06 September 2007

Skönt att andra springer så att jag slipper

WASHINGTON Cirka tre månader sent upptäcker jag SvD Näringslivs Björn Sunessons sympatiska löparblogg. Han springer en dryg maraton om dagen, och tar sig på så vis från Oregon till Virginia, det vill säga från kust till kust, på 100 dagar. Tala om "aktiv semester"!

Och tala om interaktion med läsarna – Björn svarar på alla frågor, och ibland dyker läsarna upp på plats och springer med honom eller bjuder hem honom på middag.

Nu har jag i rask takt skummat alla inlägg, och det är mycket läsvärt. En hel del handlar naturligen om löpning, men även om sunkiga motell, amerikanska vardagsänglar, naturupplevelser och diverse bisarra fenomen längs med vägen. Skojigt att Björn beskriver sig som en modern luffare.

Hur entusiastiskt och trevligt det dock är skrivet – och det är intressant att läsa även om själva löpningen, till exempel kost, strategi och redskap; har nu lär mig ordet "löparvagn" – hör jag dessvärre inte till dem av läsarna som blivit inspirerad till att själv börja springa. Dock såklart till att resa runt på den amerikanska vischan!

Smakprov ur Björns Keep on Running-blogg, ur Ett besök på Nancys salong:

I ett vitmålat hus i skuggan av några stora träd på Main Street i det lilla samhället New Market (456 invånare) i Iowa ligger Nancy New Image Salon. På dörren hängde skylten "Open" och jag fick ett infall och klev in. Här inne rådde full aktivitet, torkhuvarna surrade hemtrevligt, telefonen ringde i ett och två äldre damer gjordes torsdagsfina. Att det här var ortens "sambandscentral" förstod jag rätt snart, hit kom man kanske inte bara för klippning utan också för den sociala samvaron och för att få höra senaste nytt. En nästan flintskallig herre med några strån i nacken berättade för Nancy att han skulle flytta från 1st Street till Main Street, kanske som att flytta från Årsta i Stockholm till Birkastan. Nancy lyckades hitta en lucka i det pressade schemat och klippte svettig svensk för bara 9 dollar.

Innan hade jag slängt käft inne på ortens gasstation med några pensionerade farmare. 60 dagar i USA har gjort att jag blivit säkrare i språket och kan skoja med folk. Det här äventyret handlar långtifrån bara om löpning, människorna och vad jag ser vid sidan av vägen har blivit allt viktigare.

/Gunilla

P S "Gasstation", det blir allt en postning på min blogg om svengelska, som jag ska försöka väcka lite liv i.

No comments:

Post a Comment