29 September 2010

Hjälp Hästmannen

NEW YORK Snälla, sätt er in i fallet med Stig-Anders Svensson, även känd som ”Hästmannen”!
Britt Peruzzi skrev häromdagen denna text i Aftonbladet, och idag följer tidningen upp med ”Nu ger han upp sina kära hästar”.

Det har säkert (förhoppningsvis) skrivits mycket mer än så, men jag hinner inte googla eller utveckla ämnet just nu.

I andra texter på nätet har det antytts att det är en urgammal grannfejd som ligger bakom att Länsstyrelsens inspektörer dragits in i.

Fint att så många kring Stig-Anders Svensson engagerat sig för hans och hästarnas sak. Sorgligt om det inte räcker! Den här människan är alldeles unik, och representerar något helt unikt.

Som så många andra blev jag djupt berörd av Peter Gerdehags dokumentärfilm Hästmannen, inte minst av det faktum att han faktiskt är född efter andra världskrigets slut. Gerdehags hemsida innehåller massor av bilder och texter, så gå dit! Förhoppningsvis slutar det hela lyckligt.

/Gunilla

P S Jag vet ju inte om det fortfarande är aktuellt, men den 15 september skrev Peter Gerdehag:


HJÄLP! ADVOKAT FORT!

Stig-A behöver advokathjälp snarast!

Stig-Anders har en liten möjlighet att överklaga å det snaraste men har inga pengar till advokathjälp.
Finns det någon som kan ställa upp ideellt med en inlaga till Förvaltningsrätten?
Det är bråttom och Stig-A har så mycket att stå i och är för stressad för att samla sina tankar till kanslisvenska.

Ring mig Peter Gerdehag
070-35 71 744

28 September 2010

Poängen med Skype III

NEW YORK Innan mamma ringde användes Skype till något annat fint: nämligen högläsning av en dikt av Carl Snoilsky. Nämligen den som handlar om fästefolket Per och Kersti och om hur deras mödosamt ihopsparade kapital för att gifta sig och sätta bo blev värdelöst, eftersom det blott bestod av nödmynt med lågt metallvärde.

1719 kom verkligheten ikapp de unga tu, som fick vänta sex år för att få varandra.

Här finns Snoilskys dikt. Utdrag:
Vid Värnamo på marknaden
Det var en aftonstund,
Där vandrade ett fästepar
Med sorg i hjärtegrund.
Med bittert löje Per såg fly
Sin fagra lyckodröm,
Och bakom randig förklädssnibb
Flöt Kerstis tåreström.
Det är så sorgligt att tänka på hur ungefär samma historia säkert skulle kunna berättas om fattigt fästefolk runtom världen idag!

Uppdatering: På Värnamo kommuns hemsida läser jag att Per och Kersti faktiskt existerade på riktigt. Som tur är så var berättelsen inte lika sorglig i verkligheten som i dikten.
Snoilsky anger ju att de slet i hela sex år innan de sparade myntens värde blev intet, men i verkliga livet hade de inte ens fyllt 18 när de fick börja om på ny kula, efter blott ett års sparande. Och sedan tycks de ha levt lyckligt och länge! Puh.

/Gunilla

Poängen med Skype II (tut i luren)



NEW YORK
Under sommaren och hösten har det inträffat vissa förändringar i eder bloggerskas privatliv, vilket till viss del har påverkat intensiteten i bloggandet (för att inte tala om i arbetet och andra plikter) negativt. Annars har förändringarna varit uteslutande positiva!

Ni som läste Svenska Dagbladets familjesida den 14 september vet detta redan; ni andra kan notera ringen ovan – vars inskription lyder: Gunilla 9 september 2010 New York.

Fotot är en skärmdump tagen när jag talade i telefon med mamma tidigare idag. Jag hade, när hon ringde upp, redan ett Skype-samtal igång med ringens innehavare – som distraherade mig och mammasamtalet på det mest förtjusande sätt: genom att ömsom klä på sig en glittrig mask och tjuta i en partytuta och ömsom spela på det besynnerliga, färgglada instrumentet ni ser ovan. Försöken att få mig att skratta lyckades givetvis. Mamma trodde nog att jag skrattade åt henne...

Hur det än blir i övrigt har jag svårt att tro att ett förhållande med en sådan charmör någonsin kan bli tråkigt!

/Gunilla

P S Poängen med Skype I här.

27 September 2010

Cykel till salu (i New York)

NEW YORK Om ni inte visste det så har New York blivit en ypperlig cykelstad. Nya cykelvägar och cykelfiler växer ständigt fram, och det finns en livaktig, politisk cykelkultur med bitvis smått militanta cyklister. De vänner jag har som cyklar/cyklat i New York förefaller smått lycksaliga över den frihetskänsla det innebär att kunna ta sig fram här med cykel, och själv skulle jag gärna cykla mer här i sta’n.
Min väninna Elina som är här för att verkställa sin definitiva avflyttning säljer nu en prima cykel, nämligen Bikie. Kolla annonsen här – och hör av er omedelbart vid intresse, eftersom hon bara är kvar här några få dygn.

/Gunilla

26 September 2010

Skönsjungande gossar

Här får ni lite skönsång från Domkyrkoförsamlingens gosskör:

Tyvärr framgår det inte av bloggen vilken kyrka de sjunger i här (inte Storkyrkan, i alla fall).

/Gunilla

24 September 2010

”Where the beautiful women are...

\

NEW YORK ... is where the country is headed”.

Kolla in Kalle Melanders bildspel om Sverigedemokraternas väg till riksdagen, med fotografier som han tagit för Sydsvenskan: http://cdn.sds.se/bildspel/KMsd_20109020. (Fotot ovan är mitt eget ihopklipp av bilder ur Kalles urval, citat enligt ”fair use”-modellen.)

Det har varit mycket snack om bristen på kvinnor inom Sverigedemokraterna. Men när jag ser Kalles, och andra fotografers, bilder från partiets valvaka undrar jag om inte den av Per Gudmundson så omhuldade ”The Theory of Protest Babes”, eller ”The Babe Theory of Political Movements”, är tillämplig i det här fallet?

När jag talade med Per en kväll i augusti frågade jag honom hur han skulle vilja tillämpa den teorin i årets valrörelse.
Hans svar kom då omedelbart: det är i Kristdemokraterna(s ungdomsförbund) de flesta babes huserar. (Jämför med blogginlägget från 2007 jag länkar till ovan, som handlar om center babes.) Johan Ingerö verkar vara inne på samma linje, då han kryssade KDU:s Sara Skytteldal.

Men jag skulle tro att Sverigedemokraterna inte heller ska glömmas i sammanhaget. Trots alla grabbiga grabbar som tycks dominera partiet.

Per får gärna utveckla vad han tror. Det är trots allt han och inte jag som är expert på babes (och på politik).

/Gunilla

P S Kalle är den fotograf med vilken jag gjort två reportageresor i Haiti. Här är hans hemsida!

23 September 2010

FRA-frågan fällde majoritetsregeringen

NEW YORK Jo, så kan man faktiskt tolka valresultatet. Jag har följt rösträkningsstrulet mycket mer än vad man kan ana av mitt icke-bloggande om detsamma, men det har väl nästan alla andra också gjort de senaste dagarna.

Nu är det klart att ifall blott sju personer i Värmland och nitton personer i Göteborg hade valt att rösta på Folkpartiet istället för på Klassiska Liberala partiet hade Alliansen fått två mandat till, och därmed majoritet i riksdagen.

Som Liberala partiet själva skriver på sin sajt kom de flesta av deras röster – de ökade med 500 procent bara i Göteborg! Hmmm...från en mycket låg nivå, förvisso – från...
”... de liberala väljare som tröttnat på Alliansens oliberala politik, med exempel som fortsatt värnskatt, kassaregisterlagen, FRA-lagen, IPRED-lagen, PNR-avtalet samt förslag på nationell DNA-databas.
Lagar och förslag som dessa och många fler gör att liberaler omöjligen kan rösta på Alliansen och är anledningen till att väljarna valde det liberala alternativ som är Liberala partiet.”
En intressant fråga är naturligvis hur många av dessa väljare som hade valt att rösta på Liberala partiet ifall de vetat att de hade kunnat få en majoritetsregering med ett byte till Folkpartiet Liberalerna (om det nu hade varit deras alternativ). Kanske hade de stått för sitt val och sin övertygelse oavsett konsekvens; kanske hade de det inte.

Liberala partiet är ett verkligt miniparti, i själva Göteborgs kommun har det bara 30 stycken röster vilket gör det till mindre än exempelvis Rättvisepartiet Socialisterna.
Men i detta fall tycks det ha fått samma roll som Ralph Naders gröna parti hade i presidentvalet i USA 2000 (då Naders väljare säkert hade röstat på AL Gore hellre än George Bush, och lätt hade kunnat göra skillnad i exempelvis Florida).

/Gunilla

21 September 2010

Några godbitar ur bokmässeprogrammet i Göteborg

Nu med karta! Klicka på bildfilen.



Här kommer tips på Gunilla-relaterade programpunkter under Bokmässan i Göteborg – i grafisk form (kartan ovan) och som lista! Skriv ut/av och gå dit!

Listan kan komma att kompletteras om jag får kännedom om fler vänner och bekanta som medverkar i olika sammanhang.

Min Edward befinner sig för det mesta i montern hos sin arbetsgivare Centrum för Näringslivshistoria, B04:70:

Närmaste fem dagarna är det dock bokmässan för hela slanten. Jag befinner mig i monter B4:70 och håller föredrag, bjuder på porter, signerar böcker etc. Dessutom har jag sällskap av massa kollegor samt Peter Pluntky från antikrundan som visar bokmässans tyngsta och dyraste bok. Hjärtligt välkomna!

Jag kommer blogga från mässan på min jobblogg http://www.naringslivshistoria.se/Aktuellt/Teamblogg1 men i bästa fall hinner jag blogga om kvällarnas nätverksaktiviteter (barminglet med alla författare, förlagsfolk etc.) här. Samt kanske lite annat skvaller här på min privata blogg.


Programmet dag för dag

Torsdag
14–14.30 Centrum för Näringslivshistoria, B04:70
Edward Blom kåserar:
”1710 års mat i slott och koja – till åminnelse av slaget i Helsingborg”

14.15 Recito, A02:70
Min mamma Anne-Charlotte Kinn berättar om sin bok Pojken bakom väggen*).
Se även:

14.30 Vi Läsers scen/Svenska tidskrifter, B05:60
Unni Drougge och Katarina Wennstam diskuterar alfahannar i litteraturen med Vi Läsers chefredaktör Nina Solomin.

15.15 Svenska Journalistförbundet, B09:59
Min kloka kompis Karin Lilja och hennes medförfattare/syster Åsa Uhlin berättar om sin handbok för redaktörer.
”Redaktör” säljs till mässpris: 100:-!

OBS! SJF har massvis av bra programpunkter som ser mycket intressanta ut på papperet -- kolla in:



Fredag
13.00 Recito, A02:70
Mamma (Anne-Charlotte Kinn) berättar om sin bok Spår som försvinner*).

*) Båda böckerna finns naturligtvis att köpa i montern!

14–14.30 Centrum för Näringslivshistoria, B04:70
Edward Blom kåserar om 1710 års mat.

14.30 Vi Läsers scen/Svenska tidskrifter, B05:60
”Därför återvänder jag till Zimbabwe” – Petina Gappah, jurist och prisbelönad författare, återvänder till sitt hemland för att starta ett litteratur- och läsprojekt. I samtal med Vi Läsers chefredaktör Nina Solomin.

15.15 Svenska Journalistförbundet, B09:59
Paneldiskussion: Varför ersätts utrikeskorrar av frilansar?”



Lördag
14–14.30 Centrum för Näringslivshistoria, B04:70
Edward Blom kåserar om 1710 års mat.

14.30 Vi Läsers scen/Svenska tidskrifter, B05:60
Beate Grimsrud, aktuell med En dåre fri, samtalar med Vi Läsers chefredaktör Nina Solomin om konsten att förvandla privata erfarenheter till litteratur och att skildra psykisk sjukdom i romanform.

Bokmässan v s New York

NEW YORK Ska ni till Bokmässan i Göteborg? Jag har tyvärr aldrig varit där och skulle gärna ha farit dit i år – men man kan ju tyvärr inte vara på två platser samtidigt, har jag märkt.

Jag bestämde mig för att istället vara i New York där det denna vecka pågår FN-toppmöte om de så kallade millenniemålen och Clinton Global Foundation-möte. (Fast det vore ju synd att säga att jag satt min fot på något av de evenemangen – än. Det är ju inte så att man blir överöst med artikelbeställningar om utvecklingsfrågor, och jag har redan varit hang around i sådana sammanhang så många gånger redan att jag har svårt att motivera mig att åka iväg – när jag kan sitta och surfa runt bland svenska valutgångstexter...eller bokföra lite...eller planera en Haiti-resa. En liten text ska jag dock faktiskt skriva om millenniemålen, för en nättidning.)

Jag var ombedd att dyka upp i en bokmässe-panel om hur utrikeskorrar ersätts av frilansar, och det är en utmärkt programpunkt som jag gärna hade medverkat vid (fredag klockan 15.15). Men eftersom jag ändå inte är i Göteborg funkar det inte.
Ni som ska dit bör absolut söka upp Journalistförbundets monter – nästan hela programmet verkar superintressant, och det är många namnkunniga och intressanta kolleger där!

I nästa bloggpost återkommer jag med en lista på programinslag som vänner och familjemedlemmar medverkar vid.

/Gunilla

Om "Reinfeldt II' och mandatfördelning

Statsvetaren Henrik Oscarssons blogg är toppen för alla valnördar, exempelvis detta inlägg (inklusive kommentarer):

http://www.henrikoscarsson.com/2010/09/reinfeldt-ii.html#comments

/Gunilla

20 September 2010

Lincoln kom minsann från Kentucky


NEW YORK Någon i Kentucky vill gärna att ni ska veta att världens näst största staty av Abraham Lincoln smälls upp i Stanville i höst. Jag fick just pressmeddelandet nedan.

/Gunilla

Second Largest Seated Lincoln Statue in World Arrives in Kentucky

STANVILLE, Ky., Sept. 20 /PRNewswire/ -- A 19-foot high statue of Abraham Lincoln will soon sit in a small rural town in Southeastern Kentucky.

The statue was commissioned by Attorney Eric C. Conn. The statue took over a year to build at a total cost of over half a million dollars. The statue is scheduled to be put in place by a crane. It had to be delivered in three pieces due to the large size.

The statue is an enlarged replica of a statue in the Lincoln Memorial in Washington, D.C. It is the second largest seated Lincoln statue in the world. The largest one is the Lincoln Memorial in Washington, D.C.

The public unveiling of the Abe Lincoln statue is set for Thursday, November 4, 2010 in honor of the first and only Kentuckian, Abraham Lincoln, being elected to the Presidency of the United States.

Attorney Eric C. Conn states that the statue's purpose is to remind Kentuckians that Abraham Lincoln was a Kentuckian. Lincoln himself wrote: "I, too, am a Kentuckian."

The statue will be located on US Highway 23 in Stanville, Kentucky. The public may visit the statue 24 hours a day and admission is free.

Valnörderi


NEW YORK Valmyndigheten har en jätterolig valsimulator, i vilken man kan skriva in de faktiska röstetalen (ovan alltså: s-m-mp-fp-c-sd-kd-v) och sedan manipulera dem för att få fram nya mandatfördelningar.

I sammanställningen ovan framgår att vänsterpartiet skulle stå näst på tur för att få ett så kallat utjämningsmandat, ett 20:e mandat för v, enligt den jämkade uddatalsmetoden. (Uppdatering: Jag har i andra simuleringar skrivit in antalet röster istället för en avrundad procentsats, och ser då att det är s som står i tur att få nästa mandat.)
Men om man antar att poströster och utlandsröster innehåller en annan fördelning kan man få fram andra varianter. Man kan till exempel gissa att moderater och (unga) miljöpartister är överrepresenterade bland utlandsrösterna.
Jag har lekt med lite olika varianter i simulatorn, men väljer att inte lägga upp något här eftersom jag är osäker på hur många röster som faktiskt återstår att räkna (vet någon?).
Men enligt Valmyndighetens representant i Nordegren i P1 i eftermiddags är det inte mindre än fem (5!) mandat som kan komma att skiftas. Spännande!

Och på http://www.val.se kan man givetvis också nörda loss totalt ed att kolla vad som händer med olika kandidater och hur det gick i valet i olika distrikt runt om i landet.

Just nu roar jag mig med att se om Jasenko Selimovic ska ta folkpartiets Göteborgs-mandat tack vare personkryss eller ej. Med 239 av 286 kretsar räknade har han 7,0 procent av partiets personröster – och får mandatet före ettan på listan (Eva Flyborg) om han når upp till 8 procent. Spännande!

Uppdatering: Det kan tänkas handla om sisådär 100 000 röster som är räknade först på onsdag. Ja, då kan det faktiskt hända en del (eftersom det i nuläget bara skiljer cirka 7 000 röster mellan blocken).

/Gunilla

Det var då: 2002



NEW YORK Minns ni? I 2002 års val fick (m) 15 procent av riksdagsväljarnas röster och (s) nästan 40. Nu: båda ungefär 30 procent.

Uppdatering: Fredrik Reinfeldt kommenterade det nya, svenska politiska landskapet sålunda på dagens presskonferens (från 1:38).
”Det är också borgerlighetens och alliansens bästa resultat. sedan 1976. Det är historiskt små skillnader nu, mellan moderaterna och socialdemokraterna. Jag minns – och det är ju inte så långt tillbaka – hur det kändes att som nyvald gruppledare efter valet 2002 träffa representanter för socialdemokraterna och diskutera. Ett parti som var på 15 procent då, i mitt fall, att träffa ett parti som hade nästan 40 procent. Den skillnaden på 25 procent[enheter] har gått ner till under 1 procent. Det är en enorm förskjutning av hur Sverige ser ut och hur Sverige röstar (– – –) som jag har en känsla av att vi inte tar in och analyserar.”
/Gunilla

Tips om New York-boende

NEW YORK Bra tips om att korttidshyra lägenhet i New York!
http://www.expressen.se/resor/1.2143746/new-york-med-en-egen-adress
Min lägenhet finns till uthyrning omgående, särskilt sista veckan i september (ja, det är väldigt snart!) då jag skulle vilja resa till Haiti.

/Gunilla

18 September 2010

Försämring = ”nytt koncept”

NEW YORK Jag gillar verkligen SAS och att flyga med SAS, och önskar bolaget allt gott i kampen på konkursens brant. Jag har rentav köpt en liten aktiepost i SAS (en usel investering, som ni kan gissa) bara för att få vara extra delaktig i bolaget – och följer för övrigt hela flygbranschen. Jag väljer att flyga med SAS över Atlanten så ofta det går, och lider när jag flyger med bolag såsom Continental (som verkligen suger).

Men jag gillar inte nyspråk. Det är det verkligen när SAS påstår att deras nya ”bagagekoncept” är en ”förenkling”. Se den av mig gulmarkerade texten på bilden nedan (som är klickbar för att kunna bli läsbar).
Deras nya policy är naturligtvis ingenting annat än en rejäl försämring. Fram till den 1 juli fick man nämligen ta med två stycken väskor à 23 kilo, och åtminstone mitt liv blir verkligen inte enklare av att man numera måste betala en avgift för en extra väska.

Fram tills för några år sedan fick även ekonomiklasspassagerare ta med två väskor à 32 kilo. Det var tider, det! Men visst, som aktieägare förstår jag varför bolaget måste göra så här...

/Gunilla

Valrörelsehelg

NEW YORK Ber än en gång om ursäkt för det klena bloggandet, såväl under mina tre månader i Stockholm som på sistone.

Nu har i alla fall de senaste veckornas inloggningsstrul lösts – och jag har fått fantastisk hjälp att lösa det faktum att jag inte kunnat kolla ljud- och bildklipp på datorn på några veckor.
Detta givetvis på Apple Stores fantastiska Genius Bar, som alla ni som har minsta problem med en Mac-dator kan konsultera gratis när ni har vägarna förbi en butik. Här på Manhattan finns numera fyra stycken! För första gången besökte jag den som öppnade för ett knappt år sedan på Broadway.
Lösningen denna gång blev att helt av-installera Firefox och åter-installera programvaran, av någon anledning störde det Flash och alla möjliga andra ljud- och bildinsticksfiler. (Apple-geniet gjorde massor med trixiga saker på vägen som jag aldrig hade kunnat klura ut.)

Så nu kan jag följa den svenska valrörelsen åtminstone den sista dagen! Det är så tråkigt att inte kunna vara i Stockholm imorgon, det är ju julafton för politiknördar som jag.

Dock har vi inte mindre än två stycken svenska valvakor här i New York. Har inte riktigt bestämt mig för vilken jag ska gå på, men någon blir det.

Den medialt intresserade kan med fördel läsa Peter Kadhammars betraktelse i Aftonbladet över hur socialdemokraterna hanterar fallet med den människorovsmisstänkte Stockholms-politikern Abdo Goriya.

”Deras /Mats Hulths och Teres Lindbergs/ stöd kan väl delvis förklaras i vanlig lojalitet och vänskap. De tillhör samma parti och har kämpat ihop i många år.

Än viktigare tror jag är att vissa frågor helt enkelt försvinner. De är inte på modet. De är för krångliga eller oklara. Tidningarna orkar inte riktigt bry sig.”

/Gunilla

17 September 2010

Tillbaka som bloggadministratör

NEW YORK Oj, nu har jag knäckt inloggningsmysteriet. Det var knepigare än jag trodde. Har alldeles för många google-identiteter.
Vi får se om detta framsteg genererar några nya blogginlägg framöver. Det finns i alla fall otroligt mycket obloggat från de senaste månaderna...men jag måste egentligen jobba. Känner ni mig rätt är jag snart tillbaka med nya bloggtexter!

/Gunilla

16 September 2010

Om frilansfulavtal

NEW YORK Jag lyckas fortfarande inte logga in normalt här, vilket tyvärr tar bort lusten att blogga. Men denna länk vill jag maila in, den är intressant läsning för alla som är intresserade av (frilans)journalistikens villkor:

/Gunilla

08 September 2010

Bloggmörker

STOCKHOLM Det har inte varit mycket aktivitet på bloggen på sistone, som någon kanske märkt. 

Jag tänker inte be om ursäkt för det, men förklaringen är att tillvaron på sistone varit tillräckligt späckad som det är – en lång räcka av sociala evenemang av alla tänkbara slag. 
Den uppmärksamme kan exempelvis hitta mig här: http://yourlife.nu/artiklar/2010/vimmelbilder-fran-yourlifes-lanseringsfest, på fotot mellan de av herr och fru Lars Kepler och Louise Boije af Gennäs.
Har knappt hunnit betala räkningar sedan början av augusti! Idag ska jag röja i all administrativ bråte som ackumulerats i min lilla lägenhet, och vågar inte tänka på vilka viktiga papper som kan tänkas dyka upp i botten av högarna.

MEN jag skulle ha bloggat en aning mer, om det inte vore för att jag faktiskt lyckas logga in på bloggen! 
För en tid sedan mixtrade jag, i samband med att jag skapade ett Google Calendar-konto, med mina Google-användarnamn och inloggningsuppgifter, och det tycks ha fått till konsekvens att jag inte längre kan logga in som vanligt här (och heller inte får vissa listmail, buhu). 
Detta inlägg har jag skrivit genom den så kallade mailblogg-funktionen, det vill säga att jag skriver texten i ett enkelt mail som jag skickar till systemet. På det sättet kan jag förstås bara skriva vanlig text, det vill säga inte lägga ut några roliga bilder, enkelt skapa länkar eller annat bloggigt. En vacker dag ska jag försöka lösa detta genom att mixtra lite mer med systemet – men nu måste jag packa och dessförinnan göra tusen andra saker, för imorgon bär det av *hem* till New York.

Gunilla

P S Vissa av er kan förstås följa mig på Facebook. Där har jag varit lite mer aktiv på sistone. 
Jag lägger dock bara till personer som jag träffat/känner där.

05 September 2010

Lagens korta arm

Stefan Lundström tipsar, med anledning av att jag bloggat en hel del om Obol-affären, om en kolumn  i Norrbottens-Kuriren -- om hur brotten riskerar att preskriberas innan åtal väcks.

Citat:
"Det finns alltså en uppenbar risk att Bo Johansson och Jan Saradlic kommer undan med att dupera folk att satsa stora pengar i ett luftslott, gå under jorden och försvinna med hundratals miljoner kronor. Ett faktum som inte bara är stötande, utan till och med skandalöst.
Jag vill gå så långt som att påstå att allmänhetens förtroende för svensk lagstiftning och rättskipning när det gäller ekobrott riskerar att få sig en allvarlig törn om Obol-männen inte åtalas och straffas för ett så allvarligt brott."