10 July 2011

Medierna om farliga frilansuppdrag

STOCKHOLM Missa inte P1:s mediemagasin Medierna, som i lördagens program behandlade frågeställningen om frilansar som far till ”farliga” platser – apropå vad som hänt Johan Persson och Martin Schibbye i Etiopien.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2795&grupp=9346

Redaktionens programbeskrivning:
”De reste dit som frilansjournalister, utan någon redaktion i ryggen. Att vi kan få reportage från oroliga och slutna områden hör ofta samman med att det finns just frilansare som är beredda att ta stora risker, som redaktionerna inte alltid vill ta. Veckans händelser sätter ljus på en principiell och svår fråga om risktagande och vilket ansvar redaktioner har när dom inte själva vill ta riskerna men ändå gärna ha det angelägna frilansmaterialet.”
är dock möjligen en aning idealiserande. Det är inte alls så att redaktionerna så himla gärna vill ”ha det angelägna frilansmaterialet”. Tvärtom tror jag att de flesta frilansjournalister som reser till den här typen av områden mycket ofta har stora svårigheter att finna tillräcklig avsättning för sitt aldrig så angelägna material. Det är dessvärre inte särskilt ofta redaktionerna är intresserade av reportage från obskyra platser och eviga konflikter, hur stora och okända flyktingströmmar eller andra viktiga stories dessa än genererat. Frågeställningen om redaktionernas ansvar är givetvis högrelevant, och inslaget belyser viktiga frågor – så lyssna på det!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment