Gastronomen
och kokboksförfattaren Edward Blom och champagneexperten Richard Juhlin
firar sina utmärkelser efter World Gourmand Awards i Peking.
Foto: Tibor Bárány (högupplösta bilder kan beställas från tibor@pixtravel.net).
Sverige hade stora framgångar i ”kokboks-VM”, World Gourmand Awards 2014, som just har avgjorts i Peking. Hela sex svenska mat- och dryckesböcker, som tävlade i några av de många kategorierna i tävingen, kan nu sätta den prestigefyllda ”Best in the world”-etiketten på omslagen.
Champagneexperten Richard Juhlin vann den särskilt fina utmärkelsen ”Hall of Fame” i vinklassen, för sitt praktverk ”En doft av champagne”. Dessutom blev han årets TV-programledare, för program som sänts i Norge och Kina.
– Richard är enastående. Det finns ingen som ens är i närheten av hans position som världens ledande champagneexpert, säger Edward Blom.
– Det var mycket roligt och oerhört välförtjänt med hans båda guldmedaljer!
Amerikanska kakor och italiensk olivolja
Roy Fares vann förstapris i kategorin ”Amerikansk mat” med sin bok ”United States of Cakes”, och Maj-Lis Hellström och Bo Hagström kammade hem förstapriset i kategorin ”Medelhavsmat” med boken ”Solens hälsa”. Juryn gav även en särskild utmärkelse till ”Fotbollskokboken”.
Sverige fick två andrapriser. Dels i kategorin ”Skandinavisk mat” till Lisa Lemke för ”Allt i en gryta”; dels i kategorin ”Entertaining” där Edward Blom själv tävlade med sin kokbok ”Allting gott och alldeles för mycket”, vars bombastiska bilder och livsbejakande rätter stack ut i mängden.
– Jag är oerhört lycklig över mitt silver! Jag kommer nog aldrig att få ställa upp i Olympiska spelen, men för mig är det här nästan lika stort, säger Edward som är på plats i Peking.
– En sådan här tävling är jätteintressant, för man får se kokböcker från världens alla hörn – inklusive små örepubliker. Det är roligt att Sverige håller en så hög kvalitet.
(Läs mer om medtävlarna i ”Entertaining”-kategorin här. Den peruanska boken ”Celebra la vida” vann första priset.)
”Sveriges kokböcker håller toppklass”
– Precis som ni har era röda stugor finns en särskild kulinarisk kultur i Sverige. Det är fantastiskt hur det yttrar sig i både matlagning och kokböcker, säger fransmannen Edouard Cointreau som startat World Gourmand Awards och i år håller i den för 19:e gången, när vi ses i en hotellbar i Daxing dagen efter tävlingen.
– Jag har följt svensk kokboksutgivning sedan 1980-talet, och de senaste fem åren har den verkligen nått internationell toppklass. I förhållande till folkmängden får Sverige kanske flest priser av alla länder. Tyvärr är det för få svenska förlag som anstränger sig för att sälja sina böcker utomlands.
Kokböcker från hela världen
Edouard Cointreau säger att han är mån om att stimulera mat- och dryckeslitteratur i hela världen, och är glad över att kokböcker från Afrika, Kina och Latinamerika nu börjar nå hög standard. Tävlingen, som tidigare hållits i Europa, hade i år förlagts till Pekingförorten Daxing, och värdlandet Kina fick priser i många av 60-talet kategorier.
”Årets kokbok alla kategorier” hade en grupp från palenquera-folket gjort – ättlingar till afrikanska slavar i Colombia, som lärt sig läsa och skriva genom att göra en bok om sin matkultur.
– World Gourmand Awards är olika stort i olika länder, säger Edward Blom.
– I Sverige är det här kanske inte så stort, men de pakistanska kvinnor som vann priset för ”bästa chokladbok” berättade för mig att de nog skulle få lika mycket medial uppmärksamhet i sitt hemland som om de vunnit en Oscar.
Stolt vinnare
– Jag är oerhört stolt över att ha fått två ”VM-guld”, inte minst att jag fick priset för att ha skrivit världens bästa vinbok, säger Richard Juhlin.
– Jag är ännu mer stolt och förvånad av att ha för andra året i rad ha fått pris för att vara världens bästa dryckesprogramledare, trots att jag knappt syns i svensk television.
av Gunilla Kinn Blom
frilansjournalist och medförfattare till ”Allting gott och alldeles för mycket”
gunilla@kinn.se
En kortare version av detta blogginlägg har skickats ut av Norstedts: http://www.mynewsdesk.com/se/norstedts/news/silver-till-edward-blom-i-kokboks-vm-85364
DN har dessutom gjort en (märkligt nog signerad!) rewrite av ovanstående text: http://www.dn.se/dnbok/svenskar-gjorde-varldens-basta-kokbocker/?nrdr=true
Mer information om World Gourmand Awards: http://www.cookbookfair.com
Samtliga priser till svenska författare och förlag, med förlagsnamnet i parentes:
Hall of Fame
”En doft av champagne” av Richard Juhlin (Bonnier Fakta) *
Första pris
Amerikansk mat: ”United States of Cakes” av Roy Fares (Bonnier Fakta) *
Medelhavsmat: ”Solens hälsa” av Maj-Lis Hellenius/Bo Hagström (Massolit) *
Försäljning av utlandsrättigheter: Bonnier Fakta
Bästa TV-programledare: Richard Juhlin
Andra pris
Entertaining: ”Allting gott och alldeles för mycket” av Edward Blom och Gunilla Kinn Blom (Norstedts) *
Skandinavisk mat: ”Allt i en gryta” av Lisa Lemke (Bonnier Fakta) *
Tredje pris
Inköpare av utlandsrättigheter: Forma Books
Special Award (de nationella juryernas specialpris, delades ut till tolv böcker)
”Fotbollskokboken” av Riki Simic, David Mortimer-Hawkins och Sladjan Osmanagic (Telegram) *
* Dessa sex böcker tillhör gruppen ”Best in the world”.
Även följande svenska böcker deltog i Pekingfinalen till World Gourmand Awards, i olika kategorier:
• ”Myter om mat” av Stephan Rössner (ICA Bokförlag)
• ”Choklad, praliner” av Elik Maraniq (Grenadine)
• ”Mannerströms fisk” av Leif Mannerström (Norstedts)
• ”Stora Ölboken” av Jan-Erik Svensson (Grenadine)
• ”Franska bakverk” av Mia Öhrn (Natur och kultur)
• ”Bombay Take Away” av Malin Mendel Westberg (Wahlström & Widstrand)
• ”Smaker i mitt hjärta” av Jennie Walldén (Bonnier Fakta)
P S Ett särskilt grattis till ”vår” formgivare Pär Wickholm, som formgivit både ”Allting gott...” och ”Fotbollskokboken”! Han borde såklart ha varit nominerad i kategorin för bästa bokdesign, tycker vi.