13 October 2007

Hemmaråtta köper pastamaskin

NEW YORK Nu har jag varit hemmahemmahemma framför datorn nästan non stop i över en vecka – nämligen sedan mina kära inneboende försvann iväg på filmfestival i Schweiz.

Jag gissade länge att de befann sig i Zürich, men medelst en smula googlande har jag klurat ut att de befinner sig på Lausanne Underground Film Festival som i år bland annat har ett Andy Warhol-tema med tre stycken Warhol Super Stars. (Se även en översikt här.)

Råttan, det vill säga jag, dansar på bordet genom att bre ut sig i kök och kylskåp, sprida prylar och gamla tidningar omkring sig överallt, ha musiken uppdragen till lite för hög volym, laga mat som en galning – och planera för den snart stundande ommöbleringen, när den/jag tar över hela lägenheten.
Jag befarade att jag skulle börja bete mig en smula excentriskt och underligt här mol allena, och det gör jag kanske – men än så länge är det mest bara väldigt skönt att vara ensam här i lägenheten. Som omväxling.

Nå, i onsdags kväll kom jag på att jag inte alls varit utanför dörren på fem dagar, utom för att hämta tidningen på förstutrappen och för att gå ut med sopppåsen. (Jag har alltså inte exempelvis joggat i Central Park eller annat trevligt man kan göra här nu på hösten.) Jag kände mig som om jag var alldeles ensam i hela världen, så för att påminna mig om att jag är i New York och om allt som händer därute drog jag ner till människorna, glittret och glamouren kring Columbus Circle – en tunnelbanestation hemifrån – och tokshoppade livets nödtorft på WholeFoods, Williams-Sonoma och Borders:

– lönnsirapsyoghurt
– grillad rostbiff
– fetaost
– färsk sparris
– espressochoklad
– surdegsbröd
– valnötter
– röd quinoa
– bambustickor (mest för att det var snudd på omöjligt att få tag på här i Harlem när jag hade kalas häromveckan, jag var i fyra butiker utan att lyckas hitta ens tandpetare och fick till sist lösa kalaslogistiken genom att tigga till mig bambustickor av slaktaren på Citarella's där jag hade köpt lammfärs – nu har jag beredskap i skafferiet!)
– laxfilé
– vårlök
– röda vindruvor
– en banan
– en rödlök
– bulgur
– en flaska marockanskt kryddad olja
– en Imperia pastavev:
Imperia pasta machine
och böcker:
Time Out – Buenos Aires (go figure)
The Warren Buffett Way
och
A Random Walk Down Wall Street

Bara så att ni vet alltså.

Sedan drog jag iväg artiklar om dels en professor i vinsensorik, dels Al Gore. Och i fredags och idag var det dags för nya besök därute i friska luften, nämligen Williamsburg/Brooklyn och diverse platser upstate New York. Mer om det kanske någon annan gång!

Annars kan jag meddela att det blivit höst här i New York, sent omsider efter en lång brittsommar.
I måndags och tisdags var det riktigt varmt och soligt (inte ens det lockade alltså iväg mig hemifrån) men i torsdags var det vidrigt ruskväder med hällregn större delen av dagen. I går och idag har det åter blivit riktigt vackert och soligt, nu dock med krispig höstkyla. Snart dags för färgexplosion i träden!

/Gunilla

3 comments:

 1. Go girl!

  Lönnsirapsyogurt låter otroligt gått.

  Och det där råtteriet.
  De flyttar väl sista oktober?

  ReplyDelete
 2. Hehe, vampyrerna kommer tillbaka imorgon (måndag) och sedan utgår jag ifrån att de kommer att leta lägenhet som galna....samtidigt som de ska avsluta en husaffär upstate New York.

  Lönnsirapsyoghurt är väldigt gott! Jag var länge beklämd över yoghurt-situationen här i New York, Arlas yoghurtprodukter var en av de få saker som jag verkligen saknade från Sverige. Visst finns vaniljyoghurt även här, men den är jolmigt söt och med underlig konsistens – inte krämig och frisk som Arlas fantastiska. En del sorters yoghurt är OK, men ganska dyr.
  Lönnsirapsyoghurten har blivit räddningen, även om den inte är direkt billig. Och så finns den ju inte i Sverige, så jag kan inte jämföra... Jag köper den ganska ofta, och äter med skivad banan, vindruvor, hackade valnötter och lite kanel!

  ReplyDelete
 3. Jag är avis på den yoghurten :). Jag älskar allt med lönnsirap. Kombinerat i en yoghurt, nu blev det besvärligt ;).

  ReplyDelete