tag:blogger.com,1999:blog-18137048.post3621970192886871309..comments2024-01-17T09:38:33.402-05:00Comments on Gunilla’s travelogue: Ekomyter benas ut även hos EkolådanGunillahttp://www.blogger.com/profile/04028515608634401928noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-74075735970630744942009-03-27T17:16:00.000-04:002009-03-27T17:16:00.000-04:00Det är klart att medierna ska sammanfatta livsmede...Det är klart att medierna ska sammanfatta livsmedelsdebatten ur dessa perspektiv – gör de verkligen inte det?<BR/><BR/>Visst är det trist när journalister och kommersiella skribenter blandas i en enda gegga. Men Lisa F W har gjort en hel del (på sin egen blogg och andras) för att klargöra skillnaden, tycker jag. <BR/><BR/>På Veckans Eko/Ekolådan skriver en hel radda journalister/skribenter/matfolk av olika slag som redaktören värvat från magasinet Gourmet, där hon själv tidigare jobbade! Som jag, Ann-Helene, Jens Linder och vilka det nu är mer. <BR/>Se www.ekoladan.se, klicka på "Veckans Eko" – där ligger alla nyhetsbrev. Varje skribent presenteras i texten.<BR/><BR/>För mig har det varit ett välkommet forum, för jag hade tidigare ingen avnämare för alla sådana här uppslag som dök upp en masse plötsligt (utom enstaka gånger i andra publikationer). Inte minst i USA (men jag har skrivit Veckans Eko-nyhetstexter även från Japan, Mexiko, Indien och Sverige också).Gunillahttps://www.blogger.com/profile/04028515608634401928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-71855155244373908822009-03-27T17:01:00.000-04:002009-03-27T17:01:00.000-04:00Förresten: I länken till Lisa Förare Winbladh kan ...Förresten: I länken till Lisa Förare Winbladh kan man läsa att hennes bekanta inte särskiljer på fristående journalister och skribenter som skriver av kommersiella syften, hennes bekanta ser ingen skillnad.<BR/><BR/>För mig är det precis tvärtom i den meningen att jag aldrig tror på något som inte har en källhänvisning till ett etablerat forskninginstitut, skrivet i en i sammanhanget oberoende skrift. Därför skummar jag bara Ekolådans skrift, den är ju partisk. Att du har skrivit där har jag missat helt - av fördomar!<BR/>Just nu har vi Årstiderna, men när vi har Ekolådan igan ska jag läsa bättre.pipopphttps://www.blogger.com/profile/02179526725307148691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-34855154851043785892009-03-27T16:54:00.000-04:002009-03-27T16:54:00.000-04:00Det är just mat ur ett naturvetenskapligt, politis...Det är just mat ur ett naturvetenskapligt, politiskt eller samhällsinriktat perspektiv jag är intresserad av, och att få konklusioner ur den spretande debatten.<BR/><BR/>Ja, ja, slutsatser kanske man ska dra själv, hävdar många. Men mitt yrkesområde är ett helt annat, det här är mitt fritidsintresse. Med småbarn och krävande yrke hinner man inte med allt. Måste man då stå utanför debatten för att man (tillfälligt) inte har resurserna? Mitt svar är alltså "Nej", därför borde det finnas kvalificerade skribenter som sammanfattar - med länkar eller källhänvisningar om läsaren behöver mer.<BR/><BR/>Om man är intresserad av förbränningsmotorer eller historia är det faktiskt enklare att hitta populärdebatt på bra nivå ....pipopphttps://www.blogger.com/profile/02179526725307148691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-83020025462618375852009-03-27T16:31:00.000-04:002009-03-27T16:31:00.000-04:00I DN kanske det dyker upp något av Karin Bojs? Och...I DN kanske det dyker upp något av Karin Bojs? Och/eller Jens Linder (som också skriver för Veckans Eko, dock mer råvaru- och receptinriktat än jag).Gunillahttps://www.blogger.com/profile/04028515608634401928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-11070209597880925022009-03-27T16:23:00.000-04:002009-03-27T16:23:00.000-04:00Läser ALLTID Lisa Förare Winbladh och AnnHelene Me...Läser ALLTID Lisa Förare Winbladh och AnnHelene Meyer von Bremen, sedan många år. De har inte skrivit än i just denna diskussion.<BR/><BR/>SvDs klimatavdelning tycker jag tyvärr är skriven för grundskoleelever, tilltalet är hopplöst.<BR/><BR/>Sydsvenskan och DN har jag större förhoppningar om.<BR/>OCh dig. (Känn inget tryck, men... :-D )pipopphttps://www.blogger.com/profile/02179526725307148691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-45051354806237919712009-03-27T16:13:00.000-04:002009-03-27T16:13:00.000-04:00Japp, har sett några av Newsmill-texterna. Orkar i...Japp, har sett några av Newsmill-texterna. Orkar inte länka.<BR/>Nog kommer detta att ge syntetiserande artiklar, det är jag säker på! Kolla i SvD:s nya avdelning för mat/hälsa/kliMAT, där borde du få det du söker. <BR/>Och Lisa Förare Winbladh, förstås – i Sydsvenskan och på Taffel: http://matalskaren.taffel.se.<BR/>Sedan finns Ann-Helene Meyer von Bremen, som skriver i Gourmet och olika facktidningar.Gunillahttps://www.blogger.com/profile/04028515608634401928noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-31143350993012608992009-03-27T15:35:00.000-04:002009-03-27T15:35:00.000-04:00Nu har det blivit en debatt på Newsmill om detta, ...Nu har det blivit en debatt på Newsmill om detta, flera olika debattartiklar. Själv är jag oerhört intresserad av ämnet - men har för tillfället inte tid att sätta mig in i alla argument. Det är nu jag skulle vilja se en journalist jag litar på koka ner alla argument i någon slags syntes. Det är duktiga journalisters jobb ur min textkonsumentsvinkel.<BR/>JAg skulle vilja ha en sammanställning av pro och contra, och konsekvenser av det ena eller andra.<BR/><BR/>Idag vet jag inte var jag kan få detta. Det finns inte längre någon kanal jag litar på, visst är det tragiskt.pipopphttps://www.blogger.com/profile/02179526725307148691noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-18137048.post-90237442579310664852009-03-27T05:29:00.000-04:002009-03-27T05:29:00.000-04:00Hej Gunilla,Det enda som bör få räknas är "the bot...Hej Gunilla,<BR/><BR/>Det enda som bör få räknas är "the bottom line" d.v.s att minimera den totala kostnaden i hela kedjan. Sedan kan jag inte låta bli att bli upprörd över t.ex bröd som produceras i några fabriker i landet och åker långväga till konsumenten.<BR/>Svår fråga som inte kommer att lösas snabbt.Anonymousnoreply@blogger.com