26 July 2009

Reportage från New York inför Pride-veckan

DJUPVIK En av de allra sista saker jag gjorde i New York innan jag for därifrån i juni var att spana på Pride-paraden genom Greenwich Village, och ett par veckor dessförinnan besökte jag Stonewall Inn och intervjuade allehanda människor om läget för HBTQ-rörelsen i USA. De texter som blev resultatet av detta skickades ut av TT förra veckan, inför Pride-veckan i Stockholm – se nedan!

/Gunilla


Stonewall Inn – Priderörelsens mecka

New York (TT)

I ett gammalt garage i New York föddes den moderna gayrörelsen. När deltagarna i Stockholm Pride snart genomför sin parad är det till minne av händelserna på Stonewall Inn, sommaren 1969.
- För oss homosexuella är Stonewall Inn lika viktigt som Rosa Parks bussäte i Alabama blev för de svartas medborgarrättsrörelse på 50-talet, säger Stacy Lentz bestämt.
- Därför var vi några som bestämde oss för att köpa och rusta upp den nedgångna puben häromåret. Alla ska känna sig välkomna här, oavsett sexuell läggning - och vi hoppas att folk inte bara dricker öl, utan lär sig något om vår historia.
Fasaden på det gamla garaget på Christopher Street, mitt i Greenwich Village, pryds av regnbågsflaggor, den globala symbolen för gayrörelsen. Och själva puben symboliserar dess kamp i USA.
Tidningsklipp från 60-talets slut hänger på väggarna. Abba- och Village People-musik ljuder i högtalarna. Folk samlas kring bardisken, spelar biljard eller köar till övervåningen där tre Barbra Streisand-liknande komiker uppträder.
Det är en vanlig Manhattan-bar – men med en speciell historia.

Kravaller
Den 28 juni 1969 slog New York-polisen till mot Stonewall Inn, då en maffiastyrd svartklubb utan utskänkningstillstånd - befolkad av homo-, bi- och transsexuella och andra udda existenser.
Först greps barpersonalen. Men på några dagar trappades allt upp till en våldsam konflikt, mellan poliserna och en uppretad mobb av marginaliserade människor som länge känt sig trakasserade. För första gången slog de tillbaka mot polisen - och det ledde till att en medveten gayrörelse som krävde rättigheter växte fram.
Året efter Stonewall Inn-kravallerna ordnades minnesmarscher. De blev ursprunget till de Pride-tåg, som nu hålls i stora delar av världen.
– Gay Pride är årets höjdpunkt, säger Sue Sena förväntansfullt. Hon har startat gruppen Swish (Straight Women in Support of Homos) som deltar med ett ekipage.
– Om 20 år skrattar vi nog åt att inte alla hade lika rättigheter 2009. Minoriteternas kamp angår oss heterosexuella också. Det gäller ju faktiskt våra familjemedlemmar, vänner och kolleger.

"Obama hycklar"
HBTQ-personer är mer accepterade i USA än någonsin. Enligt en färsk undersökning stödjer en tredjedel av amerikanerna allas rätt att gifta sig. En tredjedel menar att partnerskap kan räcka, medan en tredjedel anser att sexuella minoriteters relationer inte bör få lagligt erkännande. Unga är mer toleranta än äldre.
Men utanför städer som New York, Chicago och Los Angeles kan livet som gay eller queer vara svårt. Många av HBTQ-organisationerna är besvikna över att Barack Obama, hans ministrar och medarbetare inte stöttat dem mer aktivt.
De anser att Obama hycklar och velar. Visserligen talar han sig varm för gayrättigheter, men att han ännu inte avskaffat Bill Clintons 90-talskompromisser i lagstiftningen förargar. Inflytelserika donatorer till demokraterna anser inte att Vita husets utsträckta händer räcker, och talar om bojkott. Andra är mer tålmodiga:
– Obama måste kryssa fram i Washington och tvingas fokusera på ekonomin, säger Mark, en av Stonewall Inns besökare.
I 15 år var han homosexuell i smyg hemma i Ohio, och har börjat leva som sig själv först i den bubbla han anser att New York är.
– Jag är otålig, men tror att vi får höra mer från Obama snart.

Präster vägrar viga
I Kalifornien är HBTQ-personer ännu i chock sedan äktenskap för dem blev olagliga efter Proposition 8-omröstningen i fjol. Under det halvår det var möjligt hann 18 000 par gifta sig.
– Jag och min sambo gifte oss i San Francisco i oktober, efter att ha levt ihop i 18 år, berättar webbformgivaren Galen Workman.
– Det var häftigt att få gifta sig, i sin egen kyrka. Men det är sorgligt att det inte skulle ha varit möjligt idag! Och även om vårt äktenskap förblir giltigt erkänns det inte i många delstater.
Flera pastorer, bland annat i Workmans församling, vägrar nu viga några par alls, i protest. Frågan lär hamna på de kaliforniska valsedlarna igen 2010.
– Visst är jag besviken på Obama, säger Galen Workman.
– Men om jag tvingades välja mellan rätten till äktenskap och sjukvårdsförsäkring för alla skulle jag välja fri sjukvård. Det är enligt min mening den viktigaste frågan i USA just nu – inte minst för oss homosexuella.
Gunilla Kinn/TT


Fakta: HBTQ-rörelsen

Förkortningen HBTQ står för homo-, bi- och transsexuella samt queerpersoner, och innefattar människor som inte definierar sig som heterosexuella.
Queerbegreppet (Q) omfattar bland andra asexuella, polysexuella och personer som inte vill eller kan definiera någon särskild sexuell läggning.
I USA talar man om LGBTQ eller GLBTQ, där L står för "lesbian" och G för "gay". (TT)


Fakta: Rätten att gifta sig viktigast för HBTQ-amerikaner

Detta är de viktigaste frågorna som HBTQ-rörelsen i USA driver:
Rätten att ingå äktenskap – särskilt omstritt i Kalifornien och New York just nu.
Avskaffande av Defense of Marriage Act från 1996, en federal lag som definierar äktenskap som mellan man och kvinna.
Stopp för "Don't Ask, Don't Tell" – Bill Clintons kompromisslag från 1993, som gör att personer som tillhör en sexuell minoritet visserligen har rätt att jobba inom militären (vilket de inte hade tidigare) så länge de inte är öppna med det. På 15 år har drygt 12 000 personer tvingats lämna sin tjänst, för att de avslöjats som sexuellt avvikande.

Färska framsteg:
Rätten till äktenskap finns nu i sex delstater: Massachusetts, Connecticut och Iowa redan nu; Vermont, Maine, New Hampshire på väg att genomföra. (Olika typer av registrerat partnerskap finns i andra delstater.)
Vissa förmåner för anhöriga till statligt anställda, som om de vore gifta. (TT)


Bakgrund: Obama om HBT-frågorna

USA:s president Barack Obama utnämnde tidigare i år juni till "Pridemånad", och talade samtidigt om sin policy i HBT-frågor:
"HBT-rättsrörelsen har uppnått stora framgångar, men mycket arbete återstår. Unga HBT-personer ska känna sig trygga i skolan utan rädsla för att trakasseras, och HBT-familjer och -äldre ska få leva sina liv med värdighet och respekt.
Min regeringsadministration har gått samman med HBT-rörelsen för att främja många olika initiativ. På internationell nivå har jag stöttat FN-försök för avkriminalisera homosexualitet runtom i världen. Härhemma fortsätter jag stödja åtgärder för att HBT-amerikaner ska få hela spektrat av lika rättigheter. De omfattar att skärpa hetslagstiftningen, stödja partnerskap och statliga rättigheter för HBT-par, förbjuda diskriminering på arbetsplatsen, säkra adoptionsrättigheter, och stoppa "Don't Ask, Don't Tell"-policyn på ett sätt som stärker våra försvarsgrenar och den nationella säkerheten.
Vi måste också gå in för att bekämpa hiv/aids-epidemin både genom att minska antalet infektioner och genom att ge vård och stöd till människor som lever med hiv/aids i USA.
Dessa frågor berör inte bara HBT-samhället, utan hela nationen. Så länge som löftet om likhet för alla inte är uppfyllt berörs alla amerikaner. Om vi kan jobba tillsammans för att främja de principer som vår nation grundades på, gynnar det varje medborgare."
Källa: Vita huset. (TT)


Kronologi: Från Mattachine till Proposition 8
[underlag till grafik]

1951, 1955
USA:s första nationella gayorganisationer, Mattachine Society för bögar och Daughter of Bilitis för lesbiska, bildas i liten skala i Kalifornien - men förblir marginaliserade.

28 juli 1961
Illinois avskaffar som enda delstat sodomilagar som gjort homosexuella handlingar straffbara. 20 andra delstater följer efter på 70-talet.

28 juni–3 juli 1969
Upplopp vid Stonewall Inn i New York.

Juni 1970
Första Pride-marscherna, till minne av Stonewall Inn-händelserna, i New York och Los Angeles. Politiska gayorganisationer växer snabbt fram; sexuella minoriteter börjar agera mer medvetet och enigt.

15 december 1973
Amerikanska Psykiatrikerförbundet röstar bort homosexualitet från förteckning över mentala störningar.

November 1977
Harvey Milk blir förste öppet homosexuelle på en politisk förtroendepost (stadsfullmäktige i San Francisco)
Ur talet på valnatten:
"Det här är inte min seger - det är er. Att en homosexuell man kan vinna bevisar att det finns hopp för alla minoriteter som är beredda att kämpa."

27 november 1978
Harvey Milk skjuts ihjäl.

1978
ILGA, International Lesbian and Gay Association, bildas för att kämpa för homosexuellas rättigheter

1980
Demokratiska partiet inkluderar sexuella minoriteter som en grupp som inte får diskrimineras, i sin presidentvalsplattform.

1981
Aidsepidemin upptäcks i Kalifornien. När den tar fart under 80-talet slår den ut en generation homosexuella, främst män.

30 november 1993
Bill Clinton bryter vallöfte om att tillåta öppet homosexuella ta värvning, med kompromiss som kallats “Don’t Ask, Don’t Tell”.

Juni 1999
Inrikesdepartmentet gör området kring Stonewall Inn till “National Historic Landmark”, en historisk plats av riksintresse.

22 september 1999
Kalifornien inför partnerskapslag.

1 juli 2000
Vermont inför “civil unions”, liknande partnerskapslagen.

26 juni 2003
“Homosexuella handlingar” tillåts (sodomi avskaffas) i hela USA efter dom i Högsta domstolen (Lawrence vs Texas).

17 maj 2004
Massachusetts låter som första delstat i USA personer av samma kön gifta sig.

4 november 2008
Omröstning om Proposition 8 i Kalifornien; majoritet för att samkönade äktenskap inte längre ska godkännas. 18 000 par hann gifta sig det halvår det var tillåtet.

3 april 2009
Iowa blir tredje delstat (efter Massachusetts och Connecticut) att låta människor av samma kön att gifta sig. Högsta domstolen är enig och hänvisar i sin dom till rättigheter för etniska och religiösa minoriteter.

1 juni 2009
President Obama utser juni till HBTQ-månad i USA.

No comments:

Post a Comment