22 October 2009

Juridik utan journalistik

Claes Martinson:

"Journalisters behov av att förenkla och spetsa till ges inte bara företräde framför vikten av att beskrivningarna uppfattas som korrekta. Det verkar också vara så att intresset av att rätta till vad som blir galet är väldigt litet."
Juridikbloggen har dragit igång, läs initiativtagaren Mårten Schultz' resonemang om varför här och framför allt brandtalet här.

/Gunilla

3 comments:

 1. Jättebra initiativ, det behövs verkligen. Kan inte annat än hålla med Mårten om att många jpournalister. ledarskribenter och proffstyckare är rudis på juridik och dessutom inte verkar tycka att det spelar någon större roll.

  Jag hoppas att sidan inte kommer att köras utifrån en renodlad vägran att relatera juridikens innebörd till något annat utanför juridiken själv. Det finns ju en del människor på den borgerliga kanten som helt enkelt anser att juridiken, där den är "riktig juridik" ska regera oinskränkt och att deh är ristad i sten. Man resonerar om juridik som om det vore en form av ren algebra, som aldrig behöver förändras eller sättas i relation till omvärlden. Häromdan hörde jag CUF:s Linda Wagenius i en livlig diskussion om sms-lån och den ekonomiska misär de är både biorsak till och symptom på. Frågan som hamnade i fokus var, är det ocker om man bjuder ut lån till 1000% kumulativ ränta till människor som inte har några andra möjligheter att skaffa pengar, och Linda W kom med det kavata svart "Det kan ju inte vara ocker, för det finns ingen laglig praxis att kalla det ocker, och dessutom är valet att låna fritt" så det är och förblir laglig affär helt enkelt. Med den inställningen blir juridiken som en kristallvas som inte får diskuteras utifrån någon annan synvinkel än "vad säger denna allvisa urkund?" Och det är också helt hopplöst att komma åt de sluddriga bskrivningarnan i media från den positionen.

  ReplyDelete
 2. Apropå juridik, vad finns det för ord som motsvarar det svenska "målvakt" på engelska? Alltså en lodis eller småkriminell som har som 'yrke' att sitta som styrelseordförande eller VD i bolag vilka utsätts för plundring? Vad kallas det i London? och i New York?

  ReplyDelete
 3. Jag tror Magnus menar Hanna Wagenius. (Linda Wagenius finns faktiskt, hon är en biliotekarie och syndikalist som troligen inte känner sig särskilt hemma i CUF)

  ReplyDelete