23 October 2009

WNYC vill åtminstone betala för en (1) korv

NEW YORK National Public Radio-stationen WNYC har denna vecka en insamlingskampanj för att få pengar från lyssnarna.
En del av kampanjen har varit en liten illustrativ ljudslinga, där en reporter ringer till en korvmoj i Chicago (tror jag det är) och förklarar att han skulle vilja beställa tio korvar med tillbehör.
Men han tänker bara betala för en. Nio korvar förväntar han sig att få gratis.
Tyvärr hittar jag inte ljudspåret på WNYCS:s eminenta hemsida – men ni kan ju tänka er hur korvförsäljaren först är oförstående och tror att han hört fel, sedan blir förgrymmad.
Implikationen är klockren: ingen förväntar sig att varor och tjänster ska tillhandahållas gratis, utom journalistik, research, kolumner och så'nt.

Fokus-kolumnisten och Obama-översättaren Thomas Engström är inne på samma spår – men jämför skribenter och debattörer som han själv med takläggare, efter att först ha förklarat varför han är trött på att förväntas medverka både här och där utan arvode:
"Det kan alltså vara lägligt med några klargöranden, så att jag och andra slipper fler gratisjobbförfrågningar. Samtliga individer jag känner i denna bransch är, till att börja med, hårt arbetande karriärister. Vi är sinnebilden av strävsam medelklass; studieskuldsatta upp över taknocken, ständigt inlästa på de ämnesområden där våra kunskaper efterfrågas och nervöst medvetna om konkurrenternas förtjänster och framgångar.
(– – –)
När vi arbetar gör vi det utan minsta tillgång till de trygghetssystem som de flesta andra tar för givna. (Diskussionerna om 70 eller 80 procents a-kassa, eller om sex timmars arbetsdag, ter sig inte så lite surrealistiska.) När vi är lediga läser vi in oss på nästa projekt. Och när vi plötsligt förväntas jobba gratis blir vi förbannade.
(– – –)
Nästa gång våra takläggare kommer och jobbar kanske jag ska testa: »Alltså ni kan få några kronor för bensinen, men jag brukar inte betala för arbetet … ni tycker väl ändå att det är himla kul antar jag, eftersom ni har valt det till yrke? Är det inte kreativt och härligt att lägga tak? Titta så fint det blir. Kom igen! Gör det för takläggarkonsten vetja.«
Vilket kok stryk jag skulle få. Och hur välförtjänt vore det inte."
Waldemar Ingdahl problematiserar:
"Kruxet är att om Thomas Engström och andra fria debattörer säger nej, så kommer frågan att gå vidare till de som redan har sin försörjning på annat håll. Det finns ett skäl till att pressavdelningar, PR-byråer och myndighetspersoner fått mer mediautrymme..."
Gunilla

No comments:

Post a Comment