07 December 2010

Snabbt om Haiti

NEW YORK Det rapporteras om barrikader och att saker och ting sätts i brand i Pétionville utanför Port-au-Prince, sedan valkommissionen meddelat att de två etablissemangskandidaterna Jude Celestin och Michelle Manigat går vidare till den andra valomgången i januari.
Vad demonstranterna inte gillar är att Michel Martelly (som artist känd som ”Sweet Mickey”) inte är en av de tu. Och de har en poäng – under mina tio dagar i Port-au-Prince frågade jag en hel del personer om de ville berätta vem de hade röstat på, och de flesta sade att de antingen röstat på Martelly eller inte alls. Jag hörde inte en enda som röstat på Celestin (som råkar vara den nuvarande presidentens svärson). Så lite skumt är det faktiskt.
Samtidigt är det så himla trist med protesterna. Eldsvådor och gatubarrikader – som jag såg en del av i samband med valet i Haiti 2006 – är just sådant som skrämmer bort utländska investerare. Sådana som kan bidra till det som haitierna behöver mest av allt just nu: arbetstillfällen.

Uppdatering: Denna Reuters-text visar att den amerikanska ambassaden i Port-au-Prince också gör bedömningen – offentligt! – att valresultatet är märkligt.

/Gunilla

No comments:

Post a Comment