10 November 2008

Tillkännagivande

NEW YORK Nu har jag gått med i nätverket FRED: http://www.frilansarochredaktorer.se.

/Gunilla

3 comments:

  1. Läste en rewrite från Bloomberg i helgen. Tänkte: Varför skall jag läsa en dålig och ofullständig rewrite när jag kan läsa originalet? Tror det var i Dagens Industri. Å det stod ju att det var fr Bloomberg, men den informationen fick man inte mer än en passent längre in i texten.

    Tycker och tror att det vore bra för alla journalister om de etiska pressreglerna tvingade alla tidningar att tydligt i början av texten visa att det här är en rewrite från si eller så. Det skulle ju inte skada ambitiöst verkande journalister. Bara vara till fördel. Men skulle antagligen inte vara lika bra för tidningarna att visa hur mycket det eg är som bara är omformuleringar från Internet i just deras alster.

    Näe, jag gillar inte rewrites. Läser hellre originalet när jag behärskar sråket.

    /Stefan

    ReplyDelete
  2. Nä, visst är det trist med rewrites... inte bara att läsa, utan också att skriva. Föreställer jag mig, men som frilansjournalist slipper man ju den typen av redaktionell syssla för det allra mesta.

    Jan Gradvall kallar det tydligen för "schimpansjournalistik", enligt Martin Jönsson i SvD idag (http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=10306).

    Samtidigt kan man väl inte begära att alla läsare ska sitta och surfa runt på alla möjliga internationella nyhetssajter, utan tanken med t ex DI är väl att det ska vara "one stop shopping" för den typen av nyheter. Reportern scannar av nätet och destillerar all information/portionerar ut den till DI:s läsare.

    Men visst vore det bra läsar-service att t ex ta med en länk till originalartikeln åtminstone i nätversionen! Så kunde man själv bestämma om man ville ta del av originalet eller läsa den svenska webbreporterns rewrite...samt granska hur rewriten gjorts. Tyvärr kommer sådan länkning nog inte att bli vanlig.

    Sedan man väl tillägga att all journalistik, även sådan som innehåller ett stort mått av självständigt arbete, till viss del bygger på rewritande utan att källan altid anges (d v s, man använder sig av all möjlig slags information i sin research). Men jag antar att du avser sådana där snabba rewrites som bygger på en enda källa och inte heller tillför något eget.

    ReplyDelete
  3. När jag läser Martin Jönssons text igen ser jag att "schimpansjournalistik" är ett delvis annat fenomen än rewritande av utländska (läs: engelska, amerikanska, danska och norska) webbtidningar. Men formerna är helt klart nära besläktade!
    Läs mer här:
    http://blogg.svd.se/reklamochmedier?id=10306

    ReplyDelete