23 February 2009

Snart blir det soppkök

SOLNA Realtid.se sänker medarbetarnas löner med inte mindre än 30 procent. Ganska modigt, om det är vad som krävs för att rädda allas jobb, och väldigt ovanligt i Sverige. Bernt Hermele berättar:
Först är det en smula ogripbart, jag klarar inte ens av att räkna ut hur mycket mindre jag kommer att ha kvar i plånboken nästa månad, vill liksom inte riktigt låta det sjunka in i min privatekonomiska realitet.
Sen alltså; okej jag kommer att ha kvar drygt 30 000 kronor brutto. Inte så jävla dåligt med tanke på vad många andra tjänar, med tanke på vad jag periodvis tjänat tidigare på taskigt betalda vik på Rapport och Dagens Nyheter. Okej, okej.
Sen dyker den där mentala åtgärdslistan upp; säga upp parkeringsplatsen i OK-garaget, minus 2 000 kronor, check. Säga upp den fasta telefonen på landet, chek. Säga upp dagstidningarna, check.
Sen insikten hur krisen sprider sig som en tsunami, som en ekonomisk tryckvåg som får alla konsumtionshjulen att tvärstanna, vilket kommer förvärra och fördjupa krisen ytterligare så att det kommer ta ytterligare några år innan framtidstron, den nödvändiga, kommer åter och hjulen kan börja knarra igång igen.
Sen nästa nivå av besparingar: kanske ska jag hyra ut ett rum i lägenheten. Och så de praktiska funderingarna: röja en hylla i kylskåpet till hyresgästen, låsa dörren mellan sovrummen.
Mina egna inkomster har minskat med 40 procent sedan i somras enbart på valutaförändringar (för de kostnader jag har i USA, alltså)... Strukturomvandlingskrisen ska vi inte tala om. (Men märkligt och roligt nog dräller det in artikelbeställningar hos mig just nu. De kostar ofta mer i tid än vad de smakar i pengar – men det är ämnen och genrer jag vill skriva, och det är en journalistisk lyx!)

Apropå strukturomvandlingskrisen, i New York Observer finns en text om vad den kan få för konsekvenser: att god journalistik kommer att skrivas av tandhygienister och andra som kan ett visst ämne, på helt frivillig basis – ungefär som man gärna sjunger i en bra kör utan att få betalt. Och redaktörerna får, enligt intervjupersonen som är professor i medie- och kommunikationsvetenskap, samma roll som volontärkoordinatörer på soppkök. Det är hårdvinklat, men innehåller stora korn av sannolikhet.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment