20 September 2010

Valnörderi


NEW YORK Valmyndigheten har en jätterolig valsimulator, i vilken man kan skriva in de faktiska röstetalen (ovan alltså: s-m-mp-fp-c-sd-kd-v) och sedan manipulera dem för att få fram nya mandatfördelningar.

I sammanställningen ovan framgår att vänsterpartiet skulle stå näst på tur för att få ett så kallat utjämningsmandat, ett 20:e mandat för v, enligt den jämkade uddatalsmetoden. (Uppdatering: Jag har i andra simuleringar skrivit in antalet röster istället för en avrundad procentsats, och ser då att det är s som står i tur att få nästa mandat.)
Men om man antar att poströster och utlandsröster innehåller en annan fördelning kan man få fram andra varianter. Man kan till exempel gissa att moderater och (unga) miljöpartister är överrepresenterade bland utlandsrösterna.
Jag har lekt med lite olika varianter i simulatorn, men väljer att inte lägga upp något här eftersom jag är osäker på hur många röster som faktiskt återstår att räkna (vet någon?).
Men enligt Valmyndighetens representant i Nordegren i P1 i eftermiddags är det inte mindre än fem (5!) mandat som kan komma att skiftas. Spännande!

Och på http://www.val.se kan man givetvis också nörda loss totalt ed att kolla vad som händer med olika kandidater och hur det gick i valet i olika distrikt runt om i landet.

Just nu roar jag mig med att se om Jasenko Selimovic ska ta folkpartiets Göteborgs-mandat tack vare personkryss eller ej. Med 239 av 286 kretsar räknade har han 7,0 procent av partiets personröster – och får mandatet före ettan på listan (Eva Flyborg) om han når upp till 8 procent. Spännande!

Uppdatering: Det kan tänkas handla om sisådär 100 000 röster som är räknade först på onsdag. Ja, då kan det faktiskt hända en del (eftersom det i nuläget bara skiljer cirka 7 000 röster mellan blocken).

/Gunilla

No comments:

Post a Comment