03 November 2006

Sökes: typsnittstips

NEW YORK Min absoluta favoritgenre är fakturor. Inte bara för att fakturaskrivandet signalerar att jag ska få pengar, utan för att det tydligt markerar att ett jobb är avslutat (och när stålarna kommer in så kan de ju finansiera nya jobb/reportageresor/eskapader).

Men jag är rätt tröt
t på hur mina fakturor ser ut, och ska försöka göra en ny, snygg mall. En ansiktslyftning av firmans inte så omfattande men dock grafiska program.
I tio års tid har jag för det mesta använt gamla pålitliga Times; någon gång med Century som omväxling eller möjligen Times New Roman. (Här i bloggen gäller Georgia, men det ser av någon anledning inte alls snyggt ut på fakturorna.)

Något av dem får nog fortsätta som brödtext. Men jag leker med tjusiga och dramatiska snitt som Zapfino och Morris Troy ... och försöker begränsa mig till att bara använda dem i rubriken.

Kan någon tipsa en typografisk halvamatör om bra kombination
er av typsnitt (stilig rubrik + läsbar brödtext) – kanske finns någon särskilt fiffig sajt med rekommendationer?

Och om jag använder ovanliga typsnitt, t ex Morris Troy som få lär ha, kan mottagaren ta upp dem i sin dator då (jag skickar alltid fakturorna som PDF-filer) eller blir det bara vita rutor?

Hmmm...kanske ska jag helt enkelt använda det stiliga typsnittet som Oskar Glauser valt för mitt fina visitkort (se loggan nedan) ... om jag nu hittar det på en gammal disket
t i nå'n låda...







Uppdatering:
Nu har jag skickat en upphandlingsförfrågan till Oskar, för en harmonisering med mitt visitkort är nog det enda rätta – men välkomnar ändå tips på bra typsnittskombinationer.
Erkänner att jag också är lite lockad av detta Cezanne-typsnitt ... och egentligen skulle jag ju kunna skriva fakturorna för hand själv, i samma stil, med bläck och gåspenna.


/Gunilla

2 comments:

  1. Jag älskar typsnitts kombinationer, så även om jag inte är en expert på området var jag bara tvungen att ge mig in i detta. Jag föreslå ett Sans-Serif typsnitt tillsammans med både Cezanne och Zapfino. Möjligtvis Futura Light eller Swiss72LtExBT. Cezanne är redan ganska kraftigt så det behöver något enkelt och lätt. Både Cezanne och Zapfino verkar fungera bra med ditt namn. Om de fungerar med PDF vet jag inte (Futura och Swiss funkar) men det går att lösa...
    Annars är visitkorts varianten inte dum heller.

    ReplyDelete
  2. Tack, Johanna! Jag ska testa dina förslag. Jag är egentligen inte så förtjust i sansseriffer – men i detta fall handlar det ju inte om några textmassor, så det kanske skulle funka bra.

    ReplyDelete