19 July 2008

Susanne Björkman

NEW YORK
Marianne!
Den här flickan verkar begåvad och rejäl. Vill få en kontakt med dig för att leverera någon matnyttig Familjespegel-idé från Lund. Hennes röst verkar ganska bra. Kan Du ta dig an henne en smula? Det är inte osannolikt att Du skulle kunna ha nytta av henne i långa loppet. Hennes kombinationer är ju inte ointressanta. Framför allt: hon verkar saklig men mycket anspråkslös.
G O
Så skrev docent Gunnar Ollén 1971, alltså på den tiden radiocheferna var mer akademiker än journalister (möjligen skulle man även kunna tillägga: på den tiden det fanns mediekarriärister som var sakliga och anspråkslösa?), och såg därmed till att min idol Susanne Björkman hamnade vid Sveriges Radio. Hon berättar hela storyn kring anställningen här.

Som tur är kom Susanne Björkman att syssla med radiodokumentärer istället för nyhetsjournalistik. I sommar sänder Sveriges Radio flera av hennes produktioner. Lyssna på dem! Börja med porträttet av hennes 14-åriga namne Susanne, Du begriper ändå ingenting! 1976 och uppföljningen Ett riktigt hem 2005.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment