26 August 2006

Tamdiu discendum est, quamdiu vivas

NEW YORK En av flera anledningar till att jag i alla år (11!) valt att frilansa istället för att söka anställningar på redaktioner är möjligheten att kombinera jobbandet med studier. Jag har för det mesta studerat och skrivit parallellt, även om det ena eller andra fått ta överhanden.

Men nu är det fyra år sedan jag gick ut min utbildning i internationella relationer på SIPA här i New York. Även om jag brukar knalla upp på skolan för alla föreläsningar och symposier de har där (och även har fått delta gratis genom att sitta med på en eller annan kurs) är det dags att uppdatera kunskaperna. Det har ju hänt en del i världen, om man säger så.

Så i höst ska jag på förekommen anledning läsa en distanskurs i freds- och konfliktkunskap på Uppsala universitet. Jag har studerat statsvetenskap med EU- samt allmän internationell inriktning, utrikesjournalistik, internationella relationer, folkrätt och mänskliga rättigheter samt humanitärt bistånd – men renodlad freds- och konfliktkunskap, eller "säkerhetsstudier" som man nog skulle säga här i USA, har jag faktiskt aldrig läst. Så det kan vara på tiden.

Inte nog med det, i våras fick jag för första gången (har sökt massvis av gånger...) ett stipendium från Publicistklubben – för att läsa spanska, vilket framstår som alltmer nödvändigt när man bor i USA.
Jag skulle såklart gärna vistas några månader i spansktalande land i Central- eller Sydamerika, men eftersom jag har något slags ansvar att bevaka USA åtminstone på deltid så får jag hålla mig här. Ska försöka hitta en kurstid som passar på Instituto Cervantes de Nueva York. Dessutom tror jag att språkinlärning på plats sker mer effektivt om man inte börjar från noll, utan har en god, grammatisk grund. Så kanske kan jag klämma in en vecka eller två hos någon colombiansk familj i vinter eller så, när jag har uppnått någon slags bas.

Nu har jag dessutom upptäckt vilket utbud av professionella matlagningskurser som finns... Om jag hittar någon stipendieinstitution som vill sponsra mig vore det fantastiskt bra att gå någon av French Culinary Institutes kurser (de kostar hur mycket pengar som helst). Hoppas jag hinner jobba lite mellan varven.

/Gunilla

P S Tamdiu discendum est, quamdiu vivas = Så länge som man lever, så länge bör man lära. (Seneca)
Nej, jag har inte läst latin, men var väldigt nära att göra det på Komvux i Stockholm för sisådär 18 år sedan...

No comments:

Post a Comment