06 April 2009

Pang i UD-bygget


NEW YORK Jag befinner mig på Apple Store, vilket alltid är lika underbart. Dagens kontor är, i alla fall just precis nu, Apple Store på Fifth Avenue. Proppfullt av folk, köer till kassan, inte ett spår av någon Kris.
Alla möjliga språk surrar i luften – portugisiska, danska, engelska har lösgjort sig ur den globala kakafonin hittills. Denna dygnet runt-öppna butik – vars ovan jord-del ser ut som Kaba, fast av glas, och med ungefär samma funktion – har verkligen blivit en av New Yorks viktigaste turistdestinationer.
Den neutrala och objektiva journalisten i mig är som ni säkert noterat bortblåst, när det gäller datorer. Jag skulle aldrig kunna skriva en text om datorer, ifall jag skulle behöva ödsla tecken på PC-apparater. Helt ointressant. ;-)

Förmiddagen har ägnats åt ett informativt pressmöte inför Sveriges EU-ordförandeskapsperiod i New York, och förutom om själva ordförandet om allehanda FN-relaterade frågor såsom USA:s FN-politik, Nordkorea, Sudan, Zimbabwe, Kosovo, Georgien, Iran, ickespridningsavtalet, finanskrisen och klimatkrisen. Bland annat.
Härligt med lite säkerhetspolitik och världsfrågor, som omväxling! Givetvis ägnade vi – jag och några av mina kolleger, men som vanligt givetvis mest jag som ju är en notorisk gnällspik – åt att efteråt oja oss åt hemmaredaktionernas bristande och tyvärr minskande intresse för desamma. Men, men. What else is new!?!, liksom.

Mötena sker alltid i FN-ambassadörens arbetsrum på 46:e våningen. I vanliga fall är det fri sikt över FN-skrapan, East River, halva Manhattan, halva Queens och halva Brooklyn, eller mer -- men idag var vi insvept i en tjock, ärtsoppeliknande dimma. Vackert som utsikt! Men att traska omkring i det ösregn som följde efteråt var mindre kul, så jag gömmer mig i Apple Stores underjord.

En av mina kolleger frågade diplomaterna vad de tyckte om Diplomaterna. TV-programmet, alltså.
En av dem svarade träffande – och jag vet inte om det var hans egen formulering eller om den snurrat runt på UD några varv redan – att det var som om Fawlty Towers användes för att skildra hur det fungerar på Sheraton Hotel.

/Gunilla

2 comments:

  1. Just checking the walls!!!

    ReplyDelete
  2. Samtidigt, vissa hotell tycks faktiskt drivas som Fawlty towers (eller värre). Tror inte Diplomaterna är rättvisande för hela UD, men det som visades är onekligen några delar av en stor och bred verksamhet. Tycker att UD:s reaktion mot programmet är lite överdriven och framförallt visar en brist på självdistans som faktiskt finns inom UD och inte är så smickrande. Kom igen, det är faktiskt bara ett jobb och inga enskilda kommer till skada av att en del anstälda beter sig som clowner på TV...

    ReplyDelete