01 April 2009

Nyhet I: Jag är nu med i Korrespondenterna

NEW YORK Jag har som ni säkert märkt en hel del envisa hangups, och en av dem är ordet "korrespondent".

Som jag skrev exempelvis i inlägget Stringrar och statusproletärer häromåret gillar jag inte hur medieföretag – exempelvis Jyllandsposten, "Danmarks internationale avis” – låter sina stringer-medarbetare kalla sig "korrespondenter".

För mig konnoterar ordet nämligen, som jag skrev där, en oftast utsänd journalist som har ett bevakningsansvar för sitt medium, i regel med betydligt förmånligare villkor än vad stringrar har. Även om korrevillkoren verkligen inte är vad de en gång varit.
(Fråga Ulf Nilson, så kan han säkert berätta om hur det var på Expressen på 70-talet; förre New York-korrespondent Johan T Lindwall har för övrigt berättat för mig om hur stiliga tidningens förra paradvåningar i Paris och New York var – ojojojojojoj.)

Så jag undviker i regel att kalla mig "korrespondent" – helt enkelt för att jag inte är någon sådan, och för att jag varken har förmånliga villkor eller kontrakt eller något särskilt bevakningsansvar. Som jag ser det jobbar jag ungefär som frilansjournalister i exempelvis Stockholm gör, fastän jag råkar bo i New York.

Nå, trots detta har jag nu gått med i frilansnätverket Korrespondenterna, som består av ett dussin svenska journalister som alla sedan länge är bosatta utomlands och som jobbar för svenska medier, främst dags- och fackpress.
Nätverket startades i organiserad form i fjol, och har successivt vuxit. Tanken är dels att erbjuda ett virtuellt, socialt sammanhang för oss, som oftast arbetar mol allena; dels att vi ska kunna samarbeta med uppdrag.

Onekligen är ordet "korrespondent" utmärkt för att signalera "journalistisk utrikesbevakning" på ett sätt som inget annat ord klarar. Så även om jag inte kommer att påstå att just jag är en sådan – annat än när jag försöker få någon slags knepig intervju med någon upptagen person här i New York, då är jag givetvis a USA correspondent! – så har jag ingenting emot att delta i ett nätverk som kallar sig på detta vis. Tvärtom, det är en bred och rutinerad skara kolleger som startat detta.

De som varit med i Korrespondenterna ett tag har gjort flera jobb tillsammans, i olika geografiska och ämnesmässiga konstellationer – exempelvis reportage om EU-väljare för Frihet (se vinjetten Sju unga européer går till val).

Här är min Korrespondenterna-hemsida!Inom kort kommer information om vad Nyhet II är! Vi får se om någon annan hinner före.

/Gunilla


6 comments:

 1. Såg att du har TT som uppdragsgivare. Köper de in frilansartiklar precis som vanliga tidningar?

  ReplyDelete
 2. Jag känner flera frilansjournalister som sålt in enstaka texter till TT. Men om de köper in material just nu/numera får du fråga dem!

  ReplyDelete
 3. Vem är ägare till TT?

  (På tal om vad en del tror är oberoende media)

  Leroy

  ReplyDelete
 4. Föresten Grattis till att du fått arbete för Korrespondenterna.

  Leroy

  ReplyDelete
 5. Leroy,

  Korrespondenterna är varken arbetsgivare eller kund. Det är ett nätverk!

  TT betyder Tidningarns Telegrambyrå, och ägs av flera tidningar:
  http://tt.se/detta/styrelse.asp

  Här ser ni mig:
  http://tt.se/kontakta/utr.asp

  ReplyDelete
 6. Bra med Nätverk Gunilla. Det jag ville få belyst var ägarstrukturen och vem som är majoritetsägare i TT.

  Men jag vet att du skriver som du vill, det känns bra att veta.

  Lycka till!

  Leroy

  ReplyDelete