24 March 2009

Sverige/Schweiz


NEW YORK Som jag ofta skrivit är Sveriges Radio så gott som den enda svenska nyhetsorganisation som ännu har ett rejält och någorlunda imponerande och rätt så finmaskigt, nåja, nätverk av korrespondenter. Numera har SR även en särskild utrikes-hemsida. (Transparens: jag har jobbat på Ekots utrikesredaktion och känner flera av korrarna och de före detta dito.)

Trivia: en kollega berättade om hur medierna fungerar i hans hustrus hemland, Schweiz. En schweizisk tidning – kanske var det Neue Zürcher Zeitung? – har massvis med korrespondenter, så många att jag bara gapade när jag hörde antalet. Som jag tyvärr inte minns, men betyyyyydligt fler än Sveriges Radio som med 14 utsända korrespondenter/långvariga stringrar har många, många fler än någon annan svensk redaktion. Diskussionen på utrikesredaktionen/i tidningsledningen är, enligt honom, på nivån: "Ska vi ha kvar vår korre i Kiev, eller ska vi flytta vederbörande till Odessa?".

Det är fullt möjligt att det här är den sortens moderna myt som sprids bland somliga journalister. Om någon som läser detta kan komma med fler upplysningar om finmaskigheten i schweiziska korrespondentnät är de förstås välkomna... Kanske har NZZ bara utnämnt ett antal statusproletärer till korrar på skoj! Eller kanske handlar det om någon helt annan redaktion. Och blaskan verkar ju inte precis vara något under av modernt tidningsmakartänkande, att döma av klippet ovan.

/Gunilla

3 comments:

  1. Det kan nog handla om NZZ, att döma av http://www.nzz.ch/impressum_1.106.html?independent=true

    Jag räknar till 26 orter och 29 utlandskorrar, varav 3 i New York och 2 i Washington. Imponerande. Man kanske skulle undersöka vilka villkor de jobbar under, dock.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Tack för spaningen, A! Jag kollade på några sajter (egentligen av en annan anledning), men var för lat att leta fram korrelistorna. Dessutom insåg jag att jag nästan inte ville kolla en bra story...
    För du får den ju nästan att spricka. Här fanns ju varken Odessa eller Kiev... Men nog ser det imponerande ut. Håller dock absolut med om att det kan vara precis hur som helst med villkoren. Har träffat en hel del korrar, stringrar och frilansmedarbetare här i New York – inte minst på FN – som ibland verkar ha rätt usla eller obefintliga villkor.

    ReplyDelete