01 November 2009

Mer Guillou i Agenda

I kvällens Agenda debatterar Jan Guillou mot/med Per Gudmundson. Den senare skrev häromdagen (mina markeringar):
"Guillou är en rutinerad debattör med stor erfarenhet av att hantera mediestormar. Han vet som alla andra medietränade att mycket kan vinnas om man kan förflytta fokus på debatten, eller om ens motståndare kan utmålas som ohederliga. Här lyckas Guillou ganska bra.

I kraft av sitt kändisskap, och av att alla texter som Guillou skriver i dagarna har ett enormt – ekonomiskt och publicistiskt – värde, har Guillou en utmärkt möjlighet att slå tillbaka. Den chansen tror jag inte han tänker försitta i detta trängda läge. Och därför, tror jag, kan man alltså se honom nedlåta sig till att skriva repliker på ledarsidor, vilket inte hör till vanligheterna.

I och med att Expressen på ett tidigt stadium felaktigt antydde att Guillou inte med en rad i sina memoarer berörde journalistiska avslöjanden om KGB, kan Guillou nu triumfatorisk påpeka att det gjorde han visst. Att jag i min artikel inte gjorde Expressens misstag är ovidkommande – Guillou kan sin mediehantering efter åratal av brottningsmatcher med vad han brukar kalla "dementimaskinen"."
Ingen enkel debatt, när det handlar om något som den ene kontrahenten var med om medan den andre knappt fanns (Gudmundson är född 1969)! Guillou kan inte inte bara sin mediehantering, utan också sin debatteknik. Men säkert intressant.

Günter Wallraff och Carl Bildt är också med i programmet!

/Gunilla

3 comments:

 1. Det lär nog bli eldfängt! Känner jag de här killarna rätt så har de en ovanlig förmåga att provocera varandra; båda representerar vad den andre hatar. men om jag var Gudmundson skulle jag nog vara försiktig med utläggningar om vad som drev Guillou och hans generation och hur idéklimatet såg ut då. Ungefär som Peter W gör i DN-ledaren du plockade upp; hans attack handlar utåt om Guillou men i själva verket är det väl hela 70-talsvänstern han är ute efter och vill stämpla som stalinister och medlöpare.

  ReplyDelete
 2. WCT? Den officiella versionen är den sanna, vilket har belagts i diskussion på Newsmill. Konspirationsteorin avfärdad, case closed.
  .
  Sanningen om organskandalen!

  - Peter Ingestad, Solna

  ReplyDelete
 3. Vad kommer morgondagen att visa?

  Vem förlorade vad i framtiden?

  Påstående eller svar.

  Leroy

  ReplyDelete