29 April 2009

Prettouttalande i PK:s årsbok

NEW YORK Jag figurerar i senaste upplagan av Publicistklubbens årsbok. Har själv inte sett den, men troligen står det något såsom nedan. Nu när jag läser det låter det himla självgott och pretto, menmen.

Jag försökte för övrigt styra in samtalet ännu mer på Gömda-debatten, apropå sanningen – men detta var i mitten av januari, och redaktör Maja Aase kunde nog aldrig ha trott att ämnet skulle vara aktuellt ännu tre månader senare.

Det kan man ju diskutera om det är! Men, jag tycker "alla" har sagt att "debatten är över" hur länge som helst. Inte bara Monsieur Guillou.
Jag försökte till exempel i januari sälja in en artikel om Monica Antonsson som så kallad "visslare" (whistle blower) till tre olika tidningar, men de tyckte att det inte längre skulle funka med timingen. Passion for Business ansåg som tur är ej sammalunda!

/Gunilla


Vad är problemet med sanningen och journalistiken, Gunilla Kinn , frilansjournalist och TT:s stringer i USA?
– Förvaltar inte medierna sitt förtroendekapital är resultatet inte längre journalistik: Journalistik bygger ju på att det som påstås är sant. Det finns en fara i att befinna sig i symbios med dem man skriver om, men jag hoppas att Liza Marklund-affären leder till en bra debatt om hur journalister förhåller sig till intervjupersoner och källor. Den har åtminstone fått mig att tänka på hur klockren Olle Stenholms devis var: "Sök sanningen! Var rättvis! Visa medkänsla!"

Vad måste bli bättre?
– Lyhörd journalistik utförd med empati och kunskap, och som kommer till rätta med missförhållanden, är fantastisk. Men reportrarna måste få mer tid att röra sig ute bland människor. Som frilansjournalist märker jag att redaktionerna ofta är som bubblor, styrda av pressmeddelanden, målgruppstänkande och mallade system. Webbgenererad journalistik tillför mycket, men det känns ibland som om den bedrivs på bekostnad av fältarbete.

Vad kan du göra för att förändra och förbättra journalistiken?
– Jag kan inte göra mycket mer än att jobba på med mitt eget: med så mycket originalrapportering och självständigt fältarbete med flera källor som det är möjligt. För transparensens skull bloggar jag rätt mycket om medier i allmänhet och om mina egna metoder i synnerhet. Det är lite folkbildning över det.

1 comment:

 1. Klockrent om att söka sanningen..

  Men det visar lite om vad den kan vara värd.

  Ibland kan det nog vara så att kapitalet bakom styr.

  Man vet dock att den förr eller senare flyter till ytan eftersom det finns sådana som vill att allt skall baseras på balans och harmoni.

  Ha en trevlig Valborg!

  Leroy

  ReplyDelete