18 October 2009

Erik Olsson-mäklaren hade kollat panträtten

Pantdump

Ur Erik Olssons prospekt för lägenheten i Lärkstaden som hela mäklarsoppan handlar om.

NEW YORK
Det går inte precis att klaga på medieuppmärksamheten för mina släktingars lägenhetsköptrassel. Förutom de sex DN-artiklarna har Dagens Industri, TV4 Ekonominyheterna och lokaltidningen Mitti gjort inslag/skrivit artiklar, och kanske kommer det mer.
DN:s kommentarfält har kokat med mer eller minre arga läsarsynpunkter, och söker ni på "erik olsson" eller #erikolsson på Twitter hittar ni massor av mikroinlägg – exempelvis av Stefan Ronge. Till och med en så kallad citatbot verkar emot mäklarbyrån, och skickade ut mängder av automatiskt genererade inlägg som detta häromdagen.

Jag tycker det verkar mycket märkligt att en av Sveriges största fastighetsmäklarfirmor inte har juridisk komptens "i huset" utan anlitar en extern konsult på annan mäklarfirma som – av köparens beskrivning att döma – ter sig som något av ett stolpskott.

Mäklarens ansvar för att upplysa köparna om att säljaren sitter i fängelse och mäklarbyråns ansvar för sin före detta anställde är oklart och får prövas i Stockholms tingsrätt (i november) och i Fastighetsmäklarnämnden (vet ej när).
Men som jag skrivit flera gånger, t ex här, borde journalisterna som intervjuat Erik Olsson ha pressat honom på frågan om mäklarens ansvar för att kolla panterna med banken – det måste ju vara en helt grundläggande uppgift för en mäklare. I det här fallet fanns det ju lån på lägenheten som överskred summan som säljarens ombud accepterade.

Nu har jag fått tillgång till en kopia av själva lägenhetsprospektet från i våras – och som ni ser av utsnittet ovan gjorde jag då en intressant upptäckt! Där framgår att mäklaren faktiskt påstod sig ha kontrollerat pantförskrivningen, i februari.

Vore kul att veta hur han tänkte sedan han varit i kontakt med banken, och om det slog honom att han borde berätta för spekulanterna att lånen översteg deras bud.

Hur det gick till när banken gav säljaren krediter på hela 5,5 miljoner är en annan historia, som jag kanske återkommer till (har läst handlingarna gällande bankens stämningsansökan, och där finns fullt av halsbrytande formuleringar).

Och ja, jag vet att mäklaren numera slutat hos Erik Olsson och jobbar på en konkurrerande firma.

Vilken soppa!

/Gunilla Kinn

1 comment:

  1. Mer om Erik Olsson:

    http://www.nj.se/artjid/91F1A12A4F85439AC12576550022709E

    ReplyDelete