22 July 2009

Idag beslutar UD om konsulatsnedläggning

STOCKHOLM Äntligen någon som skriver initierat och uppdaterat om UD:s huvudlösa idé att lägga ned konsulaten i exempelvis New York – Andreas Henriksson, förstås, hos makthavare.se:

Nyhetstext: "Sparkrav splittrar UD och regeringen – fyra konsulat läggs ned"
Analys: "Eliasson och Bildt bovarna i dramat"
Kvällen när [Scott Greenstein, radiostationen Sirius FM] mottog Nordstjärneorden visar vilken unik marknadsföringskanal och nätverksmotor det svenska konsulatet med tillhörande residens är. Bland de inbjudna gästerna återfanns bland annat megastjärnan Martha Stewart, skateboardlegendaren Tony Hawk, hockeyspelaren Henrik Lundqvist, skådespelaren och musikern Steven Van Zandt sida vid sida med den svenska stjärnkrögaren i New York Marcus Samuelsson och de båda musikerna Per Gessle och Richie Sambora.
Värdet av den PR och det nätverksbyggande som uppstår vid sådana evenemang i världens viktigaste stad går inte att kvantifiera i pengar. Att tro att den verksamheten kan ersättas av ett kontor med två, tre exportdiplomater eller ekonomiska främjare visar vilken djup oförståelse för modern marknadsföring och upplevelseindustrins ekonomi som Carl Bildt och hans närmaste man, kabinettsekreterare Frank Belfrage, besitter.
Uppenbarligen har inte Maud Olofsson och Ewa Björling lyckats stå emot och förklara motsatsen för dem.
Att kräva att Carl Bildt - som under sin statsministertid i början på 1990-talet var den enda vuxna svensk som inte visste vem Bingolottos programledare Leif “loket” Olsson var - skulle känna till tv-stjärnan Martha Stewart eller Tony Hawk som namngett världens bäst säljande skatebordspel eller Springsteen-gitarristen Steven Van Zandt från Sopranos är att ställa alltför höga krav på utrikesministerns sociala och populärkulturella kompetens och referensram.
Ointresset för sådana här artiklar om varför konsulaten måste läggas ned var under våren tämligen monumentalt hos redaktionerna, enligt min och flera kollegers erfarenheter. Jag lyckades i alla fall sälja in två korta texter:
GP Kultur: "Konsulat läggs ned" (13 maj)
ST Press: "Sparplan räddar inte konsulat" (14 maj)
Det lär väl heller inte vara några folkmassor som står utanför Rosenbad och protesterar inför regeringssammanträdet idag, där "statsrådet Bildt" fattar beslut om att stänga konsulaten i New York, Los Angeles, Colombo, Kanton och Kaliningrad.

Man förstod att spiken i kistan var slagen för New York-konsulatets del vid midsommarfirandet i Battery Park. Då talade nämligen övergångskonsuln, i Henrikssons text kallad "nedläggaren", en så erbarmlig engelska att det stod klart att han inte var ditsänd som någon storsatsning.

Uppdatering
Se även Emily von Sydow i Sydsvenskan: "Bildt kör UD i botten"

/Gunilla

2 comments:

  1. Jag har läst det du länkar till, men jag ser ingen substans i kritiken. Dvs. ingen lyckas beskriva så att jag förstår varför dessa konsulat är så viktiga och är värda de pengar som de de facto kostar att driva.

    Om det nu är så bra "marknadsföring" - då bör väl de som vill sälja sina produkter betala detta ur egen ficka?

    Man kan inte heller bortse från något som heter EAS (External Action Service), som ingen nämner i samband med konsulats- och ambassadstängningarna. EU ska i och med Lissabonfördraget inrätta en gemensam utrikestjänst, som ersätter de kontor som Kommissionen idag har runt om i världen.

    Visst, Sverige kommer fortfarande att behöva en utrikestjänst, men definitivt en annan än den vi har idag.

    Bildt framställs som ointresserad av UD:s organisation och frågor som rör denna. Jag tror inte att det är en helt korrekt beskrivning. Han har i bloggen beskrivit flera problem som han ser med hur UD och i synnerhet utlandsmyndigheterna arbetar. Han menar bl.a. att för mycket tid och kraft läggs på att författa rapporter som är överspelade redan när de når Stockholm, och som sällan innehåller mer information än vad han får ut av det normala nyhetsflödet.

    Det har nog en längre tid varit läge att omdefinera vad UD:s uppgift är samt vilka medel man bör använda för att lösa uppgiften. Och detta gäller såväl hemmaorganisationen som utlandsmyndigheterna. Jag tycker att det är väldigt bra att en utredning under kompetent ledning (Bildts gamla statssekreterare Egardt) tillsatts för att försöka skriva ett rimligt förslag.

    Förhoppningsvis kommer förslaget att leda till ett ramaskri internt på UD, i synnerhet bland alla s.k. karriärdiplomater som ser det som självklart att skattebetalarna ska försörja dem och deras familjer livet ut utan att kräva några synliga resultat...

    ReplyDelete
  2. Jag skrev om External Action Service, om än bara i förbifarten och inte i samband med just beskicknings-nedläggningarna, i denna text:
    http://gunillastextarkiv.blogspot.com/2008/03/neo-22008-sverige-har-numera-en-rad.html

    Svarar mer när jag hinner!

    ReplyDelete