04 November 2008

Seger för opinionsmätningarna

CHICAGO Jag ringde nyss en väninna i Washington som nästan skrek: "Gunilla! Det här går inge' bra! Det ser inte alls bra ut!" i luren. Hon menade att det inte såg bra ut för Obama, och rabblade resultat hon sett på CNN som var starka för McCain.

Jag förstod inte riktigt, eftersom jag hade varit online några minuter innan och sett att de få siffror som kommit fram såg rätt bra ut men att det bara var Vermont och Kentucky som var klara. Hade jag missat något avgörande, eller hade det just dykt upp något sensationellt valresultat från Pennsylvania?

Men det visade sig att hon var så nervös för att Obama inte skulle vinna att hon tog de första siffrorna på allvar, det vill säga resultat som att JohnMcCain ledde med 57–43 – efter att distrikt blott motsvarande några få procent av en delstat hade räknats... Det var lätt att lugna ned henne med lite elementär statitistik- och opinionsmätningskunskap, det vill säga att sådana tidiga siffror är tämligen irrelevanta – men det var intressant att se detta tecken på hur nervösa många Obama-anhängare varit.

Senare under kvällen började jag nästan hoppas på att John McCain sensationellt skulle kamma hem Kalifornien så att det skulle bli lite livat, men resultaten följde ju opionionsmätningarna nästan löjligt perfekt.

/Gunilla

2 comments:

  1. nu ar det over! nu ar vi pa andra sidan! yes we did.

    ReplyDelete