18 December 2008

Utgivaransvar?!

ZÜRICH Förresten, skulle någon klok person som kan medierätt och utgivaransvar på sina fem fingrar förklara:
Om en ansvarig utgivare, i det här fallet Jonas Gummesson, kan sägas vara jävig (för att han är personligen bekant med en person som utsätts för implicit kritik i ett tänkt inslag, i det här fallet Liza Marklund) – visst kan han väl då avhända sig utgivaransvaret tillfälligt? Som i vilken jävssituation som helst?
Det är en sak att han själv tycker att han kan vara neutral i sammanhanget. Men det handlar ju om hur allmänheten uppfattar det hela. Eller är jag ute och cyklar – har juridiken i utgivaransvaret en helt annan tyngd?
Annars kan man ju undra varför inte Anne Lagercrantz, som åtminstone står angiven som ansvarig utgivare på TV Nyheternas hemsida, fattar utgivarbeslut. Om inte hon också är kompis med någon inblandad. Eller så är hon kanske på semester.

Sedan håller jag inte med om de värsta konspirationsteorierna, eller om att det är dags att börja jämföra med Sovjetunionen. Där är vi inte riktigt ännu.
Att medierna inte skriver behöver inte bara ha att göra med att de försöker hålla Liza Marklund bakom ryggen, eller ens om resursbrist. Ofta är det så enkelt att de känner att de inte riktigt vet vart en story är på väg och avvaktar lite, liksom lurpassar på varandra. Men vi får se vad det blir av alltsammans.
Jag håller absolut med Monica Antonsson (se hennes kommentar 12.01 här) om att det är skandalöst att Södermanlands Nyheter (ännu) inte tycks ha granskat kommunens agerande.

Sedan kommer naturligtvis debatten och expertgranskningarna att rulla vidare automatiskt, tack vare Liza Marklunds PO-anmälan och "Mia Erikssons" JK-anmälan.

/Gunilla

2 comments:

 1. http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19911469.htm

  tror jag är det som gäller ...

  Har inte tid att studera själv.

  /Stefan

  ReplyDelete
 2. Tack Stefan,

  Jag har just vaknat och vet inte vilken tidzon jag befinner mig, men hoppas jag orkar kolla in! Fast nu har det ju blivit debatt om detta ändå (se t ex Realtid).

  ReplyDelete