20 October 2008

Obama Kids

NEW YORK Det är tydligen något visst med kombinationen Barack Obama och barn. En bloggkommentator hos Andrew Sullivan skriver:
Jag röstade på McCain i primärvalet. Som politisk reporter och kolumnist i Michigan har jag ofta nyheterna på. Det var så min sexåring upptäckte Barack Obama. Och hon älskade honom. Hon ville följa med när jag skulle bevaka hans evenemang. Kanske är det hans leende, lugnet. Men hon kände sig betryggad vid tanken på denne man som president, långt innan jag var redo att ändra mitt röstande. Det var hon som försökte övertyga sina morföräldrar att välja Obama i vintras.
Och jag har upptäckt att Obama har samma inverkan på massor av ungar, vare sig de kommer från liberala eller konservativa hem. Tro mig, han är en rockstjärna hos de under 10. Och jag måste säga att som journalist tycker jag att deras reaktioner är fascinerande, med tanke på rasdebatten och med tanke på att barn tenderar att bli karbonkopior av sina föräldrar.
Detta var tänkt som svar på olika inlägg, som detta, där det varnades för föräldrar som påverkar sina barn politiskt. Läsarens tes är alltså att det ofta är tvärtom – att barn upptäcker Obama på egen hand och påverkar sina föräldrar. Det är väl i och för sig inte så konstigt att barn attraheras av den kandidat som framstår som "cool".
(Vilket förstås i detta val gällt inte minst ungdomar och unga vuxna. Jimmy Carter och Ted Kennedy är kända exempel på Obamaanhängare som sagt att de påverkats av barn och barnbarn. Och så har vi The Great Schlep – komikern Sarah Silvermans kampanj som går ut på att unga ska övertala sin mor- och farföräldrar i Florida att rösta på Obama.)

På Barack Obamas kampanjsajt finns rentav massor av tips på hur barn kan engagera sig i valet – till exempel genom att ordna stödpartaj och skriva insändare till lokaltidningen! Svårt att tänka sig i Sverige, eller?

Bloggen Yes We Can (hold babies) ägnar sig förresten uteslutande åt att visa fotografier på Barack Obama och småungar. (Via Andreas Ekström/Sydsvenskans USA-blogg)

Så finns det de som tycker att det blir lite för mycket gullande med alla barn för Obama. De gjorde den här videon:


Dessutom har vi den intressanta mini-genren med bilderböcker som handlar om de båda presidentvalskandidaterna, skrivna för barn och unga tonåringar. Också svårt att se dyka upp i Sverige, tror jag. Jag ska lägga upp några bilder på dem senare.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment