02 April 2009

Nyhet II: Stenholm-stipendiet tillföll...

NEW YORK Jag vågade inte skriva om det igår, för då hade ni kanske trott att det var ett aprilskämt – och jag kunde inte skriva om det tidigare, eftersom jag inte visste när det blev offentligt.

Men det är varken något aprilskämt eller hemligt: Jag fick stipendiet från Olle Stenholms minnesfond!

Nu förstår ni varför jag drack champagne i fredags. Faktum är att jag mer eller mindre hade beordrats av juryn att göra det. (Fast egentligen gällde ordern någon av Harlems champagnebarer – den enda som fanns har dock tvingats stänga!) (Men det finns en tjusig vinbar på min gata, och en hel del coola barer samt en nyöppnad lönnkrog.)

Juryns motivering lyder:
"2008 års stipendium ur Olle Stenholms minnesfond går till Gunilla Kinn, frilans i New York. Hon får stipendiet som en uppmuntran för sin blogg som både tar upp angelägna publicistiska ämnen men som också riktar blicken mot det egna arbetet som journalist".
Detta pris är förstås alla ni som läser och kommenterar här delaktiga i – tack! Fyra års bloggande med ganska mycket mediekritik och resonemang om publicistik och journalistisk etik har det ju blivit. Och nu måste jag väl fortsätta, puh..!

Det är alltså jag som fått stipendiet – men det är hela bloggvärlden som fått själva priset, och kan ta åt sig äran för det.

Här kan ni läsa bakgrunden till stipendiet:
TT Spektra: FRA-debatt gav Olle Stenholms pris
SvD: "Det var ett självklart val"
Medievärlden: Bloggosfären tog hem Stenholms minnespris

Priset är på 15 000:–, vilket är fantastiskt bra eftersom det räcker alldeles lagom till en månadshyra och fem glas champagne (har jag räknat ut).

Men framför allt känner jag mig nästan som att jag fått Nobelpriset i journalistik, eftersom det är en enorm ära att alls figurera i samma sammanhang som Olle Stenholm och Sydsvenskans Peter Melin (som fick priset förra året, alltså det pris som "bloggvärlden" fick nu).
Jag hade för övrigt förmånen att träffa Peter Melin flera gånger när jag praktiserade på och började frilansa för Svenska Dagbladet 1995, när han var redaktionschef där – så det känns märkligt bara att få efterträda honom i historierullorna (om jag får samsas där med "bloggvärlden").

Som jag skrivit har jag den senaste tiden tänkt en hel del på Olle Stenholm, helt enkelt för att hans röst nog hade varit välgörande i Gömda-debatten. Se "Man vadar i journalistisk gelé" och framför allt den text utdraget är hämtat ur: "Sök sanningen! Var rättvis! Visa medkänsla!".

Olle Stenholm var ju knuten till så många olika traditionella medieinstitutioner – DN, Sveriges Radio, SVT, Publicistklubben, PO-ämbetet samt Poppius journalistskola, och han hade korrespondentposter i både Moskva och Washington.
Så det känns otroligt för mig, som trots allt är en "old school"-reporter med erfarenhet från allehanda "riktiga medier" – SvD, Sveriges Radio, TT och Newsweek – att liksom få vara länken därifrån till den dynamiska bloggvärlden.

Nu vägrar jag ju att kalla mig "bloggare", precis som jag aldrig kallar mig "fotograf" – att blogga och att ta bilder är olika journalistiska verktyg för mig, som kompletterar reporterarbetet.
Men det är onekligen roligt att som bloggande journalist vara en del av bloggvärlden, med dess debatter, diskussioner, konversationer och diverse bävningar (som ni vet har jag deltagit i två av dem: FRA och Gömda).
Samtidigt som jag försöker göra något eget, genom att berätta om bakgrunden till mina egna stories och allehanda publicistiska överväganden – samt helt enkelt ge en inblick i det underbara, frustrerande, fantastiska, ovanliga, lyxiga, jobbiga och oftast rätt så omväxlande livet som frilansjournalist.

Och som ni vet gjorde jag i alla fall vad jag kunde för att maximera antalet medsökande.

/Gunilla

P S Nyhet I handlade om att jag numera är en av tolv medlemmar i nätverket Korrespondenterna.

P S Korrigering: det ska vara 2008 i motiveringen. Jag trodde det stod fel och ändrade till 2009, men nu har jag korrigerat ändringen. Priset gällde ju bloggvärldens insatser i fjol. Tur att jag skrev en del om FRA ...

37 comments:

 1. Gratulerar!

  (Men du hade redan avslöjat det på just Korrespondenternas presentationssida av dig! Var ju tvungen att tjuvläsa där.)

  Hur motiverade du till slut din ansökan? Ja, det kanske står när jag klickar vidare på länkarna men det har inte hunnits med än.

  ReplyDelete
 2. Gratulerar, gratulerar!

  Vi får väl hoppas att kronan stärker sig något mot dollarn, så att du får råd med några till glas champagne!

  ReplyDelete
 3. Tack, tack!

  Pipopp,

  Kul att du såg avslöjandet. Jag tänkte ge alla reporterkolleger chansen att hinna före genom att själv läcka lite, men det gick ju dåligt...

  Jag har lekt med tanken på att lägga ut min ansökan, men det får nog finnas måtta på transparensen. Det står inte bakom någon av länkarna.
  Det enda jag säger är att orden "journalistisk gelé" ingick i texten.


  Michael,

  Tja, jag tycker i och för sig som Churchill, att champagne ska vara gratis och oberoende av dollarkurser!

  ReplyDelete
 4. Michael,

  Nu har jag kollat kursen. Jag måste ha gjort beräkningen på fel dag. Nu räcker pengarna inte riktigt till hyran – och champagnen måste definitivt vara gratis! Det var den jag drack i fredags, eller rättare sagt en gammal födelsedagspresent.

  ReplyDelete
 5. Hej Gunilla,

  Stort GRATTIS!

  ReplyDelete
 6. Grattis Gunilla!

  ReplyDelete
 7. Grattis Gunilla! :-)

  ReplyDelete
 8. Grattis och Hurra!

  Leroyen

  ReplyDelete
 9. Nu får ni variera er lite granna... Men tack! :-)

  ReplyDelete
 10. Jag hade tänkt skriva grattis, men då får jag väl istället skriva att det är du värd!

  ReplyDelete
 11. Så himla roligt!! Jätteglad för din skull! Så, nu har jag varierat ordentligt ;-)

  ReplyDelete
 12. Grattis Gunilla och tack för uppmuntrande tillrop!

  ReplyDelete
 13. Supergrattis! Jättekul!

  /Stefan

  ReplyDelete
 14. Stort grattis, Gunilla!
  Det är du väl värd!

  ReplyDelete
 15. Gunilla äger fett! (eller hur Alberto nu skulle säga det... :-S

  ReplyDelete
 16. GRATTIS GRATTIS GUNILLA! Detta förtjänar du VERKLIGEN! Du är en excellent journalist och jag är inte förvånad över detta! Ta åt dig så mycket du bara kan! :D Kramar!

  ReplyDelete
 17. Jättegrattis, Gunilla! Välförtjänt! Alltid kul, intressant, nyttigt att läsa din blogg!

  ReplyDelete
 18. Kjell G. Alexis A. sa:
  Grattis Gunilla och lycka till i fortsättningen!

  ReplyDelete
 19. Tack, alla, vad ni är snälla! Åtminstone en av personerna ovan är ett av mina färskare (intervju)offer, snart får ni (förhoppningsvis) se vem.

  ReplyDelete
 20. Jättekul, verkligen!!! Stort grattis!! :-)

  ReplyDelete
 21. Grattis! Det var du som fick mig att sluta snyltblogga och starta en egen blogg:-)

  ReplyDelete
 22. Tack, alla!

  Kimzha – man kan både blogga och snyltblogga. Det gör i alla fall jag! Lycka till med din blogg, ska kolla in den.

  ReplyDelete
 23. Sällar mig till kören.
  Stort grattis!
  Jonas F.

  ReplyDelete
 24. Självklart val. Grattis juryn för att ni lyckades vaska fram en vinnare ur bloggosfären som verkligen är värd att hylla. Representant för transparent kvalitetsjournalistik i av högsta rang. Gunilla you rule!

  ReplyDelete
 25. GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS Gunilla! /Ulrika (som läser ikapp på din blogg under helgen..)

  ReplyDelete
 26. Fantastiskt roligt!

  Jag är inte ett dugg förvånand att du fick stipendiet. Tvärtom , tyder på ett fler har samma goda smak som mej;).
  Stort GRATTIS Gunilla det är du värd!
  Roligt att du uppskattade mitt lilla paket.

  ReplyDelete
 27. Jag kan inte annat än gratulera juryn till ett bra val!

  ReplyDelete
 28. Grattis Gunilla! Detta förtjänar du verkligen.

  ReplyDelete
 29. "Journalistisk gelé"...

  Är du bekant med begreppet "Bob-massa"? En bekant för länge sen, bördig från Kumla, berättade för mig att det gick rykten på bygden om Bob-massa. Bob-massa är en smaklös, färglös och luktlös tjock massa, ur vilken alla BOB's produkter är sprungna. Man tillsätter olika mängd vatten, färgämne, smakämne för att få saft, soppa, kräm. Tillsätter man lite bärkärnor så får man sylt.

  Jag inbillar mig att Bob-massa är nära släkt med Journalistisk Gelé.

  ReplyDelete
 30. Bob-massa – OJ! Vilket begrepp...

  ReplyDelete
 31. En så kallad "rural myt" (som komplement till "urban" dito).

  ReplyDelete
 32. Grattis, grattis. Inte illa.

  ReplyDelete