13 October 2006

Bättre kan de, men mer kommer väl

NEW YORK Mnja, dagens Fokus lever väl inte riktigt upp till mina förväntningar vad gäller ministerberättelser.

Förresten, sällan har väl marginalinsatsen för att få en minister på fall varit så låg. En nyligen obetald parkeringsböter eller ett vittnesmål från någon före detta "svart" anställd lär räcka för att få kultur- och/eller handelsministern på fall – så gissa om det grävts idag på (kvälls)tidningsredaktionerna.
Men jag är just därför såklart förvånad över att det fortfarande – vad jag kunnat se på nätet – ännu inte publicerats någon helhetsberättelse om alla graverande uppgifter (se länken ovan). Kanske har tidningarna inte längre plats för den typen av genomarbetade reportage som åtminstone jag skulle vilja läsa nu.

Men plats borde finnas för någon sammanställning av alla märkliga citat, typ "Jag tycker om omsvängningen som skett inom partiet. Nu handlar det om folkmoderater". Kan ingen journalist i Stockholm fråga vad Borelius egentligen menade med det, eftersom hennes egen livsstil snarare tycks ha svängt om åt andra hållet? För att inte tala om hur hon tänkte när hon raljerade med Gudrun Schymans skattefusk. Eller hur hon ljugit för statsministern om att hon inte hade fler lik i lasten än lite svart barnhjälp.
Nä, jag förstår inte snacket om att borgerliga kreti och pleti inte skulle bry sig så mycket om detta, som Dick Erixon påstod i Studio Ett idag. Jag tror att de flesta alliansväljare är mer i linje med Barbro Hedvall och känner sig en smula dumma och lurade.
Link
Och det är som sagt inte bara politiker som har anledning att befara granskningar, utan även (samhälls)journalister. Både Borelius eller Stegö-Chilò varit tillräckligt kända redan som journalister för att bli åtminstone lite granskade i den rollen. Ellen Karlberg skriver klokt om det här.

Det sista jag tänker skriva om svensk inrikespolitik idag: det verkar vara ett smart och offensivt PR-drag av regeringen att budgetens ska presenteras över hela landet på måndag. Det är väl nytt, eller?
Kan funka bra, åtminstone om de lyckas presentera samma bild överallt. Den kremlologiskt lagde kan notera att ministrarna Malmström, Bildt, Billström och Borelius inte deltar.
Uppdatering: Cecilia Malmström, Carl Bildt och Gunilla Carlsson ska enligt DN vara i Strasbourg på måndag, that's why. Tja, och Maria Borelius också...kanske.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment