04 March 2007

Bra gräv! Synnerligen skumt: Obol Investment

NEW YORK Först nu har jag kollat in storyn från början av december om det skumma Obol Investment – gör det ni också! Jag hade helt missat den.

Kolla på Kalibers hemsida, inklusive berättelsen om hur granskningen gick till. Missa inte att lyssna på den utlagda 45 minuter långa intervjun som Björn Tunbäck gör med bolagets f d styrelseledamot (? lite oklart...) Bo Johansson.
Det är ett fascinerande samtal eftersom det är en så lugn konversation om en framgångsrik finanskarriär, om Johanssons uppväxt i Malmberget och tillvaro på vingården i Toscana, om hans idrottsintresse och om bolagsstrukturen – men i takt med att Tunbäck lägger fram belägg om det skumma bolagets brevlådeföretag runtom i världen ter sig allt bara underligare och underligare.

Uppdatering 5 mars: Om denna intervju skrev Norrländska Socialdemokraten den 7 december:
[Förtroendet för Bo Johansson] pulvriserades förmodligen i samma sekund som han satte sig i en radiostudio och lät sig intervjuas av P1:s extremt påläste reporter Björn Tunbäck. Bo Johansson skröt – och Tunbäck punkterade allt med fakta och frågor (för er som inte har hört den så finns den i sin helhet på sr.se/p1/kaliber).
Som en person i närheten av Obol sa till mig:
- Det var ingen bra intervju för Bosse. Jag skulle vilja kalla det för en verbal avrättning.
Själv tycker jag att Kalibers intervju slutade lite väl abrupt... Som om det inte kvarstod tusen frågor. Men den håller för att lyssna på om och om igen!

Se även Norrbottenskurirens omfattande granskning – gå till hemsidan och sök upp vinjetten "Dokument Obol". Jag har ännu inte läst artiklarna, men det finns hur många som helst.

Båda redaktionerna är nominerade för Föreningen Grävande Journalisters guldspadar. Det ska nog mycket till för att inte någon av dem ska vinna.

För storyn har verkligen alla ruffel- och båg-ingredienser man kan tänka sig, otroligt att dessa bluffmakare lyckades ta över den svenska basketbolligan... Och när ni satt er in i den storyn, läs den äldre intervjun med en då ogranskad Bo Johansson i Aftonbladet som talar om hur de vill ta över självaste amerikanska NBA och helst också NHL – en sådan, i ljuset av ovanstående okritisk, intervju hade jag också lätt kunnat göra (med vinrankor och snapsvisesjungande papegojor och allt).

Hoppas redaktionerna fortsätter avslöjandena – tja, Norrbottenskuriren gör det definitivt, på deras hemsida finns artiklar som publicerats nästan varje dag sedan början av december! Jag vill veta The Whole Story om de inblandade personerna och relationerna dememellan – det verkar hålla för en bok på samma sätt som Trustorhärvan och Gizmondo gör det. Ännu en variation på temat "Drömmen om det perfekta brottet".

Jag är mest av allt fascinerad över hur människor förmår bygga upp och upprätthålla ett sådant komplicerat system av brevlådeföretag och framför allt backup-lögner som måste ligga bakom det hela.

Nu ska jag sätta mig i en skön fåtölj med en skål yoghurt med skivade bananer och valnötter, och Billie Holiday i stereon – och läsa precis alla artiklar i Norrbottenskurien!

/Gunilla

2 comments:

 1. Hej!
  Jag har kollat runt på dina sidor lite. Hittade dig viadn´s blogg. Imponerad! Skulle gärna se dina fantastiska bilder i större format (på hemsidan). Här sitter vi alla med 19 tummare och då tycker jag det är synd att bilden är centrerad o liten. Jag sparar dig i favoriter om det är ok. Hej från en amatörbloggare

  ReplyDelete
 2. Hej amatörbloggare,

  Kul att du hittat hit och tack för beröm!

  Och jättekul att du gillade mina fotografier. Hmmm...sitter ni alla med 19-tummare?! Själv har jag en 12-tumsdator och tycker 15-tummare ser enorma ut! Men hemsidan ska ansiktslyftas framöver, och då kanske det går att göra något åt bildernas storlek. Jag har dock gjort den med hjälp av mallar från Sitewelder (www.sitewelder.com) så ska det vara större bildutrymmen blir det också ett annat stuk på sajten. Tyckte att denna modell var den som var snyggast av dem de erbjuder. Men vi får väl se!

  ReplyDelete