19 February 2009

Återanvänt mail till SVT Debatt

SOLNA Jag har en deadline på en artikel om "Obama och mänskliga rättigheter" typ nu (detta skriver jag för att ingen ska tro att jag inte skriver om några viktiga saker...). Så därför hinner jag inte bearbeta en text, som jag annars hade tänkt korta och skriva om till bloggformat.
Istället får det bli ett exempel på medietransparens. Nedan ser ni ett mail som jag i tisdags skickade till Janne Josefsson och debattredaktören på SVT Debatt/Opinion. Kanske hade det någon liten verkan – i alla fall var det inget snack om avundsjuka i programmet (säkert inte min förtjänst alls). Vilket kändes befriande.

/Gunilla


En lång kommentar om "näthat"
Datum: ti 17 feb 2009 15.36.56 EST
Till: sakine.madon@svt.se
Kopia: jan.josefsson@svt.se


Några saker jag tänker på...

Har sett Janne Josefssons trailer och tycker den är bra. Jag retar mig dock på det där uttrycket om "hatet i bloggvärlden", som Jan Helin påstås säga förekommer. Det sägs hela tiden, av olika personer.

Men det är en så otroligt stor del av Gömdagates-skrivandet som inte är hat alls! De (Helin, Marklund, Niclas Lövkvist, A-M Skarp, Guillou etc) får det att låta som om ALLT är hat och drivs av en ond mobb, och så är det verkligen inte.

Förvisso förekommer en hel del raljerande med Marklund och hennes miljoner, hus i Spanien, låda på vinden etc, men jag ser faktiskt inte mycket hat. Snarare genuin upprördhet och oftast sanningssökande!

Kan man den här storyn i grunden blir man faktiskt upprörd över att se hur oinitierade reportrar klantar bort följdfrågor, när de t ex får intervjua Marklund – eller över den totala bristen på ödmjukhet och lyhördhet från såväl LizaMia som Piratförlaget (som har mage att fortsätta marknadsföra Gömda och Asyl).

Aktuellt exempel på sådan upprördhet (känner inte denna person):
http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/13/liza-marklunds-definition-av-sanningen-blir-allt-mer-bisarr
http://kritikerbloggen.wordpress.com/2009/02/15/existerar-aftonbladet-for-journalistikens-eller-for-pengarnas-skulle

Inte låter väl denna skribent särskilt hatisk? Det är viktigt att man skiljer på hat och saklig kritik, och inte påstår att allt på nätet är hat.

I Flashback-tråden om Monica Antonsson är det riktigt sakligt, vilket är ovanligt med tanke på hur det brukar låta på Flashback.
Det finns kanske obehagligheter i den flera år gamla Liza Marklund-tråden – den följer jag knappt, så det vet jag ej. Har läst exempel på skvaller från hennes uppväxt där. Men det är isåfall inget nytt nu, hon har ju väckt aggressioner och andra känslor hos anonyma nätskribenter i åratal.

Se även:
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/02/kollegialt-samforstand-om-drev-borde.html
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/01/det-ar-bra-med-drev.html
http://thewitch.se/2009/01/22/varifran-kommer-allt-hat
och inte minst:
http://monicaantonsson.blogspot.com/2009/01/det-finns-inget-hat-mot-marklund.html

Som jag skrev i min PS-text är kritiken om den onda och avundsjuka mobben också skev.

Här är ett hemskt exempel på hat mot Monica Antonsson (detta är förstås inte typiskt utan extremt, men i alla fall):
http://carstoned.blogg.se/2009/february/ansokan-om-att-branna-en-haxa-pa-bal.html
Oops, det går inte att komma in på sajten längre, men jag kan säga att orden i permalänken inte var det värsta...

Fler exempel på näthat mot Monica Antonsson:
http://norah4you.wordpress.com/2009/02/15/forlorad-heder-monica-antonsson (inkl kommentarer som talar om Monicas "trånga skalle" etc).
Det finns många fler, men jag har ingen lust att leta fram dem.

Vore alltså tacksam om SVT Debatt inte upprepar de misstag som så många debattörer som talar om "avundsjuka mot Marklund" alltså gör!
(Ej heller tar de upp hur Liza Marklund och Mia Eriksson krossade Elisabeth Hermon – för det stämmer ju inte med det där om att Liza är den vackra och framgångsrika som alla ska trycka ner, eller så känner de inte till storyn. Som ni vet har Elisabeth Hermon nu polisanmält Liza Marklund för förtal, tyvärr på goda grunder.)

Sedan tror jag i och för sig att Liza Marklund drabbats av att en hel del vänner och kolleger vänt henne ryggen, vilket förstås inte alls kan vara kul. Men det är knappast unikt för henne, utan har säkert även drabbat exempelvis Trond Sefastsson och Jesús Alcalá (se gärna: http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/02/vandel-och-varumarken.html).

Gunilla

No comments:

Post a Comment