31 August 2008

Kvinnorösten

STOCKHOLM Amerikanska män är mer positivt inställda till Sarah Palin än amerikanska kvinnor visar bloggen 538.com. Inte så konstigt: män är generellt mer konservativa än kvinnor, och Palin är ju rätt så konservativ.
Exemplet Geraldine Ferraro 1984 visade också att det inte är så i USA att kvinnor nödvändigtvis röstar på kvinnor, tvärtom.

/Gunilla

4 comments:

 1. Ooops! Så tänkte inte jag. Med risk för kritik. Sarah Palin är en vacker kvinna. Vackra kvinnor attraherar män. Här är dessutom en som jagar, fiskar, kör snöskoter och gillar basket. Allt detta är svårt att slå.

  En annan faktor tror jag dock är att kvinnor oftare känner sig hotade av andra vackra kvinnor (än män i motsvarande situtation alltså). Så saken har mycket mindre med politik att göra än man kan tro och mycket mer med primitiva känslor att göra. Som så mycket i massmedias tidevarv.

  Är jag manschauvinistiskt tänkandennu? I alla fall så är det mina spontana (i.e. fullständigt ogrundade - men kloka!) tankar.

  /Stefan

  ReplyDelete
 2. P.S. Att hon dessutom är mer konservativ i vissa "typiska" kvinnofrågor kanske tilltalar män mer än kvinnor.

  /S

  ReplyDelete
 3. Hej Stefan,

  Tror absolut du har rätt i allt detta. Fast jag tror kanske att äldre kvinnor (den grupp som hittills föredragit Clinton framför Obama) kan gilla Palin, hon är mer "som en dotter" än en konkurrent till dem.
  En annan sak är att abortfrågan nu lär bli större i valrörelsen än hittills. Kanske också gayfrågor (som Obama tog upp i sitt Denvertal).

  P S Apropå att inte bara svenska medier är överraskade, som jag skrev tidigare. Så här skrev Anchorage Daily News:
  "McCain's choice seemed to stun the country and took Alaska completely by surprise. Palin had been mentioned in the list of potential vice president picks, but got serious attention mostly on Internet blogs.
  http://www.adn.com/politics/story/510770.html

  ReplyDelete
 4. Förresten, så sent som i fredags eftermiddag tippade jag att McCain skulle välja Texas' senator som VP, Kay Bailey Hutchison:
  http://www.senate.gov/~hutchison
  Trodde som sagt inte han skulle välja Palin.

  ReplyDelete