08 June 2008

Wops, med Texas blev det en jordskredsseger

NEW YORK Alla USA-valnördsgrabbar därute på nätet må ha rätt bra koll på amerikansk politik och kampanjstrategier – men särskilt bra på att hitta fina interaktiva kartor är de tyvärr inte.
De flesta tycks köra med denna sajt, som förvisso har många fina och intressanta primärvalskartor men som vänder på konventionen med röda och blåa delstater (eller så får användarna själva vända tillbaka, vilket inte blir mindre snurrigt, det) eller ingen kartsajt alls.

Anledningen till att det alls krävs interaktiva kartor är grabbarnas utmanings- och gissningstävling om vem som vinner elektorsrösterna efter valet i november. Så här ser de ut just nu (med utmanaren själv först, och alla andra i förnamnets bokstavsordning):

Johan Ingerö Barack Obama 236 John McCain 302

Andreas Henriksson Barack Obama 344 John McCain 194
Carl Melin Barack Obama 289 John McCain 249 (läs för intressanta analyser om de flesta delstater och varför de är svårtippade!)
Dick Erixon Barack Obama 195 John McCain 343
Erik Hultgren Barack Obama 205 John McCain 333 (krona/klave-metod)
Johan Eriksson Barack Obama 261 John McCain 277
Kulturbloggen Barack Obama 283 John McCain 255
Niklas Frykman Barack Obama 265 John McCain 273
Tobias Levander Barack Obama 273 John McCain 265

Det krävdes dock inte mycket googlande för att hitta sajten 270towin.com – där färgerna är mer logiska, grafiken mycket snyggare och där man dessutom kan hitta valresultat ända tillbaka till 1789! Rekommenderas: att kolla på USA:s expansion västerut under 1800-talet (och för den delen 1900-talet).

Jag gillar inte/har svårt för att tippa det här valet och har hela tiden (sedan våren 2007) avstått från att tippa primärvalssegrare.
När mina kolleger och initierade bekanta kastat ur sig spådomar, gissningar, farhågor och/eller förhoppningar om att Hillary Clinton eller John Edwards; Rudy Giuliani eller Mitt Romney skulle gå segrande ur sina strider har jag – mycket fegt, det medges – mest hummat om att det ju är helt omöjligt att sia hur det ska gå, och att minsta förflugna ord som blåses upp på YouTube och i CNN-sändningar kan ta hela valrörelsen i en oanad riktning. Och även om det var fegt så var det ju korrekt att det blev jämnt (i det demokratiska valet) och att det var rätt svårt (i båda) att spå hur det skulle gå... När jag bloggade om Barack Obama under 2006 vågade jag inte gissa på annat än honom som vicepresidentkandidat och beskrev honom annars mest som en mediedröm.

Och egentligen tror jag att valet i höst blir extremt jämnt. Det kan bli väldigt swingigt, såtillvida att väljarfördelningen i nå'n enda villaförort i Columbus, Ohio, eller Allentown, Pennsylvania avgör alltsammans. Det mest troliga är att den som vinner gör det med tämligen liten marginal.

Men det är också lite skoj att spekulera vilt och att rita kartor! Och när jag gjorde det hade jag utgångspunkten att Barack Obama och hans kampanjstrateger, om de är lite smarta, mobiliserar som galningar bland Hispanics och säljer in Obama som Den amerikanska drömmen. Hur svårt kan det vara? Karln har ju för sjutton bott en tid i Spanish Harlem här i New York. Anledningen till att Hillary Clinton var så populär bland Hispanics tror jag främst handlade om att hon är så känd sedan länge.

Lyckas demokraterna vara lite smarta tror jag faktiskt att de kan vinna Texas. Det låter naturligtvis helt galet att Texas (en south western-stat där Bush fick 61 % mot Kerrys blygsamma 38) inte skulle välja John McCain, men nu har jag bestämt mig för att sticka ut hakan med den gissningen. Faktum är att Obama inte ligger sååå långt efter John McCain i opinionsmätningarna i Texas (nio procentenheter).

Dessutom tror jag att Obama kan vinna en delstat som Missisippi – kan han mobilisera så gott som hela den svarta befolkningen och få fler dem till väljarkåren så räcker det med cirka 25 procent av de vita väljarna (läste jag nå'nstans). Tennessee och Georgia kan han däremot glömma (tror jag, till skillnad från Andreas Henriksson).

Med Texas till Obama så hjälps det inte att McCain tar en massa andra delstater – jag tror att han har Florida i New Hampshire som i små askar, och blev tvungen att låta honom få såväl Ohio som Indiana och Michigan för att det inte skulle bli för skeva siffror.

Jag har gjort en massa andra överväganden, men det är för varmt och jag har för många viktiga telefonsamtal att ringa för att delge er dem. Men här är min tokiga karta (som jag antagligen får anledning att ångra):


Barack Obama 331; John McCain 207, alltså.
Jag tror alltså själv inte på att marginalen kan bli så stor. Men som ni ser i sammanställningen ovan finns det ju de som tippat på större jordskredssegrar för vardera kandidaten.

Om jag får någorlunda rätt kommer jag att skryta rejält om min fingertoppskänsla; blir det uppåt väggarna fel kommer jag att säga att jag ju bara chansade vilt på skoj. En så'n opportunist är jag.

Återkommer med en kanske mer realistisk karta efter sommaren, när opinionsläget skiftat och vicepresidentkandidaterna står klara.

För övrigt hoppas jag att John McCain snart dyker upp i New York, så att jag får se honom tala. Det är inte ofta han syns till här, utom på enstaka slutna donatorsmöten.

/Gunilla


P S Jämfört med 2004 behåller republikanerna alltså:
Alaska (3)
Idaho (4)
Utah (5)
Arizona (10)
Nevada (5)
Montana (3)
Wyoming (3)
North Dakota (3)
South Dakota (3)
Nebraska (5)
Kansas (6)
Oklahoma (7)
Arkansas (6)
Louisiana (9)
Indiana (11)
Ohio (20)
Kentucky (8)
West Virginia (5)
South Carolina (8)
Georgia (15)
Florida (27)
Alabama (9)
Tennessee (11)

Republikanerna vinner:
Michigan (17)
New Hampshire (4)

Demokraterna behåller:
Connecticut (7)
Washington (11)
Oregon (7)
California (55)
New Mexico (5)
Minnesota (10)
Wisconsin (10)
Iowa (7)
Illinois (21)
Maine (4)
Vermont (3)
Massachusetts (12)
Rhode Island (4)
New York (31)
New Jersey (15)
Pennsylvania (21)
Delaware (3)
Maryland (10)
Hawaii (4)
Washington DC (3)

Demokraterna vinner:
Colorado (9)
Texas (34)
Missouri (11)
Virginia (13)
North Carolina (15)
Mississippi (6)

No comments:

Post a Comment