29 May 2009

Diverse medielänkar

NEW YORK Missa inte den pågående Bloggstafetten, som är ett förspel till medieseminariet Moving Images i Malmö den 4 juni!

P M Nilsson/Newsmill: Kommer journalistyrket att slås ut? *)
Björn Jeffery/Good Old: The Future of Internet Consulting
Martin Thörnkvist/Digital Renaissance: Musicians and Fans will Continue to Gain Power

Stafettpinnen har nu gått över till Unni Drougge, fortsätter till Isobel Hadley-Kamptz, fortsätter sedan över Atlanten och till New York, närmare bestämt till mig – sedan till Kalifornien!

Nästa vecka hoppas jag kunna vara med på Mediabistro Circus, ett evenemang här i New York som har en hel del gemensamt med Moving Images. Jag har frågat en viss redaktion om de önskar bevakning – och om inte hoppas jag att jag hittar någon annan. Det finns med säkerhet en del intressanta personer att intervjua på plats.

Mer medieläsning!

Vassa Eggen skriver idag om hur papperstidningarna inte är döende, men väl lider av spetälska samt att journalistiken framöver kommer att fungera ungefär som körsång – med några professionella utövare, och massor av duktiga och entusiastiska men obetalda amatörer.

Samt en blogghistorisk epok som tar – tillfälligt? – slut med Monica Antonssons sista (?) Gömdabloggs-inlägg.

/Gunilla

*) Bonus – några intressanta kommentarer till P M:s inlägg:

Thomas Sthlm:
De flesta kan köra bil, men inte alla kan köra formel-1. När alla kan publicera bild och text utan ansträngning måste journalisterna (skrivande och fotograferande) ytterligare specialisera sig för att behålla sitt existensberättigande. Min förhoppning är att detta leder till bättre journalister och bättre journalistik. Speciellt i grenarna stilistik, analys, fördjupande kontext och samtal.
Claes Samson:
Ge alla barn varsin fiol och grundläggande träning. Får vi fler som kan spela fiol? Absolut. Får vi fler konstnärligt betydande violinister? Knappast.
De som hotas av medias utveckling är den för närvarande enorma mängden medelbegåvade som "jobbar med media". Den professionella journalistiken är på väg att bli vad den var från början: en exklusv bransch för de bästa analytikerna, berättarna och folkbildarna.
Mats Dagerlind:
Nej journalisten kommer inte att försvinna men hans roll har redan delvis omdefinierats och kraven på en professionell journalist kommer i framtiden att öka. Det går inte att gå journalisthögskolan och sen ta ett knäck på en blaska och sen tro att man är journalist med stort j, att man tillhör skrået. Det skrået håller på att lösas upp.
Däremot kommer den som är duktig på att skriva, duktig på att gräva fram bra historier, duktig på att sälja sig till läsarna osv alltid att finnas. Om gammelmedia ska överleva måste man börja rekrytera de bästa på en bredare bas, det går inte att gå på endast formell utbildning, man måste rekrytera de bästa från bloggsofären, man måste rekrytera bland folk som har ett inarbetat varumärke, kändisar, politiker, profiler i näringslivet osv och som samtidigt kan skriva.

7 comments:

  1. Gunilla, du kommer att finnas kvar. Om inte för annat än för din explosiva output.

    Jag dyker in rätt ofta på din blogg, läser något för att fundera på och senare när jag ska kommentera det har det försvunnit. Ja kanske inte riktigt så, men du har skrivit så mycket nytt att det bara "gldit ner". Ingen hinner kommentera.

    Det verkar som ombytet till NYC gjort dig gott. Förståeligt, det är en spännande stad i ett dynamiskt land. USA är kul och innevånarna ofta mångfasetterade.

    mvh
    Jonas

    ReplyDelete
  2. Samson har nästan säkert fel i sin prognos. Det stämmer visserligen att det springer runt alldeles för många som "jobbar med media" och som inte är speciellt bra på det, men det går ju inte heller idag att tjäna grova pengar på exklusivt kunnniga journalistmästare. En tidning eller tv-kanal som bara satsade på sådana som Jolo, V.S. Naipaul, Peter Kadhammar och Stefan Jonsson - och lät dem ta ut sväöngarna ordentligt - vore helt omöjlig idag; inte en chans att den skulle bära sig på egen hand. Det drar inte in tillräckligt mycket, och för Sverige tillkommer också att de flesta här inte vill att tidningar ska vara intellektuellt exklusiva och kräva arbete att ta sig igenom.

    ReplyDelete
  3. Jag kommer att följa stafettloppett, tappa bara inte pinnen nu. Intressant upplägg. Det blir intressant när den kommer till Californien! Både på Coronado (San Diego) och i Dalen (Kiseldalen) finns det mycket rörelseenergi. Checka in på rätt hotell nu bara, annars kanske vi får lyssna på 101st Airborne, i stället.

    Bättre i så fall Shakespeare och Henrik den femte;

    Och Crispiani dag ej gå förbi,
    Från denna dag och intill verldens ända,
    Att icke oss man kommer håg dervid,
    Vi få, vi lyckliga få, vi bröder alla;
    Ty den dag i dag med mig sitt blod förspiller,
    Skall bli min bror; hur ringa han än vore,
    Skall denna dag dock gifva honom adel,
    Och herrarna i England nu till sängs,
    Förbanna skola att det här ej voro,
    Och hålla munnen snällt, när någon talar
    Som stred med oss på Crispiani dag.

    And Crispin Crispian shall ne'er go by,
    From this day to the ending of the world,
    But we in it shall be remembered;
    We few, we happy few, we band of brothers;
    For he to-day that sheds his blood with me
    Shall be my brother; be he ne'er so vile,
    This day shall gentle his condition:
    And gentlemen in England now a-bed
    Shall think themselves accursed they were not here,
    And hold their manhoods cheap whiles any speaks
    That fought with us upon Saint Crispin's day

    Cuben

    ReplyDelete
  4. Hej Gunilla, du hade örat öppet mot Ring P1 i tisdags. Kul och överraskande. Tack google att jag hittade din världsblogg. Letade efter länken till inslaget och fann dig! Reser med dig ett tag som omväxling mot grävandet i min lilla lugna vrå av världen, Falbygden, bland genuina envisa bönder, kor och bökande grisar.
    Sommarhälsningar från Annica Frisk

    ReplyDelete
  5. Magnus,ramlade på din kommentar händelsevis. Du har rätt: Gynning slår Naipaul alla dagar, åtminstone på bästa sändningstid. Men internet och internationell television gynnar inte bara den breda underhållningen. Där finns publikunderlag även för det som är smalt på de enskilda nationella marknaderna. Därför ska det nog gå runt även för V.S N och hans likar i framtiden. När journalistskrået löses upp i amatör-och semiproffsgrytan, omrörd av marknadstänkande producenter (grupp med stigande makt!), står nog mästarna ändå kvar, i egen rätt. Inte fullt så förmögna och fullhängda med bling-bling som Blondinbellorna, men lika välnärda och klartänkta som tidigare. Hoppas jag.

    ReplyDelete
  6. Samson: jo, inget åldras ju så snabbt som den journalistik som var trendig vid en viss tidpunkt (leta upp några klippböcker skrivna av idag okända reportrar som var kända på 20-30-taklen så får ni se...) Men om normen förblir att allt ska läggs ut *gratis* så finns det inga större pengar at tjäna. Ta Vanity Fair eller Times Literary Supplement, de betalar dyrt för recensioner, essäer och exklusiva reportage i färg av toppseedade skribenter - och lägger sedan ut i princip allt online, gratis. Samma modell har 99% av alla dagstidningar. Naturligtvi kan man säga att detta kommer att omprövas på sikt, men i nuläget är normen at allt är gratis och om du avviker från den mister du många läsare. Så nej, jag kan inte riktigt se hur en tidning idag skulle kunna uppehålla standarden hos låt säg Le Monde eller New York review of Books för 25 år sedan. Såvida den inte har en extremt rik mecenat/ägare.

    Det är ju tänkvärt att i Sverige, utan tvivel ett bildat och nyfiket land, verkar det omöjligt att etablera kultur- och samhällstidrifter som vågar satsa på kvalitet och når en bred, bildad publik. Det gick inte med Bibel (Bonniers kunde väl ha hållit ut, men de ville inte efter ett par år) och tioningar som Filter, Slut och Public Service kör i princip på en idealistisk och ungt okuvlig redantion som inte tar ut lön.

    ReplyDelete
  7. Vi får hoppas att det ordnar sig med balansen på marknaden; alltså att det uppkommer "rätt varor till rätt pris". Jag är inte beredd att lägga fram någon analys men jag har en känsla av att publicister och läsare inte befinner sig riktigt på samma våglängd. Så kan det vara i brytningstider. Den som lever får se hur det blir. Nu ska jag gå på bio. Med betald biljett. Trevlig lördag!

    ReplyDelete