdatering:
TBFKAEM jämför regeringsdeklarationen 2006 och dito 2008, apropå vad som sades och inte sades om hot mot riket och skyddet av integritet.

/Gunilla

16 September 2008

Veckans goda gärning utfördes på iLife

SOLNA Dagens hjälte var en försäljare på inLife i Kulturhuset, som genom lite trolleri och magi (jag kan inte avslöja några detaljer om vad han gjorde, ifall hans chefer råkar läsa här) hjälpte mig – eller rättare sagt mamma – att få ett fungerande Airport Express-modem! Två av tre stora datorproblem nu lösta, puh.

/Gunilla

15 September 2008

Liten uppdatering

SOLNA Sorry, här blir det inte mycket vettigt bloggat för närvarande, men för de vänner och bekanta som undrar så har jag varit begravd i mina bokföringspärmar på sistone och far hem till New York i övermorgon. (Det betyder för övrigt inte att jag inte betraktar Stockholm som "hemma". Också.)

Ikväll har jag dock smitit från redovisningsstugan som jag inrättat i mina föräldrars matsal, och bedrivit det självpåtagna pärmslaveriet på a) Chaikhana i Gamla stan (på eftermiddagen) och b) i lobbyn på Sergel Plaza Hotel, för att få sällskap med glada kolleger.
Eller i det här fallet var de inte bara glada, utan också upprörda, efter en Publicistklubbs-debatt med en mindre lyckad moderator. Större kvällen ägnades alltså åt att äta och mingla i sällskap av da Stockholm media community, och diskussionen om huruvida dagens journalistik inger dess utövare misströstan eller ej.

Både tesalongen och hotellobbyn var faktiskt utmärkta som kontor betraktade, och jag fick till min förvåning en hel del verifikat genomtröskade! Mycket effektivt. Om än inte lika effektivt som om jag hade klarat av allt detta för ett år sedan eller så. Jag hoppas att jag inte ingav mitt delvis arbetarrörelseanknutna Sergel Plaza-sällskap alltför många kontorsvibbar (de flesta där hade knappt sett mig tidigare och känner nog föga till mitt track record av att betrakta hotellobbyer som arbetsplatser).

Jag har dessutom ägnat dagen åt att gå på två lägenhetsvisningar (gissa om jag skulle vilja köpa trean på Köpmangatan – den var ljuvlig!) och att i största allmänhet ta avsked från Gamla stan (bland annat genom att under en lunch på fina bistron Pastis läsa denna bok, som har mitt stiliga hus på omslaget).

I går smet jag förresten från bokföringen genom att fara ända till Skarpnäcksfältet och kolla på junior-SM-finalen i baseboll! Jag kunde tyvärr inte stanna till slutet, med fyrverkeriraketer och bubbel till segrarna i Stockholms BSK, men här kan den intresserade läsa om matchen. En vacker dag kommer det kanske några bilder därifrån.

Nedräkning mot avfärd, alltså, och jag tvingas återigen konstatera att tiden mest runnit iväg till datorstrul och annat elände – ingen skärgårdstur, Uppsalafärd, Jämtlandresa, bilutflykt eller Bernsbesök, som tänkt. Och den fiktiva listan på alla vänner och bekanta som jag hade velat träffa i Stockholm med omnejd känns längre än någonsin... Det får bli nya tag i vinter!

/Gunilla

13 September 2008

Palin blev (indirekt) Clintons hämnd på Obama

SOLNA Här är en intressant Guardian-artikel om hur Hillary Clinton svävar över den amerikanska valrörelsen, och här en bra Expressen-text om Alaska och den amerikanska (arbetar)drömmen.

/Gunilla

P S Det stämmer säkert att Palins barn inte varit Guds bästa och att droger förekommit både här och där. Och det skulle inte förvåna mig om Sarah Palin blev rasande när hennes dotter kom hem och berättade att hon var gravid. Eller om helyllefamiljbilden från det republikanska konventet har sprickor.
Men när Aftonbladet återger National Enquirers uppgifter vore det schysst mot de svenska läsarna att också upplysa dem om att det är en ren skvallerblaska med samma trovärdighetsproblem och bristande källkritik som exempelvis Hänt i veckan.
Det betyder inte i sig att detta är fel eller att de intervjuat lömska Alaskakids eller att man aldrig kan referera denna typ av blaskor (National Enquirer hade ju rätt om John Edwards amorösa eskapader). Men man kan gott hjälpa läsarna på traven med källkritik. Även i en kvällstidning.

Elensky for Kulturrådsledamot

SOLNA Linda Skugge och hennes svenneperspektiv i all ära, men som alternativ lanserar jag härmed min vän Torbjörn Elensky som potentiell ny ledamot i Kulturrådets styrelse. (Jag lanserade honom en gång som undersstreckarskribent i Svenska Dagbladet, och avser att en vacker dag lansera honom till Svenska Akademin.)

Per Svensson talade häromdagen i Kulturnyheterna (efter ungefär 7.30 för den som vill kolla) hur borgerliga kulturföreträdare kan ha antingen ett kulturkonservativt eller ett liberalt förhållningssätt. Utom Johan Staël von Holstein, som enligt Svensson saknar båda. Jag skulle vilja hävda att Torbjörn har både och.

Torbjörn har verkat som kulturskribent och kritiker i en rad litterära tidskrifter, och inte minst för både SvD:s och DN:s kulturredaktioner. I DN har han gett sig in på brännbara ämnen, som ofta gått på tvärs med övriga redaktionen (exempel denna text om islamofobi). Han behärskar således både den estetiska och den politiska traditionen, som olika kultursidor domineras av i olika grad. Han recenserar och skriver kontinuerligt även i bland annat Vi och Neo.

Men det är ju framför allt som egensinnig författare han är känd av den kulturintresserade allmänheten. Han har det senaste decenniet kommit ut med en rad böcker i olika genrer, samtliga rejält kritikerrosade: däribland debutboken På stället, novellsamlingen Myrstack, kortromanen Döda vinklar och essäsamlingen Luisas tupp (om Kuba). Läs mer i Bonniers författarpresentation här.
Dessutom har han ett rejält musikkunnande, och förutom att han recenserat konserter för bl a Svenska Dagbladet har han samarbetat med musiker och kompositörer i stora projekt, exempelvis medieoratoriet "7 juli" med Jonas Bohlin.

Den spirituelle och snudd på allvetande Torbjörn har en gedigen, klassisk, europeisk bildning av det slag som känns snudd på utrotningshotat idag, samtidigt som han har koll på vad som sker i samtiden och är nyfiken inför nästan allt. (När han hälsade på mig i New York i somras blev han en smula besviken på att jag inte kunde upplysa honom exakt var och hur den mest nyskapande hiphopkulturen frodas. Just idag är han ute på Skarpnäcksfältet, i egenskap av basebollfarsa – det, ni.)

Vad skulle han kunna tillföra i Kulturrådet? Oerhört breda kunskaper om många sorters kulturyttringar, förmåga att snabbt och nyfiket sätta sig in i olika ämnen, initierade men inte okritiska insikter om marknadens villkor för kulturskapare, integritet och mod att framföra synpunkter och åsikter. Men någon ny Johan Staël von Holstein, om det är vad de söker, är Torbjörn Elensky inte.

/Gunilla

(Pingat på Intressant.)

Ett ynka kopparstift rakt in i väggen


SOLNA Så här såg mammas ComHem-sladd ut i uppemot två år – ett kopparstift som satt i vägguttaget utan något som helst skydd. Att surfa med den var som att äta med en tand som när som helst är på väg att falla ur munnen.
Uppkopplingen hängde alltså på en synnerligen lös tråd och bröts definitivt så fort ormboet av sladdar rubbades (vilket kunde hända av en mängd anledningar, som att ett barn lekte i närheten av sladdarna, att man städade, eller bara för att man rörde lite på datorn).

Den nya kabeln har som tur är en rejäl, mutterliknande skyddshylsa så att jag kunde skruva fast den ordentligt i väggen.

Jag jobbar fortfarande på att minska sladdberoendet och få fart på det trådlösa nätverket igen... Jag minns inte ens hur jag gjorde när jag fick igång det igen igår, men det handlar nog om diverse val i verktygsinställningarna som måste ha blivit fel.

Ah, detta kabel- och bokföringstrassel, när man skulle kunna göra så många andra saker i det härliga höstvädret (t ex åka till skärgården eller kolla på baseball eller ta en lång promenad runt Brunnsviken till exempel).

/Gunilla

12 September 2008

MacBook hittar inte Airport (fast den är alldeles bredvid)

SOLNA Idag har jag, eller rättare sagt mamma, lyckligtvis fått ett paket från ComHem, med nytt modem och nya kablar. Nu fungerar uppkopplingen väl och är rätt snabb, tro det eller ej! Måtte vi aldrig mer behöva ha med ComHems kundtjänst att göra.

Min dator är fortfarande down and out. Endast ett geni i Apple Stores Genius Bar i New York kan rädda den, men det har jag förlikat mig med vid det här laget. Tur att jag råkar vara på väg dit.

Vad jag inte har förlikat mig med är att mammas – av mig – nyinköpta Apple Airport Express inte fungerar. Jag installerade det snabbt och smidigt häromveckan, och det fungerade alldeles utmärkt. Tills det inte gjorde det längre! Expressmodemet, eller en router är det väl, lyser med en fast och fin grön lampa när Ethernet-kabeln är inkopplad, men datorn envisas med att inte alls hitta det i Airport Verktyg som det ska. Det är bara tomt i rutan, där det borde dyka upp en ikon som visar mackapären.



Obegripligt! Alla råd emottages tacksamt, för det funkar inte att lämna över något som helst datorstrul till stackars lilla mamma när jag åker. Och jag är trött på att sitta i en vrå i hallen för att vara uppkopplad, när jag skulle kunna sitta på balkongen.

Uppdatering I: Problemet löst, tror jag. Tack vare en hel del envishet lyckades jag få det att fungera. Jag måste ha svarat fel på någon fråga om nätverkets beskaffenhet när jag ändrade vissa konfigurationer häromdagen. Datorn hittade Airport Express när de tu var sammankopplade med varandra medelst en Ethernetkabel, men alltså inte alls när kabeln gick från DSL-modemet (numera nytt och fint från ComHem...) till Airport Express som det ska göra.
När de var sammankopplade kunde jag dock ändra lite i inställningarna i Airport Utility (orkar inte gå in på exakt hur) och sedan fungerade det äntligen.

Uppdatering II
: Ha, trodde jag ja. Nu funkar det bara nästan. Jag gör något fel när jag ställer in nätverket. Nu ser det ut så här:


Det blir en fortsatt rolig fredagskväll verkar det som, och så fortsätter jag väl med den skojiga bokföringen i natt eller så.

/Gunilla

Eremit i oOrdning

SOLNA Om ni undrar var jag håller hus: Jag lever något av en eremittillvaro i förorten, hemma hos mamma och pappa (fast det är föräldrafritt här). Jag ägnar mig åt min bokföring, vilket är en riktig soppa.

Det låter så enkelt med bokföring när man läser grundläggande instruktioner. Det brukar alltid handla om inköp av kontorspapper eller gem samt en fakturering till nå'n kund. Lite debit här och lite kredit där. Ett verifikat på varje sida i pärmen.That's it.
Men min bokföring innehåller gissningsvis tusentals verifikat från ett otal länder och massor av olika valutor, olika sätt att skriva datum, med och utan moms, inköp som gjorts med olika kort och därmed finns på olika kontoutdrag och med olika valutor. Vissa kvitton står på underliga språk, som hindi, japanska och isländska, och de stödanteckningar jag gjort är långtifrån tillräckliga. För att inte tala om alla amerikanska kvitton på termopapper vars text helt förbleknat.
Bokföringsprogrammet i Ordning som jag köpte för att bringa reda i flera års verifikat har jag äntligen fått kläm på – men det har dessvärre visat sig obrukbart. För mig i alla fall. Tanken var att logga alla verifikat som svävar runt i olika pärmar och systematisera alltsammans. Men det visade sig att det är omöjligt att alls skriva in några datum som är äldre än det senaste verifikat man registrerat. Det vill säga, allt måste registreras i strikt kronologisk ordning, annars är det kört. Helt värdelöst för mig, i alla fall om jag inte vill lägga minst en dag på att flytta om alla verifikat igen – så nu kör jag en enkel Excel-registrering av alla poster. Det är ändå en riktig soppa. Jag har lovat mig själv att göra 2009 års bokföring korrekt från allra första början...

Men OJ vilket fint väder det blev! Egentligen som gjort för att gå en promenad kring Brunnsviken. Förutom åt bokföringsstrul ägnar jag mig dock också åt datorstrul, mer om det i nästa post.

/Gunilla

Korrigering: Palin ingen bokbrännare

SOLNA Här skrev jag om Sarah Palins påstådda försök att censurera vissa böcker på lokalbiblioteket i Wasilla. Här har faktagransknings-sajten Factcheck.org kollat och kommit fram till att den informationen var synnerligen hårdragen. Utdrag:
As we’ve noted, Palin did not attempt to ban any library books. We don’t know if Emmons’ resistance to Palin’s questions about possible censorship had anything to do with Emmons’ firing. And we have no idea if the protests had any impact on Palin at all. There simply isn’t any evidence that we can find either way. Palin did re-hire Emmons the following day, saying that she now felt she had the librarian’s backing. Emmons continued to serve as librarian until August 1999, when the Chicago Tribune reports that she resigned.
/Gunilla

11 September 2008

Live från New York

SOLNA Denna sorgliga årsdag följer journalistikstudenterna på Columbia University i New York senatorerna Obama och McCain och deras deltagande i 11 september-minnesstunderna. Det verkar röra sig om något slags multimedialt experiment. Kanske skoj att kolla in, vad vet jag.
Get a backstage pass to see Senators Barack Obama and John McCain this Thursday, 9/11. Visit http://obamamccainatcolumbia.blogspot.com for unparalleled access to the ServiceNation's Presidential Candidates Forum at Columbia University. Students from Columbia Journalism School will cover the media, the hype, and the buzz on campus, from the morning at Ground Zero until the final protestor leaves campus. We will be updating our multimedia coverage constantly with liveblogs, photo and audio slideshows, tweets and a live video feed. Come join us!
/Gunilla

10 September 2008

Förlorad i översättning

SOLNA Här finns några skojiga bildexempel på vad som kan hända när man förlitar sig till automatiska översättningar. Då kan till exempel "stir-fried wikipedia with pimientos" hamna på menyn. (Via Johan Norberg.) Fler kommentarer till en av bilderna även här, här och här.

Jag har förresten varit med om restauranger i Kina och annorstädes som inte haft menyer på engelska, men som väl tillhandahållit gästerna kopierade blad med mattermer ur vokabulären i Lonely Planets guideböcker. Inte för att det alltid stämt så väl med vad som stått på de kinesiska menyerna, men tanken har varit god!

/Gunilla

09 September 2008

Politisk chanspassning

SOLNA Apropå översättningar, vet någon ifall det finns en bra svensk sportterm som motsvarar "a Hail Mary pass" – alltså en lång och svår passning framåt, som har mycket små chanser att lyckas men som man kan få ta till i ett knivigt läge?
Uttrycket kommer från den amerikanska fotbollens underbara värld, men användes nyligen av en ledande demokrat, senator Charles Schumer, för att karaktärisera John McCains val av Sarah Palin och vilken chanstagning det var.
Jag behöver inte översättningen till något särskilt, utan är bara nyfiken i största allmänhet!

/Gunilla

Varken Airport Express eller datorn fungerar idag

SOLNA Jag sitter med inte mindre än fyra stycken datorer framför mig – varav två är min mammas – och har gjort så hela dagen (som egentligen skulle ha gått till ett citybesök med luncher och intervjuer) och kvällen (och möjligen även hela natten).
Det är krångel på alla möjliga fronter. Från början hade det mesta att göra med ComHems måndagsexemplar till kabel och modem – mer om detta troligen i ett framtida inlägg – men idag började dessutom vår nya router krångla också. Datorn påstår att den inte hittar den (inget problem så sent som igår, och den var hur smidig som helst att installera häromveckan).
Till råga på allt passade min egen dator på att krascha på ett obegripligt vis imorse. Den beter sig som om jag hade installerat något olämpligt program, vilket jag verkligen hoppas att jag inte har. Antingen startar den med en tom skärm eller med ett blinkande frågetecken i en mapp... Inte kul.
Datorn hittar alltså inte sin startskiva, och trots att jag följer olika nätråd som att starta om datorn med alt-tangenten nedtryckt och rentav tänkt försöka experimentera med Unix går det tämligen uselt – datorn beter sig inte alls som den ska enligt råden, utan skärmen är helt tom (inga listor på startskivor eller textkommandon alltså).
Den fysiska startskivan befinner sig nog i USA, men med lite tur kanske jag hittar mammas...

Uppdatering: Haha, så tragikomiskt. Visst hittade jag mammas startdisketter, men systemet protesterar och säger att Mac OS X inte kan installeras på min dator... (Vi har i stort samma datormodell, men de är köpta med två månaders mellanrum – så något mystiskt måste ha skett med programvaran och operativsystemet under den tiden.) Apples nätråd hjälpte inte heller. Nu börjar jag längta till New York och Apple Stores "Genius Bar"...

/Gunilla

Dagens nyhet: Stipendium till mig

SOLNA Ur dagens mailskörd:

Dear Ms. Kinn:

Congratulations! You have been awarded the Don Sheehan International Scholarship to the Wharton Seminars for Business Journalists.

Med andra ord: i oktober ska jag gå en fortbildningskurs i ekonomijournalistikWharton School University of Pennsylvania i Philadelphia. Kul!

/Gunilla

07 September 2008

Gentrifiering

SOLNA New York Times skriver om hur Harlem förändras när alltfler vita flyttar in (och kanske om hur Harlem förändrar dem).

/Gunilla

Mer på svenska på bloggen (kanske, ibland)

SOLNA Säga vad man vill om Dick Erixon. En sak gör han föredömligt, och det är att översätta texter från engelska (tror inte jag sett några översättningar från andra språk) till svenska.

Visst kan de flesta svenskar som är intresserade av politik och samhällsfrågor ganska lätt läsa engelska, men det är ändå något annat att läsa på sitt modersmål. I Sverige sköljs vi över av så oerhört mycket engelska, inte minst i reklamens underbara värld, att det kan vara värt att vårda ärans och hjältarnas språk så gott det går.

Dick Erixon förklarar varför han tar sig tid att översätta citat till svenska här, utdrag:
"...jag upplever att det ger en annan förståelse av texten om den läses på modersmålet. Det står ju inte i motsatsställning till att vi faktiskt måste läsa engelska för att alls hänga med i vad som händer i vår tid. Tvåspråkighet ligger i tiden.
Men det är på det egna modersmålet som tankar, analyser och idéer flyter mer fritt än när det är upphängt på ett annat språk som man först ska tolka. Även om vi förstår engelska bra, så tycker i varje fall jag, att budskapet i en text internaliseras bättre i mitt tänkande om jag ser det på svenska."
När jag översatte Robert Kagans text om amerikansk idéhistoria (ja, amerikansk utrikespolitik har uppenbarligen ofta motiverats av floskler) för Neo så konstaterade jag än en gång hur kul, svårt och därmed alltså ...tja, utmanande det är att översätta. Att förstå en text är en sak, att återge den på god svenska något helt annat.

Här i bloggen har jag oftast återgett citat på engelska, och det är inte alltid särskilt lätt att återge nyanserna eller hitta motsvarigheter till vissa ord. För att inte tala om hur tidsödande det är med översättningar.

Men jag ska, med inspiration av Erixon och mitt Neo-översättningsarbete samt för att kompensera för alla de anglicismer jag strör omkring mig i tal och skrft, kanske översätta lite oftare här på bloggen framöver. Jag började i föregående inlägg.

/Gunilla

P S Läs gärna vad Dick Erixon skrev i februari om Sarah Palin. Och lite mer Erixon-kramande: detta inlägg av idag om upphovsrätt och kreativt skapande är mycket klokt.

Dubbla standarder

SOLNA Ständigt kloka Anne Kornblut resonerar i Washington Post om Hillary Clinton vs Sarah Palin, exempelvis om vad som hade hänt ifall det hade varit en 17-årig Chelsea Clinton som hade blivit gravid och inte Bristol Palin – och varför det var OK att ifrågasätta Hillary Clintons brist på utrikespolitiska erfarenhet, men inte Sarah Palins mer skriande densamma.

Utdrag ur Kornbluts kolumn:
"...under hennes första vecka i det nationella rampljuset har Palin och hennes vapendragare farit ut med anklagelser om sexism mer oförblommerat än Clinton gjort under två mycket publika decennier. Och Palin har ännu inte ens fått bemöta några seriösa frågor, i en intervju eller i en debatt en-mot-en.
Om Clintons budskap var att hon är en överlevare – att hon blivit undersökt och prövad, och hennes åsikter granskade, med alla hennes personliga problem välkända av alla – har Palins hittills varit att hon, bara genom att ha blivit nominerad, redan har klarat alla de prövningar Clinton gått igenom. Palins mantra tycks vara att kvinnor inte längre behöver vara bättre än män vad gäller bedrifter och kvalifikationer för att vinna; det räcker om de protesterar, när det kommer frågor om huruvida de är förberedda."
/Gunilla

Just en snygg lögnare

SOLNA En viss bekant till mig, känd för sin frihandelsvänlighet, brukar säga att han inte kan tro att en så snygg person som Barack Obama egentligen kan vara emot frihandel. DN:s Niklas Ekdal hoppas också på att det bara är valretorik när senatorn talar om att "We need to protect American jobs":
Grundtipset är dock att Barack Hussein Obama blir Förenta staternas nästa president. I några viktiga avseenden, som när det gäller frihandeln, får vi helt enkelt lita på att han ljuger.
/Gunilla

06 September 2008

Hanna i Haiti

SOLNA Idag går mina tankar till alla de haitier som drabbats av översvämningarna. Mest tänker jag på den familj i Gonaïves som jag och fotografen Karl Melander varit hemma hos två gånger. Måtte de ha överlevt, och måtte jag snart komma dit och få rapportera mer om dem.

/Gunilla

Obama för 13 år sedan

SOLNA Jo, jag tänkte att det var dags att skriva något om Barack Obama som omväxling. Så här börjar /lätt bearbetat/ min artikel om Obama och McCain som interna ledare i tidningen CHEF:
I entrén till demokraternas kandidat Barack Obamas kampanjkontor i Des Moines i Iowa är tre nyckelord målade stort på väggen: Respect – Empower – Include (respektera – ge kraft – inkludera).
Det är kärnbudskapet i den folkrörelse som Obamas organisation blivit. Meningen är att medarbetarna ska inspireras av dem, när de mobiliserar väljare – och att även dessa ska bli del av rörelsen.
”Orden representerar ett väldigt värderingsstyrt ledarskap, som genomsyrar hela organisationen”, säger en svensk liberal som följt amerikansk politik länge och som volontärarbetade i Des Moines en tid i fjol.
”Idén om att involvera människor är en motvikt till mediebilden om Barack Obama som enbart en Messiasfigur med en unik personlig story. I själva verket går kampanjarbetet ut på att medarbetarnas berättelser om sig själva är de bästa i kommunikationen med väljarna”.
”Det finns en kultur i kampanjen som går igen även i detaljer. Allt handlar om social organisering, och hur det kan omvandlas till politisk makt – och då är Obama bara en katalysator.”
Detta tankesätt började Barack Obama utveckla när han efter sin collegeexamen jobbade med socialt organiserande i Chicagos fattigare svarta stadsdelar. Han finslipade sina idéer under tiden som juridikstudent och universitetslärare i juridik, som delstatssenator och senator för Illinois. Men vad det finns för förmåga att genomföra kampanjens slagord om ”hopp” och ”förändring” – förutom en rad konkreta, politiska förslag – återstår att se.
Gratistidningen Chicago Reader intervjuade Barack Obama om hans syn på social organisering 1995. Det är en lång text väl värd att läsa, som belyser teman och tankesätt som är synnerligen aktuella i hans kampanjbudskap idag.

/Gunilla

05 September 2008

Whistleblowing on Palin

SOLNA Öppenhjärtig Sarah Palin-bashing från en hemmafru i Wasilla som tycks vilja varna världen för henne.

/Gunilla

Kungsbacka Tidning den 30 juli 1992

SOLNA Andreas Ekström berättar en förtjusande story om ett av sina första scoop, som dessutom påverkade verkligheten högst konkret. Läs här om när Bert&Ian skulle uppträda i Kungsbacka.

/Gunilla

04 September 2008

Palin taggar även demokraterna

SOLNA Nu är republikanska valarbetare/gräsrötter/kampanjmakare/partistrateger/väljare etc naturligtvis taggade som sjutton – energized, electrified, galvanized och allt vad det heter på engelska. Sarah Palins fantastiska entré gör att slutfasen av valrörelsen drar igång med maxad energi.

Men, som Nate/bloggen 538.com skriver så har hennes tal även fått igång demokraterna ordentligt. Enligt honom så har demokraterna allt att vinna på ökad intensitet i kampanjandet, inte minst för att de helt enkelt är fler:
In the past several hours, Dems I’ve spoken with and who’ve flooded my inbox are energized. A woman friend and Democrat who had not worked for Obama’s campaign: “I am volunteering tomorrow.” An Obama organizer who was operating on fumes five months ago: “They are not getting away with this. 10 hours of call time tomorrow.” A shorter read of the mood: “Let’s get it on.”
The mockery went too far. They played the “Obama doesn’t love America, just himself” card, over and over and over. For people already inclined to believe that (i.e., the hardcore Republican base), the speech was a smashing success. Maybe they will work a little harder, volunteer a few more hours, dig a little deeper into their pockets. But so will partisan Dems, who are far more plugged into watching the election coverage.
(– – –)
Fire up both bases equally, it’s not even close. Obama wins going away. In 2008, there are so many more Democrats, numerically.
So, everyone on both partisan sides has reason to celebrate tonight. Republicans can celebrate a true champion in the VP role. Dems can celebrate because the numbers don’t lie, and no energy occurs in a vacuum. Republicans can’t tie this year.
Nu är det fight! Och extra kul att betrakta alltsammans.

/Gunilla

Sökes: kombo till liten trea i Williamsburg, NYC

SOLNA Här kommer en fantastisk bostadsdeal, om det finns någon därute som skulle vilja bo billigt och bra i Brooklyn i fem månader. Det är min kompis K som söker en flat mate – själv ska hon vara i Stockholm! Så kan det gå. Som ni ser nedan söker hon skriv- och redaktörsuppdrag här.

Alla frågor till: kar2044@yahoo.com

/Gunilla

P S Ordlista
pomeranian = dvärgspets
2 bedroom = trea
walk up = ej hiss

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Hi All,

I'm looking for a housemate Oct 1st – Feb 28. I'll be spending all but about three weeks of that time in Sweden, so whoever takes the room will have the apartment to themselves.

I'm almost certain I can bring my pomeranian with me, but I may need to leave her home for a quarantine period of 120 days, in which case I'll require a dog-friendly housemate who can take care of her until she's allowed to travel abroad. She, by the way, is exceedingly cute, quiet and easy to care for.

Thanks,
K

P S I'll be looking for part-time work in Stockholm (copyediting, writing, PR work in English-language publishing, but open to most anything) if you happen to know of any leads. I speak French but not yet Swedish.



Official ad:

Room for rent in 2-bedroom Williamsburg 4th floor walk-up near S3rd and Keap Streets. Close to the Lorimer L, G and Marcy JMZ stops. Steps away from cafes, bars, shops, restaurants, etc. Room is cozy, sunny, furnished with single bed, a closet and a wardrobe. It can also come unfurnished. If you're a couple I can give you the queen-sized bed instead. The apartment is box-shaped, about 700sq ft, with a living room, eat-in kitchen, and wood floors throughout. Well-heated in the winter. Respectful neighbors. I can usually pick up wireless from outside, though if this is a concern we can get wi-fi. You'll need a mobile phone as there's no LAN.

The rent is $750 a month plus $70/month for electricity and gas, and one month's deposit. Note that I'll only be staying there for a week or two once or twice between Oct and Feb, if that, so you'll have the place to yourself.

Sarah gick på knock!

SOLNA Sarah Palins tal i St Paul måste jag förstås ha här på bloggen:

Oj! Vilket knock out-tal! Guldstjärnor både till talskrivaren och till talaren – perfekt på alla sätt. Hillary Clinton måste ligga hem och gråta blod och vrida sig i konvulsioner.

Mer än så tänker jag nog inte kommentera, så som det svämmar över av texter på nätet. Och eftersom jag är upptagen av flytt- och kvittobestyr (och snart lek i Hagaparken med mina brorsdöttrar) blir det inte mycket mer än så här.

En sak bara: GP:s Britt-Marie Mattsson sade flera kloka saker om Sarah Palin när hon var med i P1 Morgon – som att det inte räcker med succé, utan att hon också måste klara sig när politiken tar vid och det blir presskonferenser med kritiska frågor etc. Visst.
Men en sak fattade jag inte, och det var att Mattsson talade om att det lätt blir succé när förväntningarna är "väldigt lågt nere". Lågt ställda förväntningar? Man behöver inte ha följt lokalpolitiken i Alaska för att ha fattat att Palin är en gudabenådad talare. Det såg man ju inte minst på talet i fredags, redan där framstod hon som att hon inte gjort annat än vicepresidentkampanjat. Såg man det så hade man ganska högt ställda förväntningar. Som Palin i och för sig ändå överträffade.

Vilken valrörelse det blir! Snart dags att återvända till USA.

/Gunilla

03 September 2008

Wasilla Bible Church

STOCKHOLM Här kan ni förresten läsa mer om Sarah Palins hemkyrka, Wasilla Bible Church. Det tycks vara en så kallad megakyrka, av det slag som vuxit fram i amerikanska tilllväxtområden såsom Phoenix i Arizona och tydligen även Wasilla.

/Gunilla

"Banning Books" i Alaskas bibelbälte

Nedanstående inlägg korrigerades här.

STOCKHOLM
Som jag skrev i våras har jag haft Sarah Palin som VP-kandidatfavvo mest för att hon är så himla storymässig. Fast att hon skulle vara så till den milda grad storymässig hade jag förstås aldrig kunnat drömma om! Som jag sade till en av "mina" redaktörer igår så tycks hon generera en ny story i timmen, minst.

Jag har inte hunnit blogga så mycket om något av detta på sistone, men det är knappast någon brist på nät- och tidningsartiklar som tar upp tonårsgraviditeter, älgburgare, energipolitik, kvinnoröster, republikansk gräsrotsentusiasm, bristande utrikeserfarenhet, born again Christians, rattfyllor, tjuvfiske, dynamik, Troopergate, kandidatgranskning, kampanjbidrag, bristande omdöme och fostervatten, skotertävlingar och tusen andra saker.

Så ni klarar er säkert. Sarah Palins tal i Minneapolis ikväll, vilket med 100 % sannolikhet kommer att bli enormt väl emottaget av konventdeltagarna, kommer dessutom att ge upphov till en ny störtflod av artiklar, kryddade med bilder på unga fröken Palin och unge herr Johnston hand i hand.

Men jag vill gärna uppmärksamma er på denna intressanta Time-artikel om hur Palin agerade som politiker under sin allra första tid som borgmästare, i Wasilla 1996, och sedan som guvernör för delstaten. Där står en rad positiva men även bestickande saker, exempelvis:
Stein says that as mayor, Palin continued to inject religious beliefs into her policy at times. "She asked the library how she could go about banning books," he says, because some voters thought they had inappropriate language in them. "The librarian was aghast." That woman, Mary Ellen Baker, couldn't be reached for comment, but news reports from the time show that Palin had threatened to fire Baker for not giving "full support" to the mayor.
Andra medier har liknande artiklar, t ex New York Times som skriver att bibliotekarien som protesterade mot censurförsöken fick sparken och Politico (plus förstås mängder av bloggar som plockade upp dem igår, främst demokratiska och vänster-bloggar).

Till sist en kommentar om demokraternas hycklande, från en kommentator hos Wasilla-lokaltidningen Frontiersman:
"One of the most amusing things about Democrats is the depth of their hypocrisy. They claim to be the party for women's rights, equality etc. The party for feminism. But when a Republican woman steps forward who can clearly take charge, lead AND still be mom...she's told she should stay home. And liberals wonder why anyone rarely listens to them."
Mer på detta tema i en längre text här.

Nu ska jag städa och inte blogga det minsta på ett tag, vare sig om Sarah Palin eller något annat (jo, kanske lite om Palin, apropå detta tema).

/Gunilla

Att ha skrivit i MySpace då är inte att "tala ut" nu

STOCKHOLM Kollegerna på Aftonbladet är för roliga ibland. "Palins 17-åriga dotters pojkvän talar ut", skriver tidningen – men killen har väl snarast gått under jorden på sistone. "Uttalandet" består av citat från vad han hade skrivit på en sedan ett år (!) icke uppdaterad MySpace-sida. Att uppgifterna är ett helt år gamla har stått i alla amerikanska medier jag sett som skrivit om detta, dock varken i Aftonbladet eller Expressen.
Hans mor talar dock ut här och ikväll visar sig de unga tu på scenen på konventet i Minneapolis.

/Gunilla

02 September 2008

oOrdning på torpet?

STOCKHOLM Som jag skrev här har jag just köpt bokföringsprogrammet iOrdning, som får lovord av många användare som jag googlat mig till (exempel här, här och här).

Men som motbild fick jag just denna information av en bekants bekant, som använt programmet:
1. Det kan knappt hantera utländsk valuta, det är oerhört otydligt vad/var man ska använda kr/växelkurs/utländsk valuta.
2. Det krashar med jämna mellanrum, vilket programutvecklaren hävdar att han fixar i sina uppdateringar som kommer varannan månad men det blir aldrig bättre.
3. Det hanterar inte SIE4 vilket är standard hos revisorer nuförtiden, utan bara SIE3.
4. Den största anledningen att inte köpa programmet är att när jag skulle ta med mig bokslutet till min revisor visade den olika resultat beroende på om man tittade på bokslutet, balansräkningen eller resultaträkningen. Inte ens min superslipade revisor fattade varför.
KÖP INTE!!!!!"
Ouch! Vi får se hur det blir för mig. Såväl bokslut som resultaträkning kommer troligen att visa på noll eller så i vilket fall som helst.

Snart har i alla fall de flesta verifikat letat sig in i kronologisk ordning i pärmarna! Återstår att logga dem i programmet – vilket mycket väl kan ta flera veckor, så många som de är...

Uppdatering (maj 2009): För ordningens skull ska sägas att iOrdning inte kraschat för mig. Om felen min bekant vittnar om ovan åtgärdats vet jag ej. Men om jag förstår saken rätt hanteras SIE4. Och utländska valutor. Mitt intryck är att många användare vars inlägg jag läser i programmets supportforum tycker att mycket ändrades till det bättre med den senaste större uppateringen.
Det finns flera smågrejer jag inte är helt nöjd med, men de är mest av visuell/praktisk karaktär (som att det inte finns plats att lägga in fri text för det finstilta på fakturorna, t ex). Fast jag har inte kommit igång med det hela ännu....alls.

/Gunilla

01 September 2008

Läs Marks FRA-blogg

STOCKHOLM Jag har ju knappt skrivit något alls om FRA på sistone. Men ni som är intresserade av ämnet, och det hoppas jag att de flesta av er är, bör hålla koll på Mark Klambergs folkbildande blogg som innehåller massvis av välskrivna FRA-inlägg.

/Gunilla

This just in: Bristol Palin gravid

STOCKHOLM Oj! Den minst sagt häpnadsväckande upplösningen på dramat med ryktena om att Sarah Palins dotter var mor till hennes femte barn:
Dottern var inte gravid då (när hon enligt ryktena skulle ha varit det), men hon är det nu! Så kan det gå.

Hoppas ni inte tycker jag låter alltför cynisk nu – men den här kandidaten är verkligen en mediedröm, som levererar den ena storien efter den andra. Nu är hon inte bara en 44-årig fembarnsmor och jägare/fiskare som har chansen att bli vice-president, utan i sinom tid en 44-årig mormor.

För övrigt har Palins syster nio barn, dock utan att leva ihop med någon man. Tur att Briston Palin ska gifta sig med sitt barns fader, så att somliga väljare inte behöver bli alltför chockerade över familjens leverne. Undrar hur minderåriga i USA gör istället för att "gå till kungs" för att få gifta sig – frågar guvernören? Eller presidenten.

Familjens Palins sociala förhållanden må vara av privat natur – men givetvis är det legitimt för pressen att klura ut sådana här saker, eftersom Sarah Palin som vicepresident och republikansk politiker har makt att bestämma saker som berör amerikanska familjers förhållanden (exempelvis genom att påverka valet av kommande HD-domare). Det där med sex före äktenskapet är som bekant politisk dynamit i USA; läs mitt SvD Idag-reportage om statliga bidrag till upplysning om återhållsamhet och celibat här. Däremot har Palin såvitt jag vet inte pläderat för "abstinence"; hon är medlem i Feminists for Life som tydligen inte har den hållningen.

Den gravida tösen borde förstås få slippa all uppmärksamhet (wishful thinking), och Barack Obama sade idag:
"I have said before and I will repeat again: People's families are off limits. And people's children are especially off-limits. This shouldn't be part of our politics. It has no relevance to Gov. Palin's performance as a governor or her potential performance as a vice president. So I would strongly urge people to back off these kinds of stories. You know my mother had me when she was 18, and how a family deals with issues and teenage children, that shouldn’t be a topic of our politics."
Marc Ambinder skriver om vad John McCains medarbetare visste och inte visste om Sarah Palin.

Uppdatering (3/9): Minderåriga Alaska-bor får gifta sig, om deras respektive föräldrar samtycker. I detta fall råkar det förvisso sammanfalla med guvernören...

Nog är det lite missvisande att, som Aftonbladet och Expressen gör, skriva att Levi Johnson inte vill ha barn, utan att också ta upp att det trots allt var ett år sedan han skrev så i MySpace. Ett år är ju en evighet i en tonårings liv...

/Gunilla

Rolodexare/statusproletärer

STOCKHOLM Häromdagen frågade jag en frilansande vän som ofta deltar i diverse debatter och paneler och soffor, mest i P1, om huruvida han brukar få betalt för sin medverkan. Hans svar var att han aldrig får betalt om det är något som en panel, där han förväntas pladdra på fritt, men däremot ett smärre arvode ifall hans medverkan kräver någon form av manus.

På Byt Namn försiggår för närvarande en intressant debatt om hur produktionsbolag och program betalar allt från vaktmästare till programledare, men sällan de frilansar som dyker upp för att delta. Inte bra. Fler borde göra som Kjell Häglund. Läs här; utdrag:
Tevefolket som ringer och ber om ens medverkan är ju vår branschs svar på telemarketing-hjon. (– – –)
Man utvecklar olika skolor i sättet att hantera dem, och hoppar mellan dessa efter humör.
Ibland, när tiden finns, spelar jag med en bra stund och pratar vitt och brett om ämnet i fråga, för att sedan kliniskt studera hur personen börjar slingra sig som en orm i glasburk när jag plötsligt bara inflikar att jag kostar 12 000:- plus moms, "det vanliga arvodet".
Ibland frågar jag hur många han/hon ringt innan mig, "vilket nummer har jag på listan?" Det roligaste med det är att jag ibland fått svar, "nummer 4"...
En tredje skola är att fråga om inte deras programledare skulle vilja komma upp till mig en eftermiddag och föra in några korrektur.
/Gunilla

iOrdning på torpet (i framtiden?)

STOCKHOLM Apropå min fråga häromdagen, nu har jag köpt och laddat ner bokföringsprogrammet iOrdning! Det verkar toppen. Har kollat lite här och var och läst utvärderingar/forumdiskussioner om iOrdning, iCash, Unicell och Stelvio, samt kollat lite ytligt på respektive demo.

Men iOrdning verkar passa mig allra bäst, och när jag skickade lite frågor till kundtjänsten/utvecklaren själv (tror jag) kom svaren på ett litet kick. Så det bådar gott!

/Gunilla

Konspirationer

STOCKHOLM Nätspekulationerna (här och här) om att Sarah Palin inte är mor utan mormor till Trig Paxson Van Palin (brittiska Times har en bra genomgång av kritiken mot Palin) som förvisso tas tillbaka här påminner mig starkt om något. Nämligen teorierna att den amerikanska regeringen låg bakom 11 september 2001-attentaten (tonen, trosvissheten, de stundtals övertygande beviskedjorna, obskyra "bildbevis"). Men resonemangen är fascinerande att ta del av, och även om det delvis handlar om smutskastning och bloggdrev så är det politiskt relevant granskning. Ifall det hade varit sant.

Nu ska jag sluta blogga om Palin, jag förstår om ni tror att jag har en hang up på henne. Men det är bara snabb och enkel prokrastinering från detta:

Fyrtioåtta högar med verifikat!
/Gunilla