Listan inte klar ännu! Vissa bilder och länkar saknas fortfarande.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Ingen blogg utan listor.
Här är – utan någon som helst kronologi eller logisk tematik – Årets....
... Coolaste resa: Kangerlussuaq – Nuuk – Ilulissat 11–21 augusti: inklusive helikopterturer och promenader på den grönländska inlandsisen!
... hetaste resor: New+Old Mexico i april, Rom i juli, Texas/Louisiana i september, Haiti i november/december
...mest resmål: Stockholm, fyra vistelser (Washington och Rom två besök vardera)
...sanning som ingen tror på: att jag för det allra mesta sitter på min stol hemma i mitt vardagsrum och har tråkigt (i Stockholm eller i Harlem)
...nya insikt om mig själv: att jag helst aldrig vill resa iväg någonstans – utan bara stanna där jag är i evighet, var det än är (men tycker det är mycket trevligt när jag väl kommer iväg).
Exempel: Haiti-resan i november, som höll på att inte bli av eftersom jag bara ville vara i New York och inte alls orkade åka någonstans.
... Debut I: Jag som motorsport-reporter. Här är en av alla texter från Indianapolis och Indy 500.
Och så här såg jag ut när jag skrev dem:
Som ni ser går jag in för att förnya sportreporter-looken en aning, fast jag hängde en del i garaget på motorarenan också.
Foto: Karen Rester
... Debut II: Jag som motorsport-fotograf. DN:s sportredaktion publicerade minst tre bilder! Exempel: "Världens största motorspektakel"
... Debut III: Jag som miljö- och vetenskapsreporter/upptäcktsresande – eller närmare bestämt som betalande passagerare på Greenpeaces isbrytare Arctic Sunrise:
Foto: Andrew Davies
... Debut IV: Jag som miljö- och vetenskapsfotograf [hmmm, vi får se om jag lägger ut en bild på nå'n smältvattenssjö här. Eller kanske en helikopter-bild på det grönländska kustlandskapet.]
... modigaste redaktion: TT:s sportredaktion, som vågade skicka mig inte bara till Indianapolis, utan även till US Open i golf (!) i Denver.
"Sörenstam hoppas på Grand Slam nästa år"
...tålmodigaste kolleger: Aftonbladets Thomas Tynander och Svensk Golfs Carl Magnus Hellsten, som tog mig under sina vingars beskydd i Denver och svarade på alla tänkbara dumma frågor om hur det funkar på en golftävling.
...märkligaste intervju: med Seymour Hersh i Washington, för Journalisten (porträttet ej online) .
Herregud, jag har aldrig varit så nervös inför en intervju. På grund av kombinationen {Hershs rykte som reporter-ätare} och {mina egna otillräckliga förberedelser} satt jag och skakade hela tågresan ner från New York, och trodde på allvar att jag skulle dö – av hjärtattack eller genom att sakta strimlas. Men tio minuter in på intervjun tänkte jag att jag nog kanske ändå skulle överleva.
(Och texten blev riktigt bra! Tror ni mig inte kan ni ta del av ett mail från ingen mindre än självaste Fredrik Virtanen: "Skitbra knäck om surgubben i Journalisten! Du är jävligt bra du." skrev han den 7 april. Hmmm...måste bero på att detta var det enda jobb på hela året som jag fick anständigt betalt för, vad jag kan minnas...)
...dagsnyhets-scoop, efter en natts grävande i tabeller:
Att en massa svenska storföretag, förutom Volvo som Reuters rapporterat om, figurerar i utredningen kring Olja-mot-mat-härvan.
"Fler svenska företag pekas ut i Irak-muthärvan" med faktaruta.
Nyheten toppade samtliga svenska nyhetsmedier i två dagar, 26–27 oktober. Samtliga korrekolleger i New York hade missat att de borde ha varit på presskonferensen och pysslade med annat; ingen ekonomireporter i Stockholm hittade – obegripligt nog – uppföljningen.
...journalistiska frustration (den största av många):
Att sitta på Kafé Pladder vid Vintervikens trädgård, när TT ringde och frågade om jag var i New York och omgående kunde dra till New Orleans, som stod under vatten. Alltså: världshistoria utspelade sig i mitt bevakningsområde, men jag var inte ens i närheten...utan satt och åt _pastasallad_ i Stockholm. Seriöst oprofessionellt.
... journalistiska flopp (för min del, förutom ovanstående): Att jag – till skillnad från mina kolleger – inte lyckades ta mig in på Board of Prison Terms-förhandlingen om Annika Östberg i Corona-fängelset utanför Los Angeles i maj.
... journalistiska flopp (för Aftonbladets del): påhittet av massgravar i Mexiko.
... journalistiska flipp: att jag och fotografen Kalle Melander i december lyckades återvända till den – av orkanen Jeanne översvämningsdrabbade – familj i Gonaives, Haiti, som vi besökte ett år tidigare (och att vi denna gång lyckades sälja in reportage om dem):
... iller: min TT-kollega Tina Magnergård-Bjers, när vi bevakade FN-toppmötet i New York i september. Hon fullkomligt sprutade ur sig artiklar (men vi blandade de tunga bevakningsinsatserna med vissa shoppingssessioner)!
... november-utflykt: med S&C&B upstate New York, inkl höstpromenad i Catskills och afternoon tea i New Paltz
..."hoppas det funkar": No-Jet-Lag-tuggummin.
... mest luggslitna flagga: Land of the Free
[bild kommer här]
... många inkopta manicker: en PowerBook, två rejäla digitalkameror (och en liten som jag inte alls gillar), en inspelningsmojäng, ett ljudkort, ännu en mobiltelefon... Puh!
... "jag har inte läst" I: instruktionsböckerna till allt ovan.
... "jag har inte läst" II New Yorker – prenumererar, men orkar/hinner sällan läsa. (En vacker dag kommer kanske jag också att förstå varför New Yorker är så bra. Tillsvidare nöjer jag mig med lysande journalist-romantisk läsning _om_ New Yorker: Martin Gelin: "Nere för räkning på The New Yorker-redaktionen")
... "jag–har–faktiskt-läst": en hel del nummer av The Economist. Alltid mycket bra.
...jul (som den tedde sig den 23 december på 125:e gatan i Harlem):
... julaftonsfirande-koncept: tjejmiddag med delikatesser, rödvin och diskussioner på 15:e gatan i Chelsea!
... nostalgi: te med Irena i köket på Katarina Bangata, i september.
... kosntinköp: två haitiska voodooflaggor hos Myrlande Constant
... nya koncept: direktinvesteringar hos företagsamma kvinnor i tredje världen (än så länge enbart Haiti för min del, se ett exempel ovan – men läs mer om något otroligt smart här, om en utveckling av det gamla mikrolåns-konceptet: Det Progressiva USA: "Mikrolån: hur USA hjälper tredje världen")
... comeback: jag som radioreporter (Kulturfredag om litterära salonger i Harlem, sänt i juni)
... andliga upplevelse: påskgudstjänst i Den heliga Franciscus katedral mitt i Santa Fe den 26 mars – timmar av sång; dop och välsignelser; märkliga människor. (Mer här.)
... "Bättre publicering sent än aldrig": SvD: "Skörda livets goda i Italien" (Resan ägde rum hösten 2003.)
... medie-hype: Houstons förestående undergång (september) Gunillocentrism: "Mailing My Editors"
... : med SR:s Thomas Nordegren i Galveston, Texas, ett fåtal timmar före Orkanen.
Och hur Thomas såg ut på plats kan ni se här (jag har tagit bilden på honom en bit ner). Själv såg jag ut så här:
Foto: Thomas Nordegren
... MEST UPPSPÄRRADE ÖGON: våra B&B-värdar i Houston när Thomas N förklarade att han är Tiger Woods svärfar.
... DJURSTYCKNING I: sälarna på marknaden i Nuuk [bild kommer här!]
... DJURSTYCKNING II: alligatorerna i Louisianas träskmarker – läs Karin Henrikssons reportage i SvD här!
[bild kommer här med]
... klimatchock: 6 december, från Port-au-Prince +30 på eftermiddagen till Montreal –15 på kvällen
... lilla mirakel: att min nya digitalkamera som mysteriskt försvann på planet från New York till Denver på midsommaraftonen dök upp i Boston en månad senare – och att jag fick tillbaka den.
... stora mirakel: att bli både faster och moster, se nedan.
... NÄRBILD:
[bild på Clintan och Annan kommer här...utvald i hård konkurrens med bilderna på Blair, Chavez, Persson, Lula, Geldof och andra höjdare, som fanns att fotografera i parti och minut på FN-toppmötet]
... KÄNDISSPANING: Chelsea Clinton framför mig i vimlet på An American Tragedy/The Metropolitan Opera den 12 december, med sin nye pojkvän.
... ALLMÄNNA MISSLYCKANDE I: att texterna och strukturen till min webbsida i sin utvidgade version fortfarande är sorgligt oskrivna.
... ALLMÄNNA MISSLYCKANDE II: att jag inte alls kommit igång med att skriva min bok om fastigheter i Harlem (fast, än finns det väl saker att skriva om):
... fotograf: Kofi Annan (se här och här.)
... mest klockrena reportage, Maciej Zaremba i DN Kultur
1: "Spöket kör en liten bil med utländska skyltar"
2: "Skolbygget blev ett europeiskt ödesdrama"
3: "I landet Nenozimigs är det inte så noga"
4: "Hur spöket ser ut beror på vem som tittar"
5: "Den svenska modellen tål inga frestelser"
... mest klockrena reportage (av mig): om New Orleans-skolbarnen i Baton Rouge-skolor.
... roadtrip-bilmusik: fängelseblues med Robert Pete Williams från souvenirbutiken på Angola/Louisiana State Penitentiary. (På hög volym från Angola till Baton Rouge; ska komma till flitig användning igen på framtida bilresor i Mississippi, är tanken.)
... farligaste dag: den 1 december.
Denna dag skedde flera kidnappningar i Haiti – av skolbarn, en missionär m fl – i just det område strax utanför norra Port-au-Prince som vi färdades genom med bil. I denna text utnämns staden till "Amerikas kidnappningshuvudstad".
... musik-upptäckt: Fantastiska Antony and the Johnsons!
... sorg I: Att jag inte upptäckte Antony and the Johnsons för flera år sedan, när de fortfarande uppträdde på obskyra klubbar i East Village.
... sorg II: Att jag förlorat vanan att läsa böcker (till förmån för bloggar och slösurfande).
... logi-upptäckt: amerikanska B&B!
Trenden inleddes i Washington i februari, och fortsatte i Indianapolis, Denver, Washington, Houston och Catskills... B&B har bättre frukostar och skönare sängkläder än amerikanska hotell i samma prisklass – och är framför allt minst fem gånger så personliga.
... årets vårsol: Brunch den 27 mars på Rancho de Chimayo Restaurante and Hacienda i norra New Mexico, med mig själv.
...årets höstsol: Lunch på Zetas – finsmakarens trädgård i Kungens kurva, Stockholm, med mor&far första helgen i september.
... nya brorsdotter: Astrid Cornelia Kinn, född i Solna den 11 mars
... systerson: Marcello Lucas Ramundo, född i Rom den 12 oktober
... tvååring: Clara Isabelle Kinn (även "årets linslus").
Detta är Clara på Astrids dopdag i Råsunda, den 20 augusti:
... konsert I: U2 på Vålerenga, Oslo den 27 juli
... konsert II: violinisten Asmira Woodward-Page på Renaissance in Motion i Harlem, den 6 december
... favoritbloggare:
1. Therese Bohman, för den konsekventa, skönt neurotiska tonen
2. Joakim Borda
Särskilt inlägget om fattigadel i Höör.
3. Sigge Eklund
Särskilt inlägget om drömbilder och mytiska platser, var det nu håller hus.
4. Lisa Förare Winbladh
För inspiration om allt som har att göra med mat och ätande, och för ständigt inspirerat språk!
5. Isobel Hadley Kamptz Ständigt välskrivet, öppenhjärtigt och beroendeframkallande.
6. Dick Erixon För patoset, provokationen och länktipsen.
... födelsedagspresent: Matlabbets matlagningskurs (från mig till mamma).
... klubbesök: “First Friday” på Guggenheim i oktober (hmmm...det var nog även årets enda klubbesök)
... akademiska fix: doktorandseminarium om Human Security-begreppet på Oslo Summer School i augusti, med Thomas Hylland Eriksen
... journalistiska fix, utspätt: att omsätta Human Security-begreppet i praktiken (genom reportageresor till Grönland, New Orleans, Haiti...)
... journalistiska fix, i koncentrat: Grävseminariet i Helsingborg 8–10 april
... droger: kaffe, bloggar, wi-fi
... bröllop: Maskåll&Anders den 5 februari; Nina&Patrick den 22 juli
... flytt: mamma och pappa, från Bromsten till Solna
... restaurangvecka: i Oslo i slutet av juli. Dyrt men gott. Några av alla krogar jag var på har hemsidor:
Ute i Frosken
Arakataka
Lorry Restaurant
... knäppa grej I: att köpa en bokhylla i Oslo och släpa hem till Gamla stan på tåget.
... ... knäppa grej II: att ordna kalas hemma kvällen innan min Grönlandsresa, fast jag inte hade packat (festen slutade klockan 02; taxin mot Arlanda gick 04.30).
... knäppa grej III: att överhuvudtaget framhärda med att jobba som frilansjournalist/roving reporter (utan att vara rikt gift eller ha en väl tilltagen trust fund).
... anhopning: alla coola och smarta och trevliga och svensktalande och snygga och hjälpsamma och roliga kolleger i New York. Ni vet vilka ni är!
... nyårsaftonsfirande: Vietri, Amalfi-kusten, Italien
... lyxmingel: Gourmets presentation av White i april – inte med vilka snittar som helst, utan med ostron, pärontryffelpraliner, hummersmör och allehanda andra delikatesser i ymniga mängder på Tullhus 3.
... dekadens: min och Alexander A:s barrunda i samma veva
... försening: min deklaration, inlämnad i november...
... nyskapande ord på italienska I: "gosiamo"= "vi gosar" (av M, om M&M)
... nyskapande ord på italienska II: "gamlastanese" = gamlastanig (av Luisa, om mig!)
... tidskrift, enligt Andreas Ekström: "Gourmet. Igen. Kombinationen kompetens, passion och nörderi kan ingen slå, inte ens Offside-gänget."
... bästa alla kategorier: gratis trådlös uppkoppling på alla möjliga ställen!!! Exempel: min trädgård i Gamla stan, lunchrummet på M/S Arctic Sunrise utanför Grönlands västkust, Hotell Oloffsons veranda! i Port-au-Prince, delegatloungen på FN, diverse trottoarer runtom på Manhattan, JetBlues terminal på JFK-flygplatsen, Algonquin Hotels lounge, diverse restauranger och hotellparkeringar i New Mexiko...
... lokal-nyhet: SvD: Allt färre brott i New York
... vin: Shiraz, Shiraz, Shiraz.
... märkligaste möte: med vapenforskaren Robert Muggah och ett antal f d gangstrar, gängledare och gatupojkar på ett tak i Bel Air-ghettot, Port-au-Prince
... mest imponerande kollega: Ms J Nordberg, för att hon och hennes New York Times-grupp vann Pulitzerpriset i våras – för dessa gräv-reportage om stygga amerikanska järnvägsbolag.
... bästa Gunilla-association: att 4-årige Elio mindes att jag var den som hade bjudit på kanelbullar i trädgården fyra månader tidigare.
...vänner: alla ni som:
– mailar mig
– troget kommer på mina fester och trädgårdskalas
– ringer långsamtal till New York (hmmm...just ni är tyvärr inte så många)
– hälsar på i New York (ni är faktiskt något fler!)
– låter mig komma och våldgästa er när jag är ute och reser
– kommer och hjälper till i köket när jag ska ha kalas av olika slag fastän det _garanterat_ blir fullkomligt kaos
– skriver roliga bloggar (och böcker och artiklar) som jag får läsa
– hänger med mig på kaféer
– läser mina texter och kommer med kloka synpunkter
– lånar ut pengar när kassaflödet inte är som det ska
– låter mig leka med era barn (särskilt ni som har fyra- och femåringar, de är roligast!)
– följer med mig på mingel och svindyra foodie-restauranger
– står ut med att jag jämt är så sen
– skickar fotografier ni tagit på mig även när jag gnäller om att jag inte ser ut så där _egentligen_
– orkar lyssna på mitt eviga gnäll om frilansjournalistikens vedermödor
och/eller
– som har läst så här långt!!!
... retro-klädsel: jag (och dagen innan mamma!) i mormors Östgötadräkt (kanelbulle-dagen):
08 January 2006
Subscribe to:
Posts (Atom)