09 October 2008

Olika bilder av John McCain

NEW YORK "Det är ett enormt intresse för det här presidentvalet inte bara i Sverige, utan även i USA."
Hans Bergström på Neos John McCain-kväll den 22 september.

Lyssna på presentationen, som ger en positiv och nyanserad bild av McCain och hans hjärtefrågor – och en hel del underfundig humor, som i citatet ovan.
(Gör sedan som jag föreslog häromdagen, och läs magasinet Rolling Stones synnerligen kritiska och välresearchade granskning av densamme.)
Diskussionen hos Neo handlar mycket mer om kandidaternas ställning i olika sakfrågor än vi är vana vid att höra i debatten. Man kanske bör tillägga att denna bild av McCain hos många rubbats av den senaste tidens fula strategstyrda kampanjande (läs t ex The Ugly New McCain och I Miss the Old, Honorable McCain).

Vid 40.40–44.25 i Neos videoklipp finns ett intressant resonemang om varför en f d chefredaktör för "präktighetsbibeln" DN (som frågeställaren säger), en tidning som aldrig "skulle ta i John McCain med tång", tagit ställning för republikanerna.
Hans Bergström talar då om hur de flesta svenska politiker talar sig varma för en politik i USA som de aldrig skulle vilja införa i Sverige (höjd reavinstskatt, höjd bolagsskatt, offentligt skolmonopol etc). Han bestämde sig för att skriva sin bok om McCain när han insåg att alla partiledarna stödde Hillary Clinton eller Barack Obama – och säger att perspektivet blir annorlunda när man själv som han drabbas av en politik (=får betala skatt) och inte bara betraktar den utifrån. Bergström och hans fru bor ju vad jag förstår i Florida.

Det perspektivet kan man förstås vända på. Det är lätt att sitta i Sverige och se att John McCains och republikanernas frihandelsvänlighet är bra; befinner man sig i USA ser man på nära håll hur exempelvis homosexuella vänner fasar för fyra år till av republikanskt styre (även om just McCain knappast är gay-fientlig). Bara för att ta ett exempel.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment