20 June 2006

Salpicón! New York är fullt av underliga drycker

New York Times har idag ett fint reportage i sin Dining&Wine-bilaga, om de många olika sorters kalla drycker den här staden är full av.

Det är nämligen värmebölja i New York sedan några dagar, så efterfrågan är stor på söta och salta kylda drycker. Och genomgången visar vilken otrolig mångfald här finns, på dryckesfronten som med allting annat – exempelvis:

Grekisk frappé (iskaffe), mexikansk agua de limón, kinesisk kokosnötsjuice, taiwanesiskt bubbelte, brasiliansk açaí (hmmm...tydligen en slags pressad palmfrukt blandad med guarana-saft till någon sorts milk shake), colombiansk champus (ananasjuice som drygas ut med majs), indiska mango lassis och fransk citron pressé.

Här i Harlem säljs enligt artikeln afrikanska*) drycker med tamarind, hibiskus och ingefära ... åtminstone utanför den stora moskén (som ligger på 116:e gatan, en bit härifrån). Och salpicón är, har jag nu fått lära mig, en slags latinamerikansk fruktsallad blandad med juice och kondenserad mjölk.

"Every group that comes brings its own specialties. That's what makes New York so much fun", säger en försäljare – som kränger libanesisk lemonad och polsk körsbärssaft – till New York Times. Skribenternas tes är att inte bara värmeböljan utan också en hel del fotbollsnationalism spätt på törsten efter de drycker New Yorkborna vuxit upp med.

Och kanske var det därför jag fastnade för artikeln. För några timmar innan jag såg den, i eftermiddags, när jag hade knallat ut från 2–2-"segern" (som jag såg på den av svenskar koloniserade sportbaren Slate) var jag extremt sugen på ... fläderblomssaft. Värme och nationalism, it makes sense!

Fläderblomssaft kan man tyvärr inte köpa i Harlem, ej heller på sportbarer – däremot faktiskt på Ikea. Men det var länge sedan jag var på Ikea (ligger i New Jersey), och jag satte istället igång med att längta till min trädgård i Stockholm. Gjorde upp vissa planer på att köpa fläderblomssaft det första jag gör när jag kommer hem (och sedan ta med några paket koncentrat tillbaka, lär behövas vätska i augusti...).

På Slate var det annars dansk öl som verkade vara den kalla drycken par préference.

/Gunilla

*) Harlem är fullt av afrikaner som kommit från framförallt Västafrika de senaste decennierna. Det finns vissa konflikter mellan de svarta amerikaner som är slavättlingar och dessa mer frivilligt invandrade afrikaner, om vilka som ska få räknas som riktiga African Americans. En vacker dag hoppas jag få skriva om detta någonstans, det är otroligt intressant!
Inte minst senegaleser verkar det finnas många av, man hör ofta franska och wolof talas på gator och torg i Harlem.

1 comment: