19 February 2009

Gömda i Guantánamo Bay

SOLNA Nu har jag langat iväg en artikel om Barack Obamas rivstart vad gäller mänskliga rättigheter! Äntligen, alltid skönt att vara klar med en text.

Att skriva om hur terrormisstänkta som suttit i evigheter på Guantánamo (och/eller i andra USA-kontrollerade fängelser) påminde mig om hur det kan vara att diskutera rättssäkerhet för dessa personer, med amerikaner som är blint övertygade om att alla som tillfångatagits i Kriget mot terrorismen är terrorister, enligt "ingen rök utan eld"-principen.
Numera vet vi ju att många som greps i Pakistan, Afghanistan etc hade angivits av exempelvis grannar som ville tjäna en hacka i tipspengar.

Eftersom allt jag tänker just nu på något vis ordnas in i Gömdagate så likställde jag det med vissas blinda tro på att Gömda bara måste vara sann och att LizaMia endast begått vissa smärre misstag i gestaltningen.

Aftonbladets massiva publicering av Mias sanningsbevis i helgen känns ungefär som den massiva lanseringen av Sarah Palin i augusti, och hur den rätt snart slog tillbaka.

Resonemangen om "ni är minsann bara avundsjuka på en kvinna som är vacker och framgångsrik" känner jag givetvis också igen från när Palin trädde in på scenen! För att inte tala om all ful spinning och fräck PR.

Vi får vad som sker först: att Guantánamo-fängelset slutgiltigt stängs (Barack Obama beslutade om detta sin andra dag på jobbet, men det återstår förstås att lösa en hel del följdproblem) eller att Piratförlaget inser att det enda de kan göra är att ödmjukt dra in Gömda och Asyl från all vidare försäljning (inga följdproblem).

Det är nog att tillmäta Niclas Lövkvist en alltför stor betydelse, men han får väl ändå sägas motsvara Karl Rove i Gömda-soppan. Karl Rove gillar inte heller arga bloggare. Men hm, vem är då Jan Guillou?!

/Gunilla

2 comments:

 1. Hahaha...Du så rolig Gunilla!

  Piratförlaget inse? För att kunna inse något, krävs att man kommer till insikt,för att komma till insikt, krävs det någon form av en tankevända,så det går bort!

  Ödmjuk? Nä, det har dom ingen aniing om vad det är.
  Dra in smörjan? Det finns inte på kartan,för det krävs en normalbegåvning.

  Vem är då Jan Guillou?
  Jo, det är den gamla grånande vakthunden på bakgården som står och skäller på allt o alla utan en aning om vad han skäller på.

  lena

  ReplyDelete
 2. Kan hålla med dig lena!

  Om man inte kan lääga ihop 1 historia med en anna historia så blir inte verkligheten transaparant och granskingsbar och det är ju det dom försöker föhindra.

  Att två personer från olika bakgrund med två olika agendor möts.

  Är det då inte frågan om att man har ett ärligt uppsåt så förlorar man makten då man granskas.

  Klart dom helldre flyr än illa fäkta.

  Men det är svårt i en ankdam. Klart är att fjäder efter fjäder kommer att falla tills Hermon har en plockad gås.

  Det hade varit bättre att tala sanning och be om ursäckt än att ta på sig Prettohatt och se till penningen och bli slav under förläggare och förlag.

  Leroy

  ReplyDelete