17 June 2008

Nuri i Syrien/Sverige/whatever

NEW YORK Jag tillåter mig att citera min kollega Nuri Kinos bloggpostning i sin helhet. Men jag har markerat det viktigaste.

FRA och den syriska gränsen 17.06.2008

Världen är galen. Det tog mig tjugoåttatimmar att komma hem till Sverige. Väl här välkomnades jag av att FRA vill omöjliggöra mitt jobb i framtiden. Jag kommer aldrig att kunna lova någon källskydd. Det betyder att färre kan berätta sanningen för oss journalister.

En del ledamöter, på båda sidorna av det som tidigare kallades blocken, läser min blogg. Hoppas att ni som tillhör alliansen är modiga nog att rösta emot förslaget. Show some guts!
I måndags stod jag i fem timmar på gränsen mellan Jordanien och Syrien för att få komma in Syrien. Med giltigt visum. En gränspolis och hans chef på de syriska migrationsmyndigheterna vägrade släppa in mig. Giltiga inresehandlingar eller inte. De gillade inte journalister. "Ni skapar bara problem i världen", var deras åsikt. Det spelade ingen roll att jag hade mobilnumret till en av cheferna på det syriska informationsdepartementet, och att han vänligt förklarade för gränspolisen att jag hade ett giltigt inresevisum. Det spelade inte heller någon roll att han skrek åt dem att släppa in mig.
Jag återvände till Amman, Jordaniens huvudstad, och letade biljett. Det gick inget flyg förrän sent på natten. Det var dessutom försenat och jag hann inte med flyget som skulle ta mig från Tyskland till Sverige.
När jag i dag argt ringde en av mina kontakter på det syriska utrikesdepartementet fick jag till svar:
"Er regering har ju bestämt sig för att bli den som bäst i världen kontrollerar sina medborgare. Är det inte det som er riksdag ska rösta om i morgon?"
I morgon kan vi alltså tillhöra världens värsta diktaturer.
Ha mod nog att rösta emot!
Kan bara instämma. Den här lagen är fruktansvärd inte minst för oss utrikesreportrar, som reser och har oss och har källor i olika länder – även om det Nuri sysslar med är på en helt annan nivå än det jag gör. Jag hade aldrig kunnat tro att något sådant skulle ens diskuteras att införas i Sverige, av alla länder.

/Gunilla

1 comment:

  1. Jo jag tycker att en av de värsta sakerna med den nya lagen är att källskyddet försvinner. Jag har aldrig själv jobbat med känsliga stories i utlandet, men jag kan tänka mig att det i dessa fall blir omöjligt att till exempel fixa möten med intervjupersoner i förväg från Sverige.

    Jag håller helt med dig. Jag förstår inte att det ens finns planer på att införa lagen här i Sverige! Vad är nästa steg? Övervakningskameror i alla privata hushåll? Jag minns när vi läste och diskuterade boken 1984 i skolan för 10 år sedan. Nu är vi snart där!

    ReplyDelete