26 April 2010

Annika Östberg på SVT igen

NEW YORK Jag blev alldeles skärrad över att bli uthängd på Twitter som kass drevjournalist och en del av ett skamlöst medieslödder som producerar skit idag. (Kan bara konstatera att twittraren i fråga läst min text som Fan läser Bibeln, och att en "finmediekollega" tyckte att artikeln var "seriös och skriven med glimten i ögat". Att flera medier sent på måndagen följde upp med slutsatser som var felaktiga/föråldrade redan i lördags kväll är deras problem!)

Dick Erixons mediekritik i ämnet är isåfall mer nyanserad och intressant.

Funderade över om jag någonsin känt mig skärrad på samma sätt av kritik mot något jag skrivit någonstans, och kom bara på ett tillfälle: när jag skrev om Annika Östberg Deasy i fjol.
Då var folk också upprörda över en text, den gången i Svenska Dagbladet – särskilt personer som verkade anse att hon borde ha suttit inspärrad i Kalifornien resten av sitt liv.
Några av inläggen (det finns många fler):
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/04/nagra-tror-sig-veta-och-hatar.html
http://gunillasdagbok.blogspot.com/2009/04/mer-om-mediebilden-av-ostberg-deasys.html

Tur att de flesta saker jag skriver är så mesiga och präktiga så att de inte retar upp någon. Jag skulle inte ha tid och energi att vara skärrad ofta.

Annika Östberg Deasy dök upp inte bara i mitt minne idag, utan även på SVT Play. Tom Alandhs intervju med henne sänds ju i SVT imorgon. Jag upptäckte att inte bara den nya filmen utan även den gamla, i två delar, finns där. Toppen, för mig som hann inte hann se Del 2 i fjol innan den plockades ner från nätet.

/Gunilla

6 comments:

 1. Synd att det var P. Ronge av alla som gav sig på dig. Jag har ju vänt mig mot att han sprider rykten om det franska presidentparet vidare, rykten som det fortfarande inte finns någon som helst grund för. Jag har letat, tro mig, jag har läst sida upp och sida ner om den här historien och ska snart återkomma i ärendet.Jag tycker förstås också illa om skriverierna om Madeleine och Jonas, en pressetisk gräns har verkligen passerats. Men din text var väl inte i klass med kvällstidningarnas snaskeri, den avslöjade bara hur långt de är beredda att gå - betala flygbiljetter för att komma innanför skranket, fy bubblan.

  ReplyDelete
 2. Jag har inte orkat läsa just någonting någon skrivit om prinsessan (en privat icke-händelse som fått stora proportioner pga börd), så tyvärr kan jag inte kommentera det.
  Däremot polemiserade vi ju en del kring Östberg. Jag hyser inga särskilda känslor kring henne - varken för eller emot. Är hon så oskyldig som hon hävdar lyckönskar jag henne verkligen till en ny chans i livet, med familj i närhet omkring sig.

  Men vi har bara hennes version av vad som egentligen hände. Jag vill påminna om att det finns en serie besvärande vittnesmål kring henne och hennes trovärdighet. Och kring tidigare dråp m.m.

  Hur påverkar hennes frigivande så snart efter återkomsten till Sverige andra (och kanske än mer oskyldiga) dömdas chanser till överflyttning i framtiden? Det kan finnas stater med mindre ansträngd kriminalvårdsbudget än den kalifornska som använder detta fall emot oss.

  Jag vill varna för allt för "svenska glasögon" i värderandet av hennes brott och domar. I vissas (inte dina) ögon har hon ju bara varit ett "offer" hela tiden.

  Om hon INTE är sanningsenlig finns förmodligen långt värre drabbade och helt sannskyldiga offer, t.ex. såna vars advokater i praktiken har en alkoholproblematik liknande sina klienters.

  ReplyDelete
 3. Maria,

  Tack för stöd! Har läst det du skrev om franska presidentparet. Det känns förstås ofarligt att föra vidare rykten så där i periferin. Jag följer tyvärr knappt fransk politik alls, däremot är jag ett stort fan av Carla Bruni och lyssnar mycket på hennes musik!
  Vad gäller flygbiljetterna så...ja, det är ett lömskt knep, men också rätt smart. Det kostar ju ingenting, utan tricket är alltså att man köper en biljett som är "refundable".

  ReplyDelete
 4. Jonas,

  Jag svarar på ditt brev i kommande blogginlägg! Håller inte riktigt med dig...

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Se: http://gunillasdagbok.blogspot.com/2010/05/lankar-till-tom-alandhs-ostberg-filmer.html

  ReplyDelete