05 September 2006

Liten FN-rapport från Riingo

NEW YORK Jan Eliasson var såklart i toppform. "Jag vet att jag bara har ett enda jobb efter den 11 september, och efter den 17 september kanske jag inte har något jobb alls!" sade han glatt till alla sina fans i FN-korrespondentkåren.

De är många, och hade de rösträtt i svenska valet skulle de bergis rösta på (s) bara för att få nöjet att se honom åter stå i FN:s talarstol den 22 september. Särskilt de kvinnliga.
För att inte tala om hur många som beklagade att han inte lär bli FN:s generalsekreterare; det är verkligen Eliasson-hype i somliga FN-kretsar.

Men vissa verkade ha dålig koll på att han inte bara är generalförsamlingsordförande (avskedstal 11/9) utan också svensk utrikesminister (generalförsamlingtal 22/9). Så han fick förklara att han är mitt uppe i en valrörelse.
"For the Socialists?" frågade en skeptisk journalist, och då skyndade Eliasson sig att förklara att nejnej, det är the Social Democrats, och det partivalet beror mest av allt på hans pappa fackföreningsledaren.

Han blev mycket förtjust när jag påminde honom om vad Reinfeldt sade i söndags, om att han nog har mindre problem med Eliasson än vad Ohly har – och utrikesministern fyllde glatt i på engelska att Sveriges oppositionsledare minsann även hade sagt att han (Eliasson) är "en hedersman". (De träffades för övrigt när Reinfeldt var här i mars.)

Oj, det är ju inte meningen att detta ska bli en politik-blogg (hur gärna jag än skulle vilja ibland). Här ska allt bara handla om vad jag har för mig här i New York.

Så det kan jag ju berätta: just nu sitter jag på Riingo och äter Ceasar-sallad med tonfisk och edamameböndip och dricker rieslingvin – passar till allt! sade min vinföreläsare på CIA häromveckan.

Och så läser jag mer om fp-skandalen – ojojojojojojojoj; tro mig, detta kommer att gynna (m) och (fi) och möjligen (s) – och funderar på om jag inte borde dra en sväng upp till Harvard imorgon. (Hey, jag visste minsann om nyheten om Anna Lindh-professuren i mitten av december; det gjorde dock inte Samantha Power, förrän jag berättade den för henne, så hon ville inte bli intervjuad om det. Förrän av SvD häromveckan.)

Men snart ska jag skriva klart min drapa om "Öland på hösten". Och några bildtexter till ett DN-reportage – ni måste kolla in DN Söndag på söndag (10/9)!
Nä, jag skriver ju normalt inte för DN, jag är ju världens mest lojala SvD-frilans. Men vissa undantag kan väl få bekräfta regeln.

/Gunilla

2 comments:

  1. Okej, säg så här. Jag följer med förtjusning ditt liv i New York. Dels som vanlig local och dels som skjutjärnsjournalist mitt bland storpolitiken.... Lite spännande faktiskt. Så, det var dagens smörmacka det...

    Ha de

    ReplyDelete
  2. Haha, det blev inte så mycket skjutjärn idag ... men inte så mycket minglande heller. Jag var så upptagen med att fotografera, vilket inte var så lätt så trångt som det var bland alla FN-korrespondenter, och så många fula lysrörslampor som det fanns därinne! Och inga nyheter bådades det idag heller, vad jag vet...

    ReplyDelete