11 October 2008

Fulblogg om Word

NEW YORK Om ni undrar varför jag skrivit så sjukt många blogginlägg idag så beror det mest på att jag egentligen ska arbeta om en text jag skrivit. (Det hade ni väl aldrig kunnat gissa själva, så jag tänkte att jag skulle tala om det.)
Men redaktörens synnerligen kloka synpunkter och redigeringsanvisningar finns i ett myller av Wordrutor och fotnoter, och jag går alldeles vilse i redigeringsverktygen varje gång jag försöker ta itu med eländet.
Jag gillar inte Word. Jag förstår förstås poängen med alla funktioner – särskilt när dokumentet vandrar mellan olika användare – men till sist försvinner själva skrivandet för mig. Jag får inte Word att göra riktigt som jag vill, bara nästan. Allt fokus hamnar på att få mina kommentarrutor att hamna på rätt plats, istället för att skriva om styckena väl. Trots att jag gjort pappersutskrifter för ändamålet. Det hela har tagit mycket längre tid än det borde, och än är det ingalunda klart.
Det finns datoranvändare som konstruerat ordbehandlingsprogram som är extremt avskalade. I stort sett bara traditionella skrivmaskinsfunktioner finns kvar. Befriande. Fast jag gillar Apple Works, som är ett mellanting mellan avskalat och Word.
Och Word skulle jag nog egentligen uppskatta, om jag bara hade lärt mig det grundligt istället för att köra med trial and error. Samma sak med Excel.
Dessutom har de intervjupersoner vars insikter och åsikter jag skulle behöva tryffera texten med försvunnit till Frankfurt. Men temat är åtminstone intressant. Om några veckor lägger jag ut det här.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment