29 September 2008

Jag hoppas på Tekserve

NEW YORK OK, min hårddisk är skadad. Ingen överraskning, precis, men idag fick jag det bekräftat. Så nu ska jag först hämta den på Apple Store Soho, sedan lämna in den på en av mina favoritbutiker alla kategorier: Tekserve, där de möjligen kan återskapa mina filer.

Det kan de även göra på Drive Savers i Kalifornien, som verkar vara superproffs i sammanhanget – men det känns bättre att åka till en butik i Chelsea som jag känner till väl och gått till i minst tio år än att posta datorn till västkusten. Dessutom uppskattade Drive Savers att kostnaden skulle bli $1 600–2 400, och det kan möjligen bli lite billigare på Tekserve?!

Enligt detta tre år gamla reportage i New York Times har Drive Savers en kvinna anställd för att lugna sina kunder. Hon jobbade tidigare med självmordsförebyggande.

Av reportaget framgår också att inte ens Drive Savers egen VD brukar göra regelbundna backup-körningar...så jag är väl i gott sällskap.

Tekserve – där jag för övrigt var på ett seminarium om hur man ordnar med sin backup på bästa vis häromåret, uppenbarligen utan att det gick in i skallen fullt ut – har en "data recovery"-supportsida där det står viktiga och intressanta saker om hårddiskar och skador på desamma. Till exempel om varför hårddiskar kraschar:internalhd.jpg

Hard drives are incredible feats of engineering. Inside every hard drive are one or more platters (usually glass) coated with magnetic material. The platter is spinning at 4,200 to 10,000 rotations per minute. Just like a miniature record player sped up a hundred times. There are tiny read/write "heads" floating over the platter on delicate arms. The distance from head to platter is less than the breadth of a human hair. If the head accidentally touches the platter, it acts like a snowplow, scraping the magnetic material and your data off the platter. Forever. That's just one way they can fail.

Men detta låter betryggande: "We have all the resources to get you back up and running again as quickly as possible."

/Gunilla


3 comments:

 1. Men den datorn måste ju vara den nästan nya? Den du köpte förra året? Någon aning när den har konkat ihop?

  ReplyDelete
 2. Visst, det vet jag – det var den 9 september.

  Jepp, samma dator. Otroligt att hårddisken slitits ut så snabbt – tur i oturen att det därmed går på garantin...

  Tekserve har nu datorn, det kostar cirka $870 att fixa allt (eller $0, om de inte grejar det).

  ReplyDelete
 3. Jag har aldrig slitit ut en hårddisk på dator, det var därför jag blev lite sådär oj, går det så fort? En dator hade jag i fyra år och den pensionerades av mig när jag skaffade en ny.

  ReplyDelete