21 March 2009

Läs Thomas Nilssons New York-blogg!

NEW YORK Det har ju inte blivit många New York-inlägg här de senaste månaderna, och än färre reseberättelser – eftersom jag inte varit i New York, och inte rest alls (utom till Uppsala, Enköping och Oxelösund). Hoppas det blir lite bättre åtminstone på New York-fronten framöver. Några resor att tala om tror jag tyvärr inte det blir under våren.

Men min ständiga rekommendation för alla som vill ha mer sådant är fotografen Thomas Nilssons blogg – se exempelvis hans bloggreportage från Guantánamo Bay, hans äventyr i La Paz och på den bolivianska vischan och hans berättelse om när han och Aftonbladets Per Bjurman blev jagade ut ur Britney Spears deprimerande hemort Kentwood i Louisiana – samt en hel del New York- och 80-talsromantik.

Få fotobloggar är så välskrivna, få journalistbloggar är så personliga, och få journalistliv innehåller – numera – så kul och så frekvent fältarbete som Thomas Nilssons. (Ja, jag är avundsjuk på reportageresorna. Jag har tidigare skrivit om demonteringen av den typen av journalistik i svensk press, vilken nog i och för sig skedde före min tid, och som främst drabbat de anställda korrarna – och vilken blir extra tydlig när man jämför med vad Thomas och hans kolleger får göra för Verdens Gang.)

Via samma blogg (kolla molnbilden!) hittade jag också detta reportage från Seattle, om den amerikanska papperstidningsdöden.

/Gunilla

5 comments:

 1. Jag rodnar samtidigt som jag säger tack.
  Dina ord värmer verkligen.

  Själv beundrar jag, bland mycket annat på din blogg, ditt engagemang i Gömda-debatten. Det är ju en mycket viktigt fråga som jag följt via din blogg. Har dock inte känt mig tillräckligt insatt i den för att själv skriva något om det. Än så länge i alla fall.

  ReplyDelete
 2. Min blogg räcker ganska bra för att följa med i den... Häng med till Utah eller Colorado eller Arizona, så kan du fotografera det hela istället för att skriva! ;-)
  (Jag skojar, tyvärr. Har inga möjligheter att resa dit, även om jag gärna skulle vilja.)

  ReplyDelete
 3. Har "Mia" gett någon mer intervju än den till Aftonbladet?

  ReplyDelete
 4. Nix, bara Aftonbladet. Jag har ingen aning om hur många andra som försökt – känner faktiskt bara till Södermanlands Nyheter som redovisat att de gjort det, men fått avslag för att Mia bara tänkt uttala sig i Aftonbladet.
  Tja, enstaka andra redaktioner har också angett att de sökt Mia för åtminstone en kommentar, t ex P1:s Medierna. Men jag vet inte hur många, om någon, anmält intresse för en rejäl intervju på plats i Arizona . Kanske något för Verdens Gang?!
  Mias familj har å sin sida förklarat att de bara velat ställa upp i Expressen.
  Åtminstone Arizona-intervjun till Aftonbladet fixades av Piratförlagets PR-konsult.

  ReplyDelete
 5. Enligt Ramona Fransson så har tyvärr Uppdrag Granskning beslutat att inte ta upp Gömdagate.

  Tråkigt eftersom debatten behöver hållas vid liv ett tag till. Vi som följt den har väl uppfattningen klar vid det här laget men alla implikationer både vad gäller journalism i allmänhet och de politiska konsekvenser som Gömda och Asyl fått i Sverige förtjänar att genomlysas ordentligt.

  ReplyDelete