15 October 2009

Luften pyste ur nyhetsballongen

NEW YORK Sorry, svd.se, det är ingen idé att satsa på attt följa spektakulära amerikanska nyhetsdraman som vore sajten en TV-ruta med direktsändning – om man inte har resurser att följa upp dem.
Samtliga nedanstående skärmpdumpar tog jag samtidigt, strax före klockan 20, alltså vid 02-tiden i Stockholm – och då hade de tydligen gått hem från Svenskans redaktion.
I alla andra tidningar rapporteras sedan länge att pojken hittats hemma. På svd.se pågår dramat ännu.
Typisk sådan nyhetsvärdering, med fokus på bildmässiga draman i realtid som visar sig vara icke-stories, som medieforskare och mediekritiker ojar sig över – med rätta.
DN:s nyhetsvärdering, om världshungern, framstår givetvis som betydligt mer seriös – och det är en riktigt bra och viktig artikel. Ballongstoryn framstår som än mer märklig att dra upp så stort, innan det var klart vad som hänt – i skenet av att en miljard mäniskor de facto svälter.
Men sorry DN, ni hamnar också i min mediekritiska fälla. Det hade varit seriösare att skriva om det, om det inte hade varit så att FN utnämnt just fredagen till "världsmatdag".

DN skriver för säkerhets skull också om upplösningen på ballonggdramat. Och här skriver Blogge Bloggelito:

"Varje år dör åtta miljoner barn före sin femte födelsedag.

Men det som genom medias koncisa rapportering tilldrar sig vår uppmärksamhet är en (1) ensam sexårig usonisk pojke som antas ha drivit iväg i en luftballong och nu är saknad.

Under tiden detta spektakulära drama har pågått har 10000 andra barn dött. Och under tiden du läste denna text dog ytterligare tio eller tjugo. Men det var inte amerikanska liv, de dog ingen spännande död, de förtjänade ingen massmedial hysteri – ”hela världen” följde inte deras drama, och de blev ingen huvudnyhet i svenska gammelmedier."

/Gunilla

4 comments:

 1. Ja, herreje. Någon borde verkligen ställt media till svars för hur många spaltmil som skrevs om jakten på Maddie McCann. "DÄR är Maddie!" "Nej, där är hon - i Sudan! kolla fotot?!" "Den svartmuskige mannen efterlyst - tog han Maddie?" Det är ju lätt att fatta att historien slog an, men ett fruktansvärt underbetyg åt tidningarna att de inte begrep: om det fanns en story här så handlade den i varje fall inte om flickan själv.

  ReplyDelete
 2. När ska ni sluta tro att journalistik handlar om något annat än att sälja en produkt ??

  Tror ni det är någon sorts altruistisk verksamhet ?

  "Nyheter" är business och har alltid varit det.

  ReplyDelete
 3. Såg du Ariana Huffingtons inslag på MSNBC? Hon var inbjuden at prata om Afghanistan men tvingades prata om ballongpojken, efter att han hittats. Kolla klippet, hon är rätt vass i sin mediekritik.

  "Why continue the wall-to-wall coverage of a story that had turned into a non-story -- on a political show -- during a week when health care, financial reform, and Afghanistan are all at the tipping point?"

  http://www.huffingtonpost.com/arianna-huffington/a-funny-thing-happened-on_b_323120.html

  ReplyDelete
 4. Toppentips m Arianna H; återkommer när/om mina händer tinat.

  ReplyDelete