04 September 2007

Bara så ni vet

NEW YORK Det är knappast någon nyhet att nyhetsvärderingen vad gäller sport ser lite annorlunda ut här jämfört med i Sverige. Jag minns när Stefan Holm hade vunnit sitt OS-guld i Aten 2004, efter en extremt spännande höjdhoppsfinal. Det var en liten, liten text om det i New York Times – hade förväntat mig mer mest på grund av att silvermedaljören var amerikan.

I söndags innehöll New York Times' sportbilaga totalt 18 sidor, inklusive annonser. Av dem handlade en (1) om friidrotts-VM i Japan, mest om det amerikanska stafettguldet. Och det var väl gömt inne i tidningen, sidan 9 tror jag.
Resten: baseball, baseball, baseball, baseball och en hel del tennis (US Open).

/Gunilla

2 comments:

  1. Några synpunkter:

    1. Finns det inte ngn som kan vinkla om debatten, dvs påtala att TV4 OCH andra medier är medskyldiga till att missgrepp uppstår eftersom ni inte får vettigt betalt som frilansare? Kan ju fatta om de inte tar den vinklingen eftersom det är att bita sig själva i svansen ... och det gäller ju över hela linjen. DN, SvD, AB, alla TV-kanaler osv.

    2. Jag blir lite irriterad över hur slarvigt alla journalister använder beloppen som figurerar. Hur vore det om man istället sa att TS begärt och fått en "lönersättning om 228.000 kr för ett högriskprojekt (400.000 kr - moms 80.000 kr = 320.000 kr/1,4 som är sociala avgifterna vilket ger 228.000 kr)? Men det är klart, 400 tkr ger ju större rubriker trots att det inte är hela sanningen. Det betyder inte att jag inte tycker att 228.000 kr är mycket pengar, beloppet är respektingivande, men ändå ...

    3. Juridik är en väldigt bra grundutbildning för den journalist som vill jobba med rättsrötefrågor. Det är snarare regel än undantag att det blir fundamentala fel i beskrivningarna. Man hoppar gärna direkt från tuva A till tuva C utan att passera tuva B vilket är nödvändigt för slutsats D. En som alltid får det rätt är emellertid Jan Guillou. Han är inte jurist men pluggade juridik innan han hamnade på herrtidningsförlaget på 60-talet. Han har god ordning både på det journalistiska och det juridiska (läs gärna boken om Keith Cederholm). Har för övrigt några skräckexempel på okunnigt skrivande fr lokalblaskan på min bostadsort.

    Bör tilläggas att jag själv haft ett par artiklar i DI så jag kan se skillnaden mellan de journalistiska kraven och det formella (för att det skall bli rätt och riktigt).

    Stefan

    ReplyDelete
  2. Sorry, förra skulle in under den senare bloggrubriken ...

    Så av de 400 tkr får TS 228.000 kr och staten 172.000 kr.

    Stefan

    ReplyDelete