02 July 2007

Enjoy It Or It Will Be Hell on Earth

NEW YORK Tror många som läser här vill veta hur frilanseri funkar. Som jag nog skrivit tidigare är det mer en livsstil än ett jobb, och man gör det av journalistiska skäl för att man liksom måste – definitivt inte av ekonomiska...

Många goda frilansråd kommer från London, till exempel dessa från journalism.co.uk. Texten avslutas så här – NB under rubriken "kulturchock"! – :
...a health warning: freelance journalism is extremely tough. Freelancing requires a certain aptitude, and it will not suit everyone. If you like a regular wage and paid holidays – think again!
Working freelance means learning to live with uncertainty, said Mr Evans, even though a staff job is not necessarily more secure. Freelancing can lead to psychological strain because of the constant deadlines, money worries and the pressure of having to perform consistently at your best when interviewing and writing. Stress was also a huge factor in the findings of a union survey last year into the well-being of freelancers.
"You can't make freelancing like a staff job," he said.
"The worst thing would be to do it because you're forced into it. You must enjoy it or it will be hell on earth."
Hoppas ingen tror att jag försöker avskräcka någon från att testa! För frilansjournalister är det nog egentligen mest bra om det blir fler frilansjournalister på marknaden.

/Gunilla

5 comments:

 1. Jag, som frilansfotograf, tycker det är jättespännande att nu i sommar vikariera på en av de stora kvällstidningarna. Jag jobbar mån-fre 9-5 och är ledig på helgerna. Då och då knölar jag förstås in något frilansjobb på kvällarna, och kan ju inte hålla mig helt från datorn på helgerna, men I STORT SETT är jag ledig när jag inte är på redaktionen. Och denna påtvingade ledighet, samt den månatliga lönechecken, är de enda fördelar jag kan se. För jag SAKNAR frilansandet, det egna ansvaret, att vara min egen (ibland rätt hårda) chef, att sköta min egen lön.. osv. Jag klagar inte, det är riktigt kul att sitta på en redaktion som omväxling. Men då just som Omväxling. :)

  ReplyDelete
 2. Hehe, du är ju uppenbart biten av frilansflugan – bra! Ganska många frilansar jag känner (inte alla!) tycker att det är rena semestern när de då och då jobbar på redaktioner...och visst uppskattar man friheten med frilansandet desto bättre när man fått lite omväxling.

  Själv gillar jag att vara på redaktioner – för stämningens, arbetuppgifternas och nyhetspulsens skull. Man gör ju rätt annorlunda grejer än som frilans, och blir hela tiden "matad" med sysslor.
  Men jag tycker det är jobbigt att ställa inte bara mig och mitt kunnande till förfogande, utan även min tid... Ändå klarar jag sällan av att gå hem när man ska bara för att man ska, är alltför ovan att jobba efter schema.
  Och sitter man på en redaktion korta perioder har man ju ändå sina vanliga utgifter som företagare, vilket man inte får någon ekonomisk kompensation för – funkar inte!

  Talade häromdagen med en amerikansk kompis som frilansat som redaktör/skribent en tid, men nu är anställd på en redaktion i New York. Hon jobbar nu halva tiden mot när hon frilansade, och tjänar (nästan) dubbelt så mycket... Då bör man väl veta att amerikanska redaktioner nog innebär mycket mer jobb än svenska redaktioner – hon har t ex bara en (1) veckas semester i sommar!

  ReplyDelete
 3. Ja, exakt. Kollegerna här greppar inte riktigt VAD jag ser som "semester" med att sitta här. :)

  ReplyDelete
 4. Hehe, nej, det måste verka jättekonstigt! Och så tycker de att det verkar oerhört läskigt att frilansa, eller hur?

  ReplyDelete
 5. Ja.. liksom "vet du inte i förväg hur mycket du kommer tjäna varje månad? Men hur .. va.. varför.. "

  ReplyDelete