11 December 2008

Årets program på Oslo Summer School

NEW YORK För några år sedan deltog jag i en sommarkurs för doktorander vid universitetet i Oslo. Jag kan varmt rekommendera både att vistas en vecka i Oslo (som jag hade dålig koll på, men nu känner till liiite bättre – särskilt några av dess bättre restauranger!) och själva utbildningen.

Kurserna passar alla som bedriver forskarstudier i samhällsvetenskap eller humaniora. Och man får uppenbarligen vara med ändå om man har någon slags jämförbara meriter – i mitt fall en Mastersexamen i internationella relationer + omfattande studier i statsvetenskap + lång journalistisk erfarenhet. (Oklart exakt av vad detta som ansågs mest meriterande, förmodligen en kombination. Eller så tar de in alla som söker och som själva anser sig klara av den amerikanska nivån. Vad vet jag. Eller förresten, man måste ha ett rekommendationsbrev från en handledare eller motsvarande.)

Man kan om man vill skriva en uppsats, till exempel om man behöver klara av en litteraturkurs för att få poäng.
Eller så kan man, som exempelvis jag som tror att det vore kontraproduktivt att ha mer poäng /för mig/, låta bli – och nöja sig med att ta del av litteraturen, diskussionerna och de sociala samkvämen. Seminarierna hålls i moderna lokaler på (i?) Blindern, Oslos universitets behändiga campus.

Vår kurs, som handlade om begreppet "human security", leddes av ingen mindre än socialantropologen Thomas Hylland Eriksen (som åtminstone tidigare ofta skrev understreckare i SvD). Bara en så'n sak. Deltagarna kom från alla möjliga delar av världen, mest Europa.

Läs mer på hemsidan för Oslo Summer School of Comparative Social Sciences. Där står bland annat att sista ansökningsdatum är den 15 maj, men att de behöriga som ansökt tidigt har prioritet ifall kurserna blir fulltecknade.

Sommarens kurser är även listade nedan. Hmmmm...den där kursen om kosmopolitanism och antropologi låter lockande....och så vore det kanske bra för mig att läsa in mig på "Poverty Neighbourhoods", för att få det teoretiska ramverket till min dagliga omgivning.

Fast annars har jag funderat på att spana på liknande sommarkurser vid något annat universitet i världen. Någon som har något tips? Det får gärna handla om mänskliga rättigheter och/eller säkerhetspolitik, eller om ekonomi och näringsliv.

/Gunilla

LIST OF PhD COURSES 2009

27–31 July 2009:

Course 1: Liberation and Participation: Theory and Method for a Social and Political Community Psychology

Course 2: Comparative Critiques of the Neo-liberal University

Course 3: Childhood: Changing Contexts

Course 4: Comparative Sociology of Information Societies

Course 5: Political Parties and the Life Cycle of Parliamentary Democracy

Course 6: Topics in Economic Analysis of Institutions

-------------------------
3–7 August 2009:

Course 1: Thinking Philosophically in Anthropology: Approaches to the Self, Morality and Cosmopolitanism

Course 2: The Political Opportunities and Constraints in Welfare State Reform

Course 3: Poverty Neighbourhoods and Neighbourhood Effects

Course 4: Studying Research Work, Innovations and Innovation Policy

1 comment: