12 February 2008

Reflektera över allmosorna

MANILLA Tidningen Journalisten om frilansarvoden:
Även för arbetsgivarna borde det vara angeläget att kvalificerade journalister får den tid och ersättning de behöver för att producera god journalistik.

Det handlar också om trovärdighet. Om frilansar vid ­sidan av journalistiken tvingas försörja sig på reklamuppdrag drabbar det även mediearbetsgivarens trovärdighet.

Handen på hjärtat – hur många redaktörer på dagstidningarnas resebilagor betalar frilansar vad det verkligen kostar att göra ett reportage från, låt oss säga, Kap Verde? Oavsett hur etiska de anställda reseredaktörerna själva är måste de någon gång reflektera över hur en frilans kan överleva på allmosorna de får för sina resereportage.

Just dagstidningarna är tillsammans med public service-medierna bovar i sammanhanget. Ett företag som Sveriges Radio, med särskilt höga etiska och kvalitativa krav på sig, borde vara noga med att betala anständiga ar­voden. Det handlar inte bara om vad som sänds i radion, utan också om de sammanhang som en frilans kan hamna i för att kunna försörja sig.
Klokt skrivet, tyvärr kommer det sällan några kommentarer på inlägg som dessa (från till exempel "bovarna i sammanhanget").

/Gunilla

No comments:

Post a Comment