22 January 2009

Sett på Pocketshop, från Flashback

STOCKHOLM Här finns ännu ett exempel på att alla inte riktigt hade nåtts av Piratförlagets information om att Gömda och Asyl är romaner... Bilden ska vara nytagen, på Arlanda, av Flashback-signaturen Yonkers.


OBS! Jag har helt fräckt snott denna bild, trots att jag vill värna upphovsrätten – detta i tron att Flashback är till för just sådant (att sprida små gerilla-avslöjanden till Gömda-myrstacken).Tar gärna ner den och länkar istället, eller bjuder på ett glas vin – hör av dig, Yonkers! (Jag vet inte hur jag ska göra för att kontakta dig genom Flashback men vet att folk därifrån läser här.)

Här är en recensent som självkritiskt rannsakat sin egen text i Skånska Dagbladet, och hur hon utgick från att Asyl var "sann" 2004. Den är ännu ett bevis på att böckerna uppfattats som "sanna" på riktigt, inte bara av korkade läsare i pöbeln utan även av professionella bedömare. Ulrika Knutson, Magnus Eriksson, Annina Rabe och många andra proffs gick på samma nit, till skillnad från klarsynta litteraturvetare som Anne Heith och Annette Årheim.
För en gångs skull är det faktiskt omöjligt att avgöra om skribenten Gunilla Wedding läst eller ej läst Monica Antonssons bok! (Jag lutar tyvärr åt inte men är inte säker.) Det är en bra och transparent text, med många kloka resonemang – men hon fastnar ändå i slutsatsen att det handlar om "en sann historia" v s "baserat på en sann historia". Själv tror jag ju mer att det borde ha marknadsförs som "baserat på en falsk historia". Pluspoäng ändå för att hon lyfter fram Katarina Wennstams uppenbarligen mer faktagrundade romaner och fackböcker om samma ämnen.

Uppdatering: Fotografen skriver: "Du får mer än gärna använda bilden precis som du vill". Tack, Yonkers!

/Gunilla

No comments:

Post a Comment